CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Dan Norea         Publicat în: Ediţia nr. 1332 din 24 august 2014        Toate Articolele Autorului

O nuntă la ţară
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu excepţia unor cazuri din tinereţe când eram săraci lipiţi, am mers la toate nunţile la care am fost invitaţi. Aşa că acum vreo zece ani, când fratele soţiei din Bucureşti ne-a anunţat că va fi naş şi că ne roagă să mergem la nuntă, am acceptat fără nici o ezitare.  
 
- Dar ştiţi, nunta e la ţara, în Oltenia! Vom merge până acolo cu un autobuz.  
 
- Pai ce mai contează, noi plătim oricum drumul numai până la Bucureşti. Autobuzul e închiriat.  
 
Autobuzul era plin, din Bucureşti veneau invitaţii naşului dar şi ai socrului mic. Numai mirele era oltean.  
 
Ajungem pe la prânz. Vară, soare torid, transpiraţie. Asistăm la nişte tradiţii străvechi, ne părea rău că nu avem un aparat de filmat. Socrul mare apare la poartă şi se aşează pe un scaun. Jegos, zdrenţuit, desculţ, cu picioare gloduroase, cred că a căutat mult nişte noroi, totul în jur arăta o secetă prelungită. Mireasa primeşte un lighean cu apă şi trebuie, aşezată în genunchi, să-l spele pe picioare. Soacra mică dă primele semne de indignare dar o potoleşte soţul.  
 
Plecăm cu tot alaiul la biserică, în celălalt capăt al satului. Era după amiază, uliţa plină de praf, soarele ne batea în cap. La întoarcere, însetaţi ca nişte bureţi, facem o haltă scurtă să luăm nişte bere de la un “butic”. Mergeam fiecare cu berea în mană. Naşa, urmată imediat de nevastă-mea, începe să chiuie ca pe la noi. Soacra mare se întoarce spre cea mai apropiată –nevastă-mea- şi îi zice cu milă:  
 
- Te îmbătaşi, maică !  
 
Nevastă-mea stă să explodeze. O liniştesc cu greu.  
 
În sfârşit vine seara si ne aşezăm la masă în curte, sub un cort. Cu excepţia naşilor, ceilalţi nuntaşi aveau tacâmuri din aluminiu care se îndoiau la fiecare îmbucătură.  
 
Ajungem la strigarea darului. Începe cu invitaţii socrului mare. Localnicii strigau cam aşa:  
 
- O sută de mii pentru socrul mare şi o mie pentru mireasă.  
 
Banii pentru socrul mare erau strânşi într-o găleată, cei pentru mireasă într-o bască. Pasagerii autocarului, revoltaţi, strigau că dau totul mirilor, dar banii ajungeau tot în găleată. Ţin minte că socrul mic dăduse o sumă importantă în mărci.  
 
Pe la miezul nopţii se stinge lumina. Se pare că electricianul satului ceruse şpagă iar socrul mare refuzase sa i-o dea. Dupa vreo două ore de negocieri, becurile se aprind în sfârşit. Dacă tot venise lumina, socrii mici solicită numărarea banilor. Da' de unde, socrul mare pusese mâna pe găleată şi susţinea că toţi banii sunt ai lui. Soacra mică, bolnavă de inimă, leşină:  
 
- Mărcile mele !  
 
Socrul mic nu ştia cui să-i dea palme, socrului mare sau nevestei.  
 
Cum socrul mare nu ceda si cum invitaţii lui erau majoritari, pe la două noaptea s-a spart nunta. Ne-am urcat toţi orăşenii în autobuz, inclusiv mireasa, şi am plecat la Bucureşti.  
 
Pe drum, cumnata-meu îşi tot cerea scuze că ne-a adus de la Constanţa pentru aşa o bătaie de joc. Eu mă gândeam:  
 
- Nu-i nimic, m-am lămurit şi eu cum e cu tradiţiile populare. Dacă era o nuntă normală poate n-o ţineam minte.  
 
După ani de zile am întrebat care mai era situaţia mirilor. Se împăcaseră, mirele îl lăsase pe taică-său şi venise la Bucureşti.  
 
De atunci de câte ori o aud pe nevastă-mea chiuind la o nuntă mă întorc spre ea şi îi spun pe un ton condescendent :  
 
- Te îmbătaşi, maică !  
 
09.08.2005  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
O nuntă la ţară / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1332, Anul IV, 24 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!