CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Daniela Dumitrescu         Publicat în: Ediţia nr. 1885 din 28 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Scrisoare de la Eva pentru Adam
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Adam, azi, de ziua ei, Eva se gândește tot la tine. Fără egoism, fără resentimente. Ea, Eva, Eva universală, nu o Evă anume. Se întreabă, te întreabă: Când v-ați pierdut unul de celălalt? De ce ai făcut-o să uite cum e să fie femeie? Când te-ai hotărât că e a ta, ai transformat-o într-un accesoriu, într-un bun de consum. Ai supus-o nevoilor și dorințelor tale. Secole la rând, i-ai îngrădit sufletul și i-ai înlănțuit trupul. Ai ucis-o pe Eva-preoteasă, Eva-oracol, Eva-vraci... Dar nu ai înfrânt-o, pentru că ea, Eva ta, s-a ridicat și a mers mai departe. Ai dat cu ea de pământ și ai călcat-o în picioare. Rău ai făcut! Căci ea ți-a dovedit că o poate face mai bine decât ai făcut-o tu. S-a dat singură de pământ, s-a târât în noroi, și-a rănit coatele și genunchii, dar s-a ridicat mai puternică și a mers mai departe. Și nu s-a oprit aici: Eva a dat cu sufletul ei zdrențuit de pereții tari ai trupului, s-a autoflagelat, s-a automutilat, până când a rupt lanțul numit „Adam”, pentru că tu ai devenit temnicerul și călăul ei, secole la rând. Îți pare rău, acum, Adam? Să-ți pară rău! Să-ți pară rău pentru fiecare lacrimă ce s-a scurs pe obrajii ei, pentru fiecare lacrimă ce n-a mai curs, căci s-a hotărât să o înghită încă înainte de a exista. Acesta este momentul când ea a semnat înfrângerea ta: cu lacrima ei neplânsă.  
   
Câinele credincios mușcă mâna care îl lovește. Sluga fricoasă fuge de la stăpânul avar. Eva ta va pleca, într-un final, de lângă tine, Adam, tu, cel care ar fi trebuit s-o țină la pieptul său, cinstindu-ți carnea care a țipat când coasta i-a fost smulsă. Ai înrobit-o. Va veni vremea când se va rupe de tine, când va simți că misiunea ei alături de tine s-a încheiat, că nu vă mai leagă nimic. Adam, ea poate! Tu nu vei putea! Ți-a cerut atât de puțin: inima ta. Egoistule, ar fi stat în umbra ta o veșnicie, dacă ai fi știut să o prețuiești, însă tu, Adam cel puternic, Adam cel plămădit de Dumnezeu din lutul etern, ai alungat-o. Dezamăgirea și durerea au făcut-o puternică. Puterea a transformat-o în piatră. Piatră s-a făcut trupul ei. Te întrebi tu, Adam, de ce ai în brațe o statuie atât de frumoasă și rece precum o păpușă într-o cutie nouă? Ai primit ce ți-ai dorit. Tu ai devenit creatorul ei. Pune-i mâna pe piept! Îi simți inima? Pulsează? Nu! I-ai ucis până și ultima bătaie a inimii. Nu a mai rămas nimic în pieptul încă tânăr. Și chiar dacă ai pune mâna pe o daltă și ai încerca să spargi gheața de pe inima ei, tot nu ai reuși să o mai trezești la viață.  
   
Trezește-te tu, Adam cel din viitor! Cel de azi și-a ratat misiunea pe pământ. Trupul lui se va nărui în tina din care a fost creat, dar tu, Adam cel care nu a fost încă dar care va urma, mai ai șanse să nu așezi lanțurile pe trupul și inima Evei tale.  
   
Adam, de ziua ei, Eva ta îți scrie aceste rânduri, cu speranța încă vie, că nu te-ai pierdut de tot în orgoliul tău masculin și crede cu tărie, Adam, că meriți o nouă șansă, la fel cum îți meriți și soarta.  
   
Semnează  
   
Eva care a fost  
   
Eva care este  
   
Eva care va fi  
   
Referinţă Bibliografică:
Scrisoare de la Eva pentru Adam / Daniela Dumitrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1885, Anul VI, 28 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Daniela Dumitrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Daniela Dumitrescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!