CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Dan Norea         Publicat în: Ediţia nr. 1314 din 06 august 2014        Toate Articolele Autorului

Murphy la supermarket
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cu siguranţă aţi fost cel puţin odată în viaţă la un supermarket. Constanţa are mai multe, toate răsărite în ultimii ani. Dar să nu vă închipuiţi că e un oraş atât de mare. Iată o dovadă. De curând la Selgros mi se părea cunoscută casieriţa. Şi eu îi păream cunoscut, ne uitam lung unul la altul. Nevastă-mea deja intrase la idei, credea că e dragoste la prima vedere. Mi-am adus aminte primul şi i-am spus:  

- Mai ţineţi minte, anul trecut ne-am pupat într-o intersecţie.  

Am izbucnit amândoi în râs. Dintr-o înţelegere greşită a priorităţii de dreapta, doamna respectivă îmi buşise portiera. Am făcut schimb de impresii. Ea şi-a recuperat carnetul după trei luni, dar portiera mea a rămas definitiv cu un zăngănit metalic.  

 

Merg la un supermarket cel puţin odată pe lună aşa încât pot face o comparaţie. Şi pot da câteva sfaturi competente.  

Mai întâi cărucioarele. La Metro sunt unele care în partea de sus au un coş iar în partea de jos o platformă. Din cauza coşului nu vezi vârful platformei. E la fel ca în trafic: dacă păstrezi distanţa îţi intră altcineva în faţă. Dacă nu, rişti ca cel din faţă să pună frână şi să-l atingi. Neplăcut e când cel din faţă e nevastă-ta. Prima oară se întoarce şi se uită semnificativ. A doua oară se încruntă. A treia oară îţi şopteşte printre dinţi:  

- Dane, te-am rugat să fii mai atent !  

Evident, din momentul ăla păstrezi distanţa regulamentară. Şi la fel ca pe stradă, în spaţiul rămas se infiltrează cineva grăbit. Care inevitabil o atinge pe nevastă-ta. Care se întoarce furioasă:  

- Ce Dumnezeu, doar ţi-am spus să…  

Moment de jenă din partea ei. De scuze din partea lui. De chicotit în minte din partea mea. Ţineţi minte mutra nevinovată a lui Stan când Bran îl considera vinovat fără vină ?  

 

La Carrefour şi Real au altfel de cărucioare. Un coş mare cu un coşuleţ mic în partea de sus. Unul aiurea, fără un perete. În momentul în care vrei să rearanjezi obiectele, să te ferească Dumnezeu să foloseşti coşuleţul mic. Ştiţi ce cade pe acolo ? Vă spun eu, că am păţit-o. Sticla cu ulei de măsline. De ce ulei ? Pentru că provoacă mizerie maximă. De ce de măsline ? Pentru că e cel mai scump.  

 

Cel mai mult îmi place la Carrefour. Au raioane bogate de cărţi, CD-uri şi DVD-uri. În timp ce mă delectez răsfoind noutăţile, soţia mea colindă pe la rafturile de îmbrăcăminte, încălţăminte, cosmetice, obiecte de uz casnic, etc. Când ajunge la raioanele alimentare, ţârâie celularul:  

- Sunt la raionul de lactate, lasă cărţile şi vino şi tu !  

Apropo’ de raioanele alimentare. De câte ori văd galantarele pline cu carne, mezeluri, lactate, delicatese, mă apucă nostalgia şi încep să filozofez:  

- Ce e fericirea ? Păi în anii ’80 fericirea ar fi fost să umpli un cărucior din ăsta mare cu toate produsele de aici. Dar ce zic eu fericire… Raiul pe pământ !  

 

Un lucru deosebit de dificil e să parchezi căruciorul undeva pentru cele câteva minute când soţia colindă printre rafturile din jur. Ai mai multe soluţii. Ideal este să găseşti un spaţiu mare şi liber. Te aşezi în mijloc şi în primele câteva secunde eşti fericit. După care mai apar trei-patru care parchează lângă tine. Locul se strâmtorează rapid până când ajungi să fii boscorodit de cineva:  

- Tocmai aici ţi-ai găsit, nu vezi că n-are omul loc să treacă ?  

Altă variantă este să îţi aşezi căruciorul lângă o vitrină. Mai întâi studiezi terenul şi alegi una cu obiecte neinteresante, la care nu se uită nimeni. Ei bine, după ce te aşezi acolo vitrina respectivă devine brusc deosebit de atractivă. Din trei în trei secunde apare cineva care se străduieşte să vadă ce e în spatele căruciorului. La început, văzând cât de multe femei se lipesc de tine şi te înghesuie din toate părţile, se ridică în tine orgoliul de mascul:  

- De acum numai parfum din ăsta îmi cumpăr !  

Ultima oară am găsit un loc strategic lângă o cuvă mare de patru-cinci metri lungime, plină cu mere frumoase. Credeam că toate sunt la fel de frumoase, dar mă înşelam. Cele mai frumoase erau în dreptul meu. Indiferent unde îmi mutam căruciorul.  

Mi-am dat seama că e la fel ca la femei, când sunt goale te uiţi o secundă şi apoi treci la următoarea. Când sunt pe jumătate dezgolite, creşte interesul, ce-ţi doreşti mai mult şi mai mult e să vezi partea ascunsă. Aşa au apărut decolteurile şi fustele mini.  

 

Dacă aveţi în mână obiecte personale, aveţi mare grijă! Să vedeţi ce-am păţit într-o zi la Real. Am plecat acolo pe la ora prânzului şi după o oră de colindat îi zic soţiei:  

- Hai mai repede că mi se moaie picioarele de foame !  

Cum nu colindasem decât jumătate de magazin, îmi propune să mâncăm o pizza şi să continuăm. Zis şi făcut. După care plecăm mai departe. După un sfert de oră auzim un anunţ la staţia de amplificare:  

- Domnul Norea Dan Viorel e invitat la Informaţii clienţi !  

Nevastă-mea se uită la mine intrigată:  

- Ce s-o fi întâmplat ?  

- Ei, ce să se întâmple, îi zic eu cu un zâmbet suav (încă din prima secundă îmi dădusem seama care e motivul anunţului) mi-am uitat borseta pe masă.  

Aşa era. Pe această cale mulţumesc găsitorului !  

 

Cel mai greu e când ajungi acasă. Portbagajul e plin cu 20-30 sacoşele plus alte câteva obiecte mari, gen baxuri de suc sau bidoane de apă plată. Eu stau la etajul III într-un bloc de patru etaje, fără lift. În medie trebuie să fac trei drumuri. Ştiţi care e visul meu? Să-mi construiesc o căsuţă, prevăzută cu o bandă rulantă între garaj şi bucătărie.  

 

 

20.04.2007  

 

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Murphy la supermarket / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1314, Anul IV, 06 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!