CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Dan Norea         Publicat în: Ediţia nr. 1317 din 09 august 2014        Toate Articolele Autorului

Cum mi-am salvat sărbătorile
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu peste douăzeci de ani în urmă m-au apucat nişte dureri în partea stângă a pieptului. Am mers la spital, la urgenţă. M-au trimis pe rând la cardiologie şi la plămâni. Doctoriţa de inimă, cam de cincizeci şi ceva de ani, m-a certat mai întâi ca i-am spus doamnă şi nu domnişoară. Apoi mi-a făcut o electrocardiogramă şi m-a certat mai abitir: 
  
- Ai extrasistole, vrei să mori de tânăr ? Trebuie să te laşi de alcool, de cafele ...  
  
La plămâni m-au pus mai întâi să beau un lichid alb, scârbos. Apoi mi-au cerut să-mi dau jos cămaşa şi să-mi lipesc pieptul de un ecran rece. După care mi-au zis: 
  
- Ai nişte arborizaţii tare dubioase, trebuie să te laşi de fumat. 
  
Am plecat acasă trist şi speriat, gândindu-mă serios dacă să renunţ la cele câteva mici plăceri ale vieţii sau să renunţ la o viaţă fără plăceri. Oricum, cu inima şi plămânii în piuneze ce speranţe mai aveam ...  
  
A doua zi de dimineaţă m-au apucat durerile şi în partea dreaptă. Mi-am dat seama fără nici un doctor că trebuie să fie junghiuri intercostale, de la o răceală puternică. Aş fi râs de bucurie, dar nu puteam, simţeam că dacă tuşesc sau râd îmi explodează pieptul.  
  
În două zile mi-au trecut durerile. La ţigară am renunţat abia peste 20 ani, la cafea, la un pahar de vin sau de bere n-am renunţat nici acum. 
  
De ce mi-am adus acum aminte ? Pentru că acum câteva zile am păţit cam acelaşi lucru. Nişte dureri cumplite în partea de jos a burţii. Spital, urgenţă, analize, tot tacâmul. Diagnostic probabil, o colică abdominală. Dar sunt necesare investigaţii mai amănunţite. Deşi durerile trecuseră de mult, două săptămâni am făcut naveta: medic de familie, medic specialist, laborator, analize, iar medic, iar analize. În final: 
  
- Ficatul e mărit şi nici analizele nu sunt aşa de bune. Ar fi bine ca timp de trei luni să nu puneţi picătură de alcool în gură şi apoi repetăm analizele. 
  
Oftez din greu, gândindu-mă că dacă nu erau durerile de la abdomen nu ajungeam să fac analize la ficat. 
  
- Ia să mai vedem ... Colesterolul e peste limita maximă, trebuie să evitaţi grăsimile. 
  
Suspicios, întreb: 
  
- Ce înţelegeţi prin grăsimi ? 
  
- Păi carnea de porc, de oaie şi toate mezelurile posibile. 
  
Cu alte cuvinte în plină perioadă de gripă aviară mi se recomanda să mănânc numai păsăret. Numai că acum aveam în plus douăzeci de ani şi o experienţă de manager în spate. Când cineva îţi vrea binele cu tot dinadinsul, cu scopul ca tu să rămâi fără acel bine, n-ai voie să cedezi fără luptă. Aşa că am trecut la negocieri. Am apelat la o figură angelică şi la un ton persuasiv: 
  
- Domniţă dragă, vin sărbătorile, cred că un moral scăzut face mai rău decât un pahar de vin. Îmi vin copiii de Crăciun, nu pot să-i întâmpin cu o figură amărâtă. Ştiţi, ficatul e sensibil la supărări. N-ar fi mai bine ca tot regimul, şi pentru ficat şi pentru colesterol, să dureze trei luni începând cu 3 ianuarie ? Fac următorul set de analize înainte de Paşte şi să sperăm că ies mai bune. 
  
- Bine, a râs doctoriţa.  
  
Uite aşa mi-am salvat sărbătorile de Craciun. 
  
05.12.2005 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cum mi-am salvat sărbătorile / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1317, Anul IV, 09 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!