CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Dan Norea         Publicat în: Ediţia nr. 1329 din 21 august 2014        Toate Articolele Autorului

Bulgaria e cu 40 ani în urma noastră
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe 1 şi 2 ianuarie 2007 constănţenii au dat buzna peste bulgari. Cel puţin un sfert din colegii mei povesteau surescitaţi cum au trecut graniţa cu buletinul. Pentru necunoscători, trebuie menţionat că drumul din Constanţa până la Balcic, prima localitate mai răsărită, are peste 100 km. Ciudat este că fenomenul invers n-a avut loc, n-am văzut picior de bulgar la români, nici atunci, nici mai târziu, deşi eliminarea paşaportului a avut loc simultan.  
  
Când i-am auzit pe 3 ianuarie, m-am crucit: 
  
- Ce-aţi căutat acolo ? 
  
- Am fost să bem o cafea ! 
  
De Paşte la fel, au mers în grup pentru trei zile. Pentru 1 Mai iarăşi s-au înscris. Condiţii de excepţie, pe care hotelierii noştri nu sunt în stare să le ofere. 
  
De fiecare dată am refuzat propunerile de a mă alătura: 
  
- Noi, care locuim la mare, să mergem tot la mare ? 
  
În plus, acum trei ani trecusem cu autocarul spre Grecia şi am rămas dezamăgit de aspectul prăfuit, sărăcăcios, întunecat al localităţilor bulgăreşti. 
  
Dar sâmbătă n-am mai rezistat. Veniseră cumnaţii mei din Bucureşti să ne aducă invitaţii pentru nunta fetei şi au rămas în weekend la noi. Ni s-a părut o ocazie bună de a ne arăta ospitalitatea şi de a ne satisface curiozitatea în acelaşi timp. 
  
Am plecat dimineaţa la 7. La 9 eram deja în Balcic. Ştiam că în zonă o parte din localnici vorbesc bine româneşte şi nu ne-am înşelat. Dar ca din cele câteva sute de turişti care vizitau castelul, toţi să fie români, la asta nu ne-am mai aşteptat. La ieşire ne-am uitat mai atenţi la maşinile din parcare, majoritatea erau de Bucureşti şi de Constanţa. În castel (dvoreţ în bulgară, palace în engleză) erau, ştiam asta, vestigii ale regilor români, în special Regina Maria. Bulgarii le-au păstrat, erau ultimii regi care au locuit acolo. Grădinile şi aleile erau îngrijite, de altfel nu puteai intra decât dacă plăteai şi un bilet pentru Grădina Botanică. Am prins sezonul lalelelor, rondurile multicolore încântau ochii. În schimb clădirile erau mai puţin îngrijite.  
  
La ieşire, puzderie de magazinaşe cu nimicuri. Am cumpărat câteva amintiri pentru copii. Eu mi-am luat o halbă pictată şi inscripţionată în bulgară, am deja 5-6 în colecţie, adunate de pe unde am umblat. 
  
Cum vizita a durat câteva ore, la ieşire am căutat un restaurant. Majoritatea aveau meniurile scrise cu creta în româneşte. 
  
Primul “Mâncare ca la mama acasă”. 
  
Următorul “Mâncare ca la tata acasă”. 
  
Am ales-o pe mama, avea arborate în plus două drapele româneşti. 
  
Ne-am continuat drumul. Am oprit la Albena, la Nisipurile de Aur şi la Varna.  
  
La 6 seara eram iarăşi în Balcic, cumnata mea mai avea de cheltuit nişte leva. La 8 seara intram în Constanţa. 
  
Dar întâmplarea care m-a marcat a avut loc la Albena. Nu mă refer la hoteluri şi la plaja amenajată, turismul bulgăresc abia acum explodează. Ci la apă şi la nisip. Am mers pe un dig care intra în mare câţiva zeci de metri. Apa era de un albastru intens, limpede precum cristalul, se vedea nisipul de pe fund şi puzderie de peştişori înotau nepăsători. Soarele strălucitor al amiezii se oglindea în mare şi făcea ca apa să aibă irizaţii în zeci de nuanţe. 
  
Apoi am mers vreun kilometru pe nisip. Plaja largă, nisipul ceva mai galben decât cel din Mamaia dar aproape la fel de fin. Şi am regăsit scoicile copilăriei mele, albe sau trandafirii, sidefate şi aproape transparente. 
  
Apa şi nisipul îmi aduceau aminte de Mamaia de acum 40 ani. Dinainte de construcţia Combinatului de la Petromidia. Înainte ca noii curenţi formaţi să roadă plaja. Înainte ca apa să fie din ce în ce mai plină de alge. Înainte, când Marea Neagră era albastră şi la noi. 
  
Bulgarii au şansa să fie cu 40 ani în urma noastră. Sper, pentru binele lor, să n-o irosească. 
  
18.04.2007 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Bulgaria e cu 40 ani în urma noastră / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1329, Anul IV, 21 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!