CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Dan Tanasă         Publicat în: Ediţia nr. 1446 din 16 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Dan TANASĂ - NICOLAE BĂCIUŢ - MĂ DUSEI SĂ TREC LA OLT...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
EXCLUSIV. Ordin ABERANT al ministrului Culturii:  
Şeful DJC Mureş surghiunit în Olt în timp ce se află în concediu medical  
DOCUMENT  
DECEMBER 13, 2014 DAN TANASA  
Hegedüs Csilla, ministrul Culturii (FOTO: agerpres.ro)  
 
Nicolae Băciuţ, direcorul Direcţiei de Cultură Mureş a fost detaşat la Direcţia de Cultură Olt în timp ce se află în concediu medical. Ordinul semnat de ministrul Culturii, Hegedus Csilla (UDMR), a fost transmis Direcţiei de Cultură Mureş în data de 11 decembrie a.c., exact în ziua în care Băciuţ trebuia să fie deja la Direcţia de Cultură Olt. „Sfidare a legii, ignorare a realităţii, ascunse apucături discriminatorii, etnice?”, se întreabă Băciuţ.  
 
 
Hegedus Csilla a emis Ordinul nr. 282 din 10.12.2014, transmis la Direcţia pentru Cultură Mureş în data de 11. 12. 2014, ora 14,39, prin fax, prin care se dispune detaşarea pe 6 luni a lui Nicolae Băciuţ, director executiv la Direcţia pentru Cultură Mureş, ca director executiv la Direcţia pentru Cultură Olt, începând cu data de 11 decembrie 2014, adică în ziua transmiterii ordinului trebuia să fie şi detaşat, fără niciun fel de de consultare cu acesta, deşi ştia că se află în concediu medical din 17 septembrie, când s-a internat de urgenţă la Spital.  
 
Care e temeiul acestei urgenţe? Terminarea mandatului?  
 
În opinia lui Băciuţ, detaşarea sa este „un abuz care decapitează instituţia mureşeană, pe de o parte, aceasta funcţionând în regim de avarie cu 4 angajaţi, dintre care 1 contabil, un casier şi o secretară, fără niciun specialist în domeniul patrimoniului şi culturii, dar aceasta nu contează pentru un ministru neinteresat de bunul mers al instituţiilor din subordine, ci de propriile interese”.  
 
Miopie managerială, incapacitate profesională, adversitate etnică?  
 
Ce-a putut sta la baza unui ordin aberant, nu doar vorbind de circumstanţele medicale, ci şi de cheltuielile pe care le presupune o astfel de detaşare, pentru că detaşarea, în conformitate cu legislaţia în vigoare, obligă „autoritatea sau instituţia beneficiară să suporte costul întreg al transportului dus-întors, cel puţin o dată pe lună, al cazării şi al indemnizaţiei de detaşare. (Legea 188/1999, art.89 (4). Ceea ce înseamnă cheltuieli lunare în plus de circa 5000 lei, adică dublu faţă de salariul net al directorului de la Cultură.  
 
„Dacă tot era interesată de bunul mers al instituţiilor deconcentrate, chiar în ceasul al 12-lea al mandatului, ar fi putut să detaşeze un director din apropiere. De ce tocmai pe cel de la Târgu-Mureş? Adică de la peste 400 de km? Sau de ce nu a dispus să se organizeze concurs pentru ocuparea acelui post? Sfidare a legii, ignorare a realităţii, ascunse apucături discriminatorii, etnice? Sigur, Nicolae Băciuţ poate refuza detaşarea, căci conform Legii 188/1999, art. 89 (3) (c) (3) Funcţionarul public poate refuza detaşarea dacă se află în una dintre următoarele situaţii: c) starea sănătăţii, dovedită cu certificat medical, face contraindicată detaşarea”.  
 
Directorul DJC Mureş este de părere că oricum, ordinul este fără obiect, câtă vreme cel în cauză, precum şi instituţiile care ar trebui să ducă la îndeplinire ordinul – Direcţia Generală Buget, Finanţe, Contabilitate şi Resurse Umane, cele două Direcţii pentru Cultură (Mureş şi Olt), n-au cum să-l ducă la îndeplinire, câtă vreme Băciuţ se află în concediu medical.  
 
Dan TANASĂ  
13 decembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Dan TANASĂ - NICOLAE BĂCIUŢ - MĂ DUSEI SĂ TREC LA OLT... / Dan Tanasă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1446, Anul IV, 16 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Tanasă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Tanasă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!