CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Dan Norea         Publicat în: Ediţia nr. 1326 din 18 august 2014        Toate Articolele Autorului

La Copac
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când mergi cu tramvaiul 102 pe Soveja până la cap de linie, treci de Delfinariu şi ajungi pe buza mării, dai de o berărie numită de toţi "La Copac", pentru că a apărut în jurul unui copac umbros crescut la marginea povârnişului.  
  
Aseară ne-am întâlnit acolo cu fratele meu si nepoata mea, ambii cu soţii. Noi cu interesul declarat să le dăm invitaţii la nunta fetei, ei dezinteresaţi. Le-am dat invitaţiile si le-am trântit pe un ton serios, chiar imperativ, fraza învăţată de la cei cu experienţă, frază pe care până atunci, de ruşine, evitasem sa o scriu pe invitaţii sau sa o spun în ocazii similare: 
  
- Vă rugăm ca în termen de două săptămâni să confirmaţi prezenţa. 
  
Mi-au răspuns la fel de serioşi: 
  
- Ne consultăm agendele şi vă dăm un telefon. 
  
După care ne-am uitat în jur sa comandăm câte ceva. Erau două chelneriţe tinere şi drăguţe. I-am făcut semn uneia şi a venit. Am comandat, şi-a notat într-un carneţel şi a plecat. După zece minute am chemat-o iar: 
  
- Se aude ceva cu comanda noastră ? 
  
- Aţi comandat ceva ? 
  
Noi amuţim pentru moment. Apoi îi repetăm comanda şi în sfârşit vine cu berile. După o jumătate de oră situaţia se repetă. Noi comandăm, ea se plimbă de câteva ori printre mese după care vine la noi cu o ezitare în voce: 
  
- Trebuia să vă aduc ceva ? 
  
Între timp un grup vesel de vreo 7-8 bărbaţi însetaţi de la masa alăturată se lămurise cum stă treaba şi unul dintre ei pleacă la bar şi aduce halbe pentru toţi. 
  
Peste cinci minute pleacă o familie de alături. Una din chelneriţe ia halbele goale de pe masă. Cealaltă ia o sticlă de plastic şi cu o mişcare scurtă din încheietură, îndelung exersată, o aruncă peste gard. 
  
Terminăm şi ne hotărâm să plecăm. Vine aceeaşi fată şi dă să ia halbele. O opresc. 
  
- Lăsaţi că le aruncăm noi peste gard. 
  
Hohot general, dar nu s-a prins de ce râdem, aşa că n-am mai insistat. Vede că nu plecăm şi ne întreabă, uşor nedumerită: 
  
- Aici s-a plătit, nu-i aşa ? 
  
- Da, îi răspund eu serios. 
  
Pleacă. Doamnele mă ceartă: 
  
- Dane, la cât sunt astea de zăpăcite şi aşa pun din buzunar în fiecare seară. 
  
- Am glumit, mă dezvinovăţesc eu şi o chem iaraşi. 
  
- Faceţi vă rog socoteala. 
  
- Ce aţi consumat ? 
  
- Păi ai notat de fiecare dată. 
  
Işi consultă carneţelul. 
  
- Cred ca am rupt foaia. 
  
Îi dictăm pe rând. Pe o foaie albă din carneţel îşi notează nişte sume una sub alta, într-o unitate de măsură inedită, unde denominarea se făcuse cu trei zeroruri nu cu patru. Adică o halbă costa nu 20000 lei vechi şi nici 2 lei noi ci 20. Îmi dau seama că e un sistem cunoscut şi în câteva secunde mă luminez la faţă: erau “mii lei vechi”, unitate de măsură folosită la bilanţuri, unde din cauza inflaţiei nu mai încăpeau cifrele pe formularele de mână, iar pe calculator apăreau steluţe la totaluri. Numai că privind-o mă lămuresc repede că fata şi contabilitatea sunt paralele. Pe hârtie erau cam 4-5 sume, aşa că se scarpină în cap şi după câteva încercări eşuate îşi scoate celularul să adune cu calculatorul. Şi aşa mergea greu aşa că după cinci minute îi iau foaia şi îi fac eu adunarea cu pixul. Mă crede pe cuvânt şi mulţumeşte călduros pentru bacşiş. 
  
Plecăm râzând şi ne conduce până la ieşire, fericită că ne-am simţit bine. 
  
Pe drum dezbatem un subiect interesant: cum predau fetele banii şi în general cum se ţine gestiunea. Cum dintre noi câţiva aveam noţiuni de contabilitate, ajungem la concluzia unanimă ca singura variantă este metoda inventarului. Adică prin măsurări se constată câtă bere s-a băut în timpul zilei şi seara fetele trebuie să pună banii. Chestia asta ne-a întristat un pic, până ne-am amintit cum debarasau sticlele de plastic şi am izbucnit iar în râs: 
  
- Prostia şi lipsa de civilizaţie se plătesc ! 
  
Stau şi mă întreb dacă experienţa nu poate fi repetată în mod premeditat. Adică un patron deştept să-şi ia nişte chelneriţe isteţe, plăcute la înfăţişare, care sa simuleze prostia. Efectul e garantat, n-am mai râs atât de foarte multă vreme. 
  
Publicată în revista Conexiuni – sept.2005 - NY 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
La Copac / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1326, Anul IV, 18 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!