CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Versuri > Minipoeme > Senryu >  


Autor: Dan Norea         Publicat în: Ediţia nr. 1353 din 14 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Kyoka

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Între 9-11 septembrie a avut loc Colocviul Naţional de Poezie Clasică Japoneză, organizat de Societatea de Haiku din Constanţa. Cu această ocazie au avut loc câteva evenimente memorabile (mă refer la memoria mea):
- Grupul de tineri din Bacău format din Mihaela Băbuşanu-Amalanci, Oana Gheorghe şi Constantin Broşu a prezentat expoziţia de fotohaiku “Declic în silabe” la Biblioteca Judeţeană, vernisată în mai 2014 la Bacău.
- Domnul Marius Chelaru din Iaşi, redactor la “Convorbiri literare” şi redactor-şef la o constelaţie întreagă de reviste, printre care “Poezia” şi ”Kado”, a participat la dezbaterile privind poezia japoneză şi şi-a lansat volumul “Prin Anatolia din Erzincan”.
- Domnul Dan Norea (adică eu) s-a făcut de râs cu un material, “Studiu comparativ între epigramă şi senryu”. A doua zi a recidivat şi şi-a lansat volumul “Ucenic la şcoala de senryu”.  

Dar textul de azi nu se doreşte a fi cronica acestui colocviu, ci o introducere la ceea ce urmează. Printre altele, doamna Magdalena Dale a anunţat că lucrează la o antologie de tanka şi m-a apelat de la tribună:
- Dane, tu nu trimiţi câteva poeme?
- Păi eu n-am scris niciodată tanka.
- Nu-i nimic, tu eşti un umorist bun, nu trimiţi tanka, ci kyoka. Uită-te pe cartea domnului Jules Cohn Botea, ai acolo destule modele.
Citisem cartea şi ştiam că e vorba de un tanka umoristic, la fel cum senryu este un haiku umoristic. Dar am ascultat-o şi am recitit volumul “Zâmbete în stil japonez”, de data asta nu pentru a mă delecta, ci pentru a învăţa.
În plus, de la atâtea colocvii de haiku învăţasem un lucru: există tanka şi există tanrenga. Ambele au structură 5-7-5-7-7, dar tanrenga e scrisă de doi autori, primul scrie tristihul cu structură de haiku, al doilea scrie distihul final. Tanka, în schimb, are un singur autor, cu condiţia ca distihul să aducă un fel de concluzie. Cele doua părţi trebuie să difere cumva, deci ca să iasă o tanka bună, se pare că e bine să ai dublă personalitate.
Ei bine, după acelaşi model, am încropit niste kyorenga. Vedeţi similitudinea, da?
- Tanka – Tan Renga
- Kyoka – Kyo Renga.
Mai exact, neavând timp şi inspiraţie să scriu de la zero nişte kyoka, mi-am luat senryuri din carte şi le-am adăugat câte două versuri de 7. A fost un exerciţiu interesant şi cred că au ieşit nişte kyoka mai bune decât dacă le-aş fi scris de la început. Şi, uneori, mai bune decat senryurile de bază, cam eliptice.
Renga este un cuvânt des folosit în lirica japoneză, în diverse combinaţii, pentru că are semnificaţia de lanţ de poeme scrise de mai mulţi autori. E valabil şi în cazul meu, pentru că eu de azi nu mai sunt acelaşi cu cel care a scris senryurile cu ani de zile în urmă.  

Iată câteva din aceste kyoka.  

 

Nu mai sunt singur -
vecina are defect
televizorul.
De două zile mă simt
tânăr şi neliniştit.  

 

Nu prea reuşesc
să îmi dresez maimuţa -
dar invers merge.
Când îţi citesc opera
îmi ies nişte strâmbături...  

 

Ţânţarii lui Bashō -
i-am lăsat să mă înţepe
sperând că se ia.
Talentul nu s-a transmis
dar azi am malarie.  

 

Costum de nuntă -
o pereche de molii
într-un buzunar.
Încet-încet se duce
toată tinereţea mea.  

 

Concurs literar
între busturi pe alei -
juriu: pescăruşi.
Aşa a ajuns Voltaire
cel mai acid scriitor.  


Voi reveni cu alte kyoka în zilele următoare.  

Referinţă Bibliografică:
Kyoka / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1353, Anul IV, 14 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!