CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Dan Norea         Publicat în: Ediţia nr. 1341 din 02 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Întâmplări cu câini
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Părinţii mei au avut tot timpul un câine în curte. Primele botezuri au fost oficiate de Tata Titi, un om care iubea mult animalele. Îmi amintesc de câinele Cuza şi cocoşul Herlea. Când am mai crescut mi-a cedat mie dreptul de naş. Nu l-am folosit decât o singură dată, câinele Topsi a fost cel mai longeviv din toţi. Numele îl luasem dintr-o carte citită în copilărie. A venit rândul copiilor mei să dea nume: Vanda, Bobiţă, Codiţă, Poco.  
 
Dintre ei, unii erau de rasă. Vanda era o căţeluşă cocker, roşcată, cu picioare scurte şi foarte vioaie. Poco era un caniche cu blana miţoasă, care se juca de dimineaţă până seara cu pisoiul Pufi.  
 
 
Domnul Topsi  
 
Totuşi există o părere unanimă în familie: dintre toţi câinii, cel mai inteligent a fost Topsi. Unii au sfârşit otrăviţi dar el, deşi fără şcoală, nu mânca decât din mâna noastră. Alţii au fost călcaţi de maşini, dar el traversa strada mai atent decât mulţi pietoni.  
 
Era câinele întregului cartier. Sărea gardul, se încăiera cu maidanezii, venea acasă rănit şi cu urechile şuviţe, dar totdeauna victorios. A lasat mulţi urmaşi, ani de zile după moartea lui vedeam prin vecini căţei care îi semănau leit. Când plecam acasă la apartament ne conducea până la insula de tramvai. După care îl urmăream pe geam cum traversează calm strada pe trecerea de pietoni, totdeauna pe verde, la picioarele unui trecător.  
 
Într-o seară am plecat de la părinţi pe jos până în Tomis III, câţiva kilometri. Topsi după noi. Am încercat să-l gonim acasă dar degeaba. L-am lăsat la poalele blocului în care intrasem, sperând că ne aşteaptă. Când am ieşit peste vreo oră, nu mai era. Am oftat, anticipând supărarea întregii familii şi am plecat înapoi spre curtea părintească. Am ajuns la colţul casei şi, bucurie mare, Topsi a ţâşnit spre noi, dând vesel din coadă, ca să ne anunţe că el a sosit înaintea noastră. E adevărat, îşi însemnase drumul, dar noi nu pusesem prea multă bază pe asta.  
 
Într-o zi după serviciu mergeam spre ai mei cu Leni. La uşa unui magazin, la câteva sute de metri de casă, Topsi stătea tolănit. Curioşi, intrăm în magazin. Coadă mare, se dădea orez. În faţă Tata Titi care văzându-ne, simulează că ne-a ţinut rând:  
 
- Hai, măi, nu mai veneaţi o dată !  
 
Apoi, în şoaptă:  
 
- De unde aţi ştiut că sunt aici ?  
 
- Păi e Topsi la uşă.  
 
La care Tata Titi se întoarce spre vânzătoare:  
 
- Auziţi, duduie, e la uşă domnul Topsi, daţi-mi şi pentru el un kilogram.  
 
I-a dat, şi încă o legendă a intrat în mitologia familiei.  
 
 
Moartea Vandei  
 
Pe băiatul nostru, Nicu, mai mult decât pe ceilalţi copii din familie, l-au crescut părinţii mei. Pe când avea 5-6 ani primisem o căţeluşă mică, vioaie şi roşcată, Vanda. Cu greu am dezvăţat-o să roadă pantofi. După ce a mai crescut puţin am trimis-o la curte să ţină companie băiatului Nicu şi câinelui Topsi. Fiind fată de rasă, am dus-o la nişte întâlniri, singura de altfel din toţi câinii care s-au perindat prin curte. Aşa au apărut pe lume alţi patru căţei mici, roşcaţi şi vioi. I-am dat la persoane de încredere, unul dintre ei a trăit până acum doi-trei ani acasă la o fostă colegă de serviciu.  
 
Într-o zi eram singur acasă, la bloc. Primesc un telefon.  
 
- Alo.  
 
Din receptor aud ceva între plânset şi urlet. Cu greu îmi dau seama că era maică-mea.  
 
- Linişteşte-te şi spune despre ce e vorba.  
 
- A muriit, a muriiit ...  
 
Am îngheţat. Gândul nu-mi era decât la Nicu. Totuşi încerc:  
 
- Cine a murit ?  
 
- Vaandaa ...  
 
Am răsuflatat uşurat. Cred că a fost singura dată în viaţa mea când m-a bucurat moartea unui câine.  
 
Ulterior am aflat amănunte. Din neatenţie rămăsese poarta deschisă, Vanda a ţâşnit în stradă şi a călcat-o o maşină. Asta era diferenţa între o căţeluşă de rasă şi un maidanez cu şcoala vieţii ...  
 
30.08.2005  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Întâmplări cu câini / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1341, Anul IV, 02 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!