CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Dan Norea         Publicat în: Ediţia nr. 1311 din 03 august 2014        Toate Articolele Autorului

Şcoala de azi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Şcoala de azi - Prima mea educatoare 
  
Nu e vorba de educatoarea copilăriei mele, pe ea nu mi-o amintesc. E vorba de educatoarea primului meu copil, Monica. Mi-am amintit de ea când Monica şi-a dus la rândul ei primul copil, Gabriela, la aceeaşi grădiniţă unde fusese şi ea cu douăzeci de ani în urmă. S-au dus toţi trei, Monica, soţul ei şi bineînţeles, plină de emoţii şi uşor speriată, nepoţica. Seara ne-au povestit, surescitaţi: 
  
- Ştiţi, educatoarea mea e acum directoare. Nu m-a recunoscut dar când i-am spus numele şi-a adus aminte. Şi de tine şi-a adus aminte, se întoarse spre mine zâmbind. 
  
După care mă luă la întrebări ginerele meu, jumătate râzând, jumătate serios: 
  
- Dom'le, zi şi mie, ce i-ai făcut ? Când ţi-am pomenit numele nu se mai oprea: “Domnul Norea, vai ce om ! Ce caracter !”. Zi şi mie, să-i fac şi eu educatoarei, să mă ţină minte peste douăzeci de ani. 
  
- Ehee, numai să fii în stare ! m-am dat eu cocoş în prima fază, ca orice bărbat care se respectă. 
  
După care am căzut pe gânduri, începând să-mi amintesc. La Monica, fiind primul născut, zelul era maxim. Am fost membru în toate comitetele de părinţi, la toate cele patru-cinci şcoli prin care a trecut. La majoritatea din ele eram preşedintele comitetului. Strângeam banii pentru diverse festivităţi programate şi îi depuneam la bancă, pe vremea aia dobânzile erau mari şi merita efortul. La grădiniţă desenam toate gazetele de perete, plus alte afişe şi anunţuri. Colaboram la toate reparaţiile, mai mult cu gura, că am două mâini stângi.  
  
La al doilea copil, Anca, s-a mai domolit puţin entuziasmul. Încă mă mai prindeau prin diverse comitete, mi-era ruşine să mă fofilez. 
  
La al treilea, Nicu, eram aproape indiferent. Mergeam la toate şedinţele cu părinţii, dar când era vorba de diverse activităţi mă făceam mic. 
  
La al patrulea, Cristiana, sunt de-a dreptul pasiv. Ca să ajung la o şedinţă trebuie să-mi spună de trei ori, prima oară să mi-o trec în agendă, a doua oară ca să-mi amintesc să mă uit în agendă şi a treia oară ca să nu întârzii mai mult de o oră. Bineînţeles că la jumătate din ele am lipsit. Nu că aş fi pierdut prea mult, în majoritatea timpului se discută despre bani, iar asta ne putea comunica şi copilul: 
  
- Ştiţi, trebuie să daţi două sute de mii pentru fondul clasei, o sută de mii pentru fondul şcolii şi cincizeci de mii să-i luăm un cadou lu' diriga de ziua ei. Aa, era să uit! Profu' de mate a zis să ducem şaizeci de mii pentru o culegere de probleme, iar profa de engleză optzeci de mii pentru un set de cărticele după care o să facem anul ăsta. 
  
Cu prescurtările copiilor mă obişnuisem de mult. Când a ajuns Monica în clasa a cincea, după prima zi de şcoală a început să turuie: 
  
- Tati, ştii, diriga mea e profa de mate ! 
  
M-am luat cu mâinile de cap. 
  
- Fato, îţi dai seama că într-o singură frază ai făcut trei prescurtări aiurea ?  
  
Dar pe urmă a trebuit să înghit, erau mult prea uzuale ca să mai îmi cert copiii. 
  
Ţinînd cont de cele de mai sus, după capacitate ne-am hotărât să o dăm pe Cristiana la un liceu particular. E o taxă mare dar fixă, poţi să o prinzi în buget. Include totul, infrastructură mult mai bună, profesori, manuale, uniforme. Mai sunt bineînţeles şi alte avantaje, nu le enumăr acum. Oricum, nu îi cheamă pe tătici să repare clanţele, pe mămici să spele perdelele şi nici nu auzi anunţurile imperative de la început de an şcolar: 
  
- Anul ăsta trebuie să schimbăm neapărat băncile, sunt în ultimul hal. Am vorbit cu dirigintele clasei care învaţă după amiază, sunt şi ei de acord să strângem bani. O să rotunjim suma, mai trebuie faţă de catedră şi un lacăt nou la dulap. Nici tabla nu arată bine, poate o schimbăm anul viitor. La fondul şcolii o să fie o sumă mai măricică, s-a hotărât să punem termopane peste tot. 
  
Şi la sfârşit: 
  
- Anul ăsta cine se oferă să scrie catalogul ? 
  
Ăsta e învăţământul de stat din ziua de azi. Indirect, asta e cauza pentru care mă ţinea minte educatoarea. 
  
Şi cam asta a fost evoluţia mea în calitate de părinte. Corect ar fi – involuţie. 
  
17.12.2005 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala de azi / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1311, Anul IV, 03 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!