AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Proza >  


Autor: Dania Badea         Publicat în: Ediţia nr. 1949 din 02 mai 2016        Toate Articolele Autorului

MINCIUNELE DE CASA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MINCIUNELE DE CASA( partea a II a)  
 
Gogoșelele pufoase erau mereu pe masa noastră. Nu mă omoram după ele.  
Târziu, când am terminat facultatea și am luat repartiția guvernamentală, plecam lunea dimineață încărcată cu unt, cașcaval, cafea, carne de pui, minciunele. Aveam o pungă întreagă ce- mi ajungea 3-4 zile. Eu n- am făcut niciodată, așa cum până în toamnă, nu făcusem mâncare de gutui. Copilaria deșteaptă în mine trăiri pe care nu le bănuiam, boboci neștiuți ai gândurilor pleznesc cu fiecare imagine,amintire, cuvânt .Prilej de evocare a celor mai frumoase amintiri, păstrate atât de bine în cutele sufletului meu. Suntem niște recipiente în care Dumnezeu varsă, în marea lui bunătate, risipă de frumusete, tandrețe, inteligență, omenie, rostuind astfel lucrurile încât să existe o simetrie în viață noastră. Acest amalgam de sentimente care ne copleșesc, ne bulversează, ne invadează și pe care fiecare dintre noi încearcă să le oprească intr- un fel. Unii prin cuvânt meșteșugit ori frust, altii prin culoare pe pânză, prin muzică, modelarea lemnului și a pietrei. E o lucrare amplă, simt mâna divină și harul revărsându- se în cuvant, la semenii mei, la mine, la copiii pe care- i formez. N- am fi nimic dacă n- ar trebui să fim. Duhul Sfânt ne dăruiește simțire, har, bucuria trăirii. Dumnezeu- Tatăl ne- a creat, Fiul ne- a mântuit. Ne rugăm Sfintei Treimi, lui Iisus Hristos și Maicii Domnului pentru diverse lucruri, zilnic, îi impovarăm cu necazurile noastre. Dar nu vedem partea ascunsă, lucrarea sfânta de formare, migală prin care devenim încet-încet, oameni după chipul și asemănarea Lui. Clădirea unui om este mai dificilă decât a unui imobil, omul e dotat cu inteligență, nu se supune regulilor, întâi le încalcă , se lovește cu capul de sus și mai greșește de câteva ori până învăța lecția. Dar până la urmă, învățăm. Regretăm, plângem după timpul pierdut, dar el face parte din plan. Viață e un drum inițiatic, așa ca în basme. Atâta doar că aici nu e chiar totul posibil. Sau nu avem noi suficientă credință să facem totul cu putință. Aș vrea sa descopăr leacul bolilor, să vindec oamenii. Nu sunt om de știință, sunt un mânuitor al cuvântului. Am încercat prin mine însămi o terapie prin cuvânt. Ținute în noi, trăirile tind să se reverse, să iasă la lumină. Și astfel, se instalează vindecarea, purificarea. Starea de catharsis. In clasa întâi am scris, cred, prima poezie. Se numea " Jivinele". De aici și până la publicarea primului volum a trecut jumătate de secol. La douăzeci de ani după o trăire răvășitoare, am avut o tentativă de roman. A rămas mulți ani în sertar. In cele din urmă, am distrus manuscrisul, crezând că pot distruge și sentimentele care îl generaseră. Cândva, voi scrie despre aceste lucruri. Când se vor fi decantat suficient. Îl admir pe Proust și îl invoc adesea în versurile mele. Câtă dreptate avea în "A la recherche du temps perdu". În seara asta o imagine a minciunelelor de casă mi- a redeșteptat trăiri care colcăie în sufletul meu, asteptand cuminți să le vină rândul să fie transpuse în paginile unui volum de proză...  
 
Referinţă Bibliografică:
MINCIUNELE DE CASA / Dania Badea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1949, Anul VI, 02 mai 2016, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dania Badea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dania Badea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!