CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Beletristica >  


Autor: Dan Gheorghilaș         Publicat în: Ediţia nr. 2060 din 21 august 2016        Toate Articolele Autorului

FISA DE ANGAJARE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Holul întunecat ,cocoțat la ultimul etaj ,este traseul pe care trebuie să-l urmez ca să ajung la biroul de Resurse Umane. Un binevoitor mi-a vândut un pont ,că ar fi chiar ultimul pe stânga. N-a spus din care parte. E instituție de stat ,neonele sunt rare iar cele care sunt , pâlpâie obosite ,dându-și parcă, ultima suflare de lumină. Înaintez vertiginos, fără să-mi verific miopia la fiecare inscripție de pe ușile maronii ,aliniate în șir indian, de o parte și de alta. Dacă e ultimul,mai am un pic de mers. 
  
- Alo ! Pe cine căutați ? 
  
Mă întorc și nu mi-e foarte greu să o zăresc. Genul de femeie pofticioasă care nu face rabat de la mâncare doar pentru câteva kilograme în minus. 
  
- O caut pe doamna de la Resurse Umane . 
  
- Eu sunt . Cu ce problemă ? continuă interogatoriul ,mai mult din obligație ,căci e trecut în fișa ei de post. 
  
- Am venit pentru… 
  
N-apuc să-i spun de ce-am venit căci imediat dispare în spatele uneia dintre ușile mohorâte. 
  
Eu ,după ea. Dac-am găsit-o atât de repede ,nu am de gând s-o pierd așa ușor din ochi. Funcționarele astea publice sunt publice doar când au ele chef. Nu sunt chiar ușor de prins. 
  
Intru în încăperea în care dispăruse cu câteva secunde mai devreme. Chiuvete multe,destul de multe pentru un birou normal. Apare dup-un paravan făcut din zid, cu fusta ridicată dintr-o parte. 
  
- Ei ,asta e chiar culmea , intrați după mine până și-n WC ! Așteaptă domnule afară ! 
  
- Mă scuz… 
  
Se pare că n-am intrat cu dreptul. Îes cu spatele și-ajung din nou pe coridorul obscur, cuprins de monotonie.. Pe ușă ,niciun afiș care să te avertizeze că aici e locul unde se rezolvă altfel de probleme. Aștept în liniște cam 5 minute . Femeile sunt mai expeditive ,în general, nu fac planuri de viață stând călare pe closet fiindcă sunt învățate cu altfel de mirosuri,mult mai fine. 
  
- În ce problemă spuneați că ați venit ? mă ia din nou la întrebări, când reapare . Pare cu mult mai liniștită. 
  
- Sunt Vasilescu, am venit pentru angajare . 
  
- Aaaa….Înțeleg ! Deci dumneata ești ! 
  
Mă studiază adânc,din cap până-n picioare ,dar nu-mi dau seama de reactie ,din cauză de întuneric. Desigur ,aș putea să strâng un pic din ochi, însă nu cred că-i indicat . 
  
O urmez tăcut , gafa de mai devreme mi-a mai știrbit din dezinvoltură ,dar trebuie să-mi revin rapid . Cazi și te ridici , dacă dorești să izbândești în viață. 
  
Biroul e destul de mare, flori multicolore îți zâmbesc din glastre și ghivece uriașe. Dacă iubește florile înseamnă c-are suflet bun. Parcă și tracul mi-a mai dispărut. 
  
- Îmi cer scuze c-am dat buzna peste dumneavoastră în WC ,dar nu era nimic scris pe ușă. Am crezut c-acolo e biroul dumneavoastră ! 
  
Mă privește stupefiată pe deasupra ochelarilor. 
  
- Adică ,vrei să spui că am față de căcăstoare ? 
  
E rândul meu să rămân cu gura căscată. 
  
- Nu ,desigur că nu . Dimpotrivă ! 
  
Cu „ dimpotrivă „ ăsta , am vrut de fapt, să dreg din busuioc. După ce-ai dat cu bâta în apa din closet ,încerci să ștergi un pic din stropi. A fost așa, un fel de compliment. Deși,acum că o zăresc mai bine ,n-aș prea avea motive . Durdulie, tunsă total nepotrivit,destul de scurt , făcându-i căpulețul roșcat să pară doar un mic accesoriu atârnat deasupra unui gabarit, puțin cam depășit . 
  
- Voi bărbații aveți un simț primitiv , animalic , intrați încălțați în sufletele noastre gingașe ,în cele mai fericite momente. 
  
Eu știam că dusul la WC e ceva care-ți eliberează trupul ,dar dacă dânsa se simte mult mai fericită sufletește , atunci e minunat. 
  
- Îmi pare rău ,chiar nu am vrut să vă violez intimitatea. 
  
- Asta ar fi fost chiar culmea culmilor ,să mă violezi la budă ! 
  
N-o mai întreb unde anume ar fi dorit să o violez fiindcă discuția alunecă vertiginos de la penibil spre ridicol și asta nu-mi convine ,absolut deloc. 
  
Sesisează grimasele care-mi brăzdează fața și revine ,în sfârșit,la subiect : 
  
- Uite fișa ,pe partea asta o completezi cu date personale și pe verso e fișa medicală cu care te duci la medic. Ai permis ? Că postul de șofer s-a restructurat. Mașină îți dăm noi . 
  
- Am ! 
  
- Atunci nu mai pierde timpul Du-te la clinica din colț ! La ochi trebuie să te duci personal ,că doctorița aia nu pune ștampila așa,pe ochi frumoși . Rezolvi întâi acolo și apoi lași fișa la recepție ,că știu fetele ce să facă cu ea. Și mâine te aștept aici . Vezi să nu-ncurci iar birourile! 
  
- Desigur că nu ! 
  
Îmi ia un pic de timp să mă obișnuesc cu soarele de-afară ,după discuția din întuneric. 
  
Clinica nu e departe .Firma mare cu o cruce roșie pusă alături de o tânără frumoasă ,care zâmbește fericită, mă anunță că am ajuns deja. 
  
- Ce doriți ? mă ia în primire recepționera . 
  
- Am fișa asta de completat ,îi spun timid ,cu vocea omului căruia îi face placere să meargă la spital la fel de mult ,ca dracului să se atingă de tămâie . 
  
-Așteptați la subsol la D-4 ,la oftalmologie. După ce terminați ,veniți din nou la mine. 
  
E clar că nu sunt primul care-a venit aici cu fișa de-angajare-n mână. Traseul e prestabilit. 
  
Pe banca de-așteptare din fața cabinetului nu e decât o bătrânică cu ochelari mari pe nas care-i bulbucă ochii ,exact ca unei vrăjitoare, în exercițiul funcțiunii. 
  
- Nici mata nu vezi, maică ? Așa de tânăr ? mă ia direct în pleasnă. 
  
- Vederea nu prea ține cont de vârstă. Și-apoi e important să vezi mai mult cu ochii minții ! 
  
- Aaaa….oi fi vreun filosof ! se strâmbă din toate ridurile feței și-apoi mă lasă-n pace .Probabil filosofii nu sunt pe placul dumneaei,îi plac mai mult cei la concret. 
  
Trec minute bune și ușa tot nu se deschide . Bolnavi sau doar însoțitori se tot perindă pe holul mult mai luminat ,de clinică particulară. E ca la orele de matematică ,nimeni nu vine așa de drag,ci doar împins forțat. În sfârșit,îmi vine rândul . 
  
- Asezați-vă și citiți rândurile din panou,de sus în jos. 
  
Îmi dau seama că sunt multe rânduri,dar eu nu-l pot citi decât pe primul. 
  
- Așa ! Și următorul ? întreabă contrariată doctorița, aflată-n prag de pensionare. 
  
- Atâta deslușesc . 
  
- Hm…De când n-ați mai schimbat ochelarii ? 
  
- Nu știu exact ,cam de vreo zece ani. 
  
- Enorm de mult …stați să vă pun alte dioptrii ! 
  
Și îmi așează pe nas o ramă metalică în care pune cu delicatețe lentile mai puternice. 
  
- V-am mărit numai cu două numere,nu pot mai mult c-o să vă doară capul. Ia citiți acum ! 
  
- De data asta,e mai bine. Mai văd și rândul următor ! 
  
- Numai atât ? întreabă iar stupefiată. Unde lucrați ? 
  
- Am lucrat în învățământ . Acum vreau… 
  
- Daaa ? Și n-ați făcut dosar de handicap ? 
  
- De handicap ?! Păi sunt chiar așa handicapat ? întreb speriat de-a binelea. 
  
- Dacă vedeți doar două rânduri , e clar c-aveți un handicap. Cred că,dacă ne străduim puțin ,vă încadrați la gradul II . 
  
- D-nă doctor,eu am venit aici pentru fișa de angajare ,uitați este pe masă. Am înțeles că trebuie să conduc și mașina de la firmă și dacă îmi schimbați dioptriile ,o să văd cu mult mai bine . 
  
- Cum ,aveți și permis ? Păi cine vi l-a dat ? Dumneata ești un pericol pe șosele ! Ce mașină domnule, chiar că ești dus cu pluta ! De când aveți carnet ? 
  
- Din 95 ! Și n-am călcat pe nimeni până acum ! încerc să o conving de faptul că nu sunt chiar atât de chior, încât să umblu doar pe pipăite . 
  
- Domnule ,la gradul II o rezolvam într-un anume fel. Dar la permis,riscul e dublu ,mă-nțelegi ? 
  
Cred că a vrut să spună că tarifu-i dublu. 
  
- Înțeleg, desigur ! Și cam ce sumă ar trebui să acopere riscul acesta mare ? întreb de curios. 
  
Mă fixează cu privirea ca să îmi pună eticheta. Și-ntr-un final apropiat, mi-o pune ,comunicându-mi suma cu destul de multe zerouri. Atât de multe ,încât nu cred c-o să le acopăr dintr-un singur an de muncă. Așa că mă ridic și plec. 
  
Acum sunt iarăși la catedră, Un elev se chinuie la tablă cu un exercițiu simplu,iar mie îmi zboară mintea ,hăt departe,la un post cu mașină de servici ,pe care nu l-am ocupat cândva. 
  
Fiindcă am fost handicapat ! 
  
Dan Gheorghilaș 
  
  
Referinţă Bibliografică:
FISA DE ANGAJARE / Dan Gheorghilaș : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2060, Anul VI, 21 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dan Gheorghilaș : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Gheorghilaș
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!