CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Beletristica >  


Autor: Dan Gheorghilaș         Publicat în: Ediţia nr. 1869 din 12 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

VIAȚA LA PLUS INFINIT (16)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Zbârnâitul telefonului mobil îl trezește din amorțeală.Sună șuierat ,ca niște gloanțe care îi trec pe lângă tâmple. 
  
- Bună laureatule ! Vroiam să-ți spun că termenul a expirat . Care este răspunsul tău ? 
  
- Mă tem că nu ți-l pot da prin telefon . 
  
- Ok,ne vedem atunci într-o jumătate de oră lângă Hotel Martinez. Este acolo un restaurant ,Palm D’or , se cheamă ca trofeul ,o să-l găsești cu siguranță. 
  
Îl așteaptă la o masă retrasă ,trăgând cu putere dintr-o țigară fină. Nici măcar nu știa că fumează. Nu știa nimic de obiceiurile ei sau de tabieturile ei.Era... doar o necunoscută ! Dar una care ținea cu tot dinadinsul să se facă cunoscută . 
  
- Bonjour ! 
  
- Ai venit... Felicitări pentru premiu ,am înțeles de la început că nu ești un oarecare. 
  
Chenerul scrobit îi întrerupe admirația. 
  
- Domnul,ce dorește ? 
  
- O apă minerală ! spune grăbit ,dorind să îl expedieze cât mai repede. 
  
- Cum apă dragă, adu-ne te rog o șampanie,să zicem Dom Perignon Rose ! 
  
- Spune-mi Mădălina, de ce vrei atât de tare să te răzbuni ?o întreabă după ce chelnerul se îndepărtează. 
  
- Să mă răzbun ? Cine a spus că vreau să mă răzbun ? Scumpule ,eu nu mă răzbun ,eu vreau ceva și știu cum să îl obțin. 
  
- Îți dau toți banii pe care i-am câștigat și mă lași în pace ! 
  
- Ha,ha ,ha ! Ha,ha,ha ! 
  
Râsul ei sarcastic îl stânjenește și în același timp îi dă de înțeles că oferta lui e prea subțire. 
  
- Tu nu pricepi ? Eu vreau absolut tot ! Tot ! 
  
- Cu siguranță nu o să ai tot ! Îți pot oferi ,bani,celebritate dar în niciun caz dragoste ! Te poți mărita cu cineva care nu te iubește ? 
  
- Dragostea ,scumpule,este ceva extrem de trecător și de obicei ,foarte nefolositor. Și-apoi ,de unde știi că pofta nu vine mâncând ? 
  
Aroganța ei îl enerva de-a dreptul . Ar fi vrut să se ridice imediat ca să-i trimită răsul sarcastic și nesuferit ,înapoi,în locul din care a izbucnit cu atâta siguranță și nesimțire. Dar știa care este alternativa.... 
  
- Cred că pofta asta va trebui să ți-o pui în cui . Nu o să te iubesc niciodată ! 
  
- Niciodată să nu zici niciodată ! Și-apoi ,preferi să fii iubitul vreunui deținut vânjos ? îi citește gândurile speriate. Nu e de preferat să stai în brațele unei femei frumoase ca mine ? Eu zic să nu eziți profesore, oferta nu e valabilă la nesfârșit ! 
  
Mulțimea de paparazzi țâșnește înăuntru cu o forță de torent ,scăpat de sub control. 
  
- Domnule Atanasiu ,îl asaltează cu microfoanele și camerele foto, cum vă simțiți ca proaspăt câștigător al unui premiu atât de important ? 
  
- M-aș simți cu mult mai bine dacă mi-ați respecta intimitatea ! 
  
- Doar știți că viața de vedetă cuprinde și asemenea aspecte. Trebuie să vă obișnuiți ! 
  
Înțelegea acum adevărul acestor spuse. Orice medalie are și un revers. Publicitatea,în mod paradoxal,lui n-avea cum să-i facă bine,era un fugar și un reporter mai curios sau dacă nu chiar toți,puteau să se intereseze de unde vine și ce hram poartă. 
  
- Cine este frumoasa d-voastră companioană ? întreabă un altul ,dorinic să umple paginile ziarului său cu o știre de senzație . 
  
Întrebarea îi pică greu. Cu mult mai greu îi este să răspundă. O privește cum zâmbește ,scuturându-și scrumul cu siguranța unei victorii facile și ar dori să spună că este doar o cunoștință,sau o prietenă care l-a ajutat odată cu un servici . Nimic mai mult ! 
  
- Este... viitoarea mea soție ! Puteți să o fotografiați ! Îi face enorm de multă plăcere să fie în centrul atenției ! 
  
Aparatele de fotografiat se mută instantaneu spre tânăra drăguță care zâmbește triumfător, plimbându-și mâinile prin părul bogat ce-i cade peste spate... 
  
  
Se simte tristă și pierdută. A câștigat încă un premiu ,dar asta n-are nicio importanță. Nu banii îi pot aduce ei fericirea ci altceva,cu mult mai minunat. „ Da ,este un criminal ,dar nu un răufăcător. A omorât ca să apere ființa iubită. Aceeași ființă iubită pe care apoi ...o renega ! Cum știi tu să iubești , Micki ? Doamne ,ce bine ar fi fost dacă nu te-aș fi cunoscut ! Acum nu aș mai suferi atât de mult ! Și totuși, mi-ai arătat ce-nseamnă dragostea , ceva ce nu am mai trăit. Știu că nu ești un om rău,ai fost doar prins în conjuncturi nefavorabile ! O să te iert ,cu siguranță o să te iert ! Te iubesc prea mult ca să renunț așa ușor la tine ! Dar ce să fac cu oportunista aia, Madelene ? ” 
  
Lara se privește în oglindă și constată cu surprindere că riduri subțirele îi brăzdează fruntea. Trupul este cel care arată primul îmbătrânirea sufletului ! Dar sufletul merită întotdeauna și a doua șansă ! 
  
„ O să găsesc eu o soluție ,dragostea rezolvă tot , nu poate fi adevărat numai în filme ! O să lupt pentru dragostea mea ! Da,o să lupt ! ” 
  
Cu gândul acesta în minte înaintează stăpână pe sine peste trotuarele scăldate de lumina dimineții . Dar dintr-o dată ,privirea i se întunecă și totul în jurul ei începe să se-nvârtă cu o viteză amețitoare. 
  
„ Nu poate fi adevărat ! “ 
  
Cu tremur neobișnuit în mâini,apucă ziarul al cărui titlu mare îi sfărâmase entuziasmul : Câștigătorul marelui premiu s-a căsătorit ! 
  
Atârnată de brațul lui ,șantajista ordinară ,îmbrăcată în rochie de mireasă crem,zâmbește satisfăcută,unduindu-și pletele blonde peste bluzița rozalie . 
  
„ Deci,n-ai așteptat nici măcar o zi ! Ești un nemernic ticălos ! ” 
  
  
Clopotele mânăstirii vestesc în noapte că este timpul pioșeniei. Măicuțe tinere sau mai în vârstă , pășesc încet ,în biserica micuță, ca să nu tulbure misterul vieții monahale. 
  
Așezată în genunchi ,în fața icoanei Mântuitorului, o călugăriță subțirică,acoperită în întregime de mantia neagră, repetă la nesfârșit aceleași cuvinte ,sperând că Cineva ,de-acolo de Sus, o să se îndure până la urmă : 
  
- Iartă-mă Doamne, căci am păcătuit ! 
  
Nu-i este ușor aici,viața monahală este total diferită de viața de zi cu zi, dar dacă vrei să te vindeci trebuie să înduri. Așa cum Mântuitorul a îndurat pentru toate păcatele lumești. Cel puțin așa susține teoria și așa se gândise și ea când pășise pragul bisericii din piatră,din secolul al XVII-lea.Însă practica e cu totul altceva ! Slujba de noapte conține multe cântece de rugăciuni și mulțumire ,dar toate trec pe lăngă urechile ei așa cum vântul trece pe lângă o stâncă.Nu-i place aici,prea multă monotonie,prea multă abstinență,prea multă contradicție cu felul ei de-a fi .Și-apoi,totul este destul de recent. Nu poți uita atât de repede pe cineva pe care l-ai iubit. Chiar dacă vrei să-l scoți din minte,din inimă,din trup,el sălăsluiește încă în ființa ta și-ți răscolește sufletul de durere. 
  
- Soră Irene, o abordează după slujbă maica superioară, o să te rog să cobori până în oraș, să duci comanda pentru alimente. M-aș duce eu ,dar mă doare tare un picior. 
  
De fapt,o trimitea intenționat. Așa făcuse cu toate celelalte, la un timp oarecare după venirea lor aici. Vroia să le verifice ,să vadă dacă vor reveni,dacă vor cu adevărat ca Dumnezeu să le ierte păcatele sau nu pot rezista tentațiilor lumești ,de care au crezut că se pot îndepărta. 
  
- Desigur maică suprioară. O să o fac cu plăcere. 
  
„ Să vedem cu cât de multă plăcere ! ” 
  
Trecuse un an de când ceruse găzduire la mânăstire. Vroia să își găsească liniștea ,să uite de Micki, de dragostea nebună pentru un nerecunoscător ca el ,dar și de imaginea zdrobită a soțului ei mort. Dar liniștea nu reușise până acum să o găsească. Dimpotrivă ,simțea că totul e în zadar ,păcatele nu îi vor fi iertate iar monotonia vieții de mânăstire îi afectase oarecum și rațiunea. Și nici măcar asta nu realiza ! 
  
Se dezobișnuise de freamătul orașului și acum tot zgomotul mașinilor, vocile oamenilor îi răsunau în urechi însutit. Magazinul pe care i-l recomandase maica era aproape de centru. Se urcă în autobuz și se așează cuminte lângă un domn trecut de patruzeci de ani ,prea ocupat să savureze știrile din ziarul pe care-l ține în mână. Citește în fugă prima pagină,tot ce-l interesează e pagina de sport la care vrea s-ajungă cât mai repede. Deschide ziarul iar ei, titlul de o șchioapă îi sare ei în ochi ,ca o suliță ascuțită care-și atinge , brutal, ținta. 
  
- Aauuu...Un icnet de durere îi țășnește fără voie ,de undeva de dinăuntru. Simte în același timp cum roșul din obraji o părăsește ,dar o și o strângere puternică de inimă . 
  
- Vă simțiți bine, soră ? o întreabă bărbatul de lângă ea,speriat de figura transfigurată instantaneu. 
  
- Da,nu am nimic,stați liniștit. 
  
De fapt ,avea ceva. O dorință cumplită de răzbunare. 
  
„ Și pe-ăsta mi l-ai luat, ticăloaso ! O să plătești cu vârf și îndesat ! ” 
  
Coboară înverșunată și se urcă în alt autobuz . Cel care duce spre Rue Merle .... 
  
  
Mădălină își strânge bagajele, cântând de fericire că acum o să locuiască într-o vilă luxoasă de la malul mării, pe care și-o dorise de pe vremea când venise aici,în orașul filmului. „ Nimic nu este imposibil ! Totul e să vrei ! Și bineînțeles ,să profiți de toate armele pe care le posezi și de toate oportunitățile care ți se oferă .” 
  
- Bonjour Mădălina ! 
  
Rămâne pentru câteva secunde mută de uimire ,dar în același timp de spaimă. Figura aproape apocaliptică a măicuței ,apărută de nicăieri , îi provoacă fiori pe care-i simte coborând apăsat pe șira spinării . 
  
- Irina ?! Ce faci aici ?! Și ce-i cu straiele astea oribile ? 
  
- Nu te-ai putut abține, nu ? A trebuit să mi-l iei și pe el ca și pe celălalt 
  
- Din moment ce ai plecat fără niciun cuvânt ,am înțeles că nu-l mai vrei ! 
  
- Așa ai crezut ? Tu,prietena mea ?! Află că îl vreau ! Da, îl vreau înapoi ! 
  
Îndârjirea femeii o sperie cumplit ,dar nu vrea să renunțe la ce i se cuvine. 
  
- Acum e prea târziu ! Dacă n-ai aflat,ne-am căsătorit ieri la catedrala Notre Dame D’ Esperance ! Și n-am de gând să divorțez pentru un moft de-al tău. 
  
- Mihai nu te iubește ! Nu poate să te iubească ,deci nu înțeleg cum de-a făcut așa ceva . 
  
- Sunteți de-a dreptul nebuni cu iubirea asta. Ai uitat ,nici pe tine nu te iubește,așa că nu te înțeleg. 
  
- Nu trebuie să-nțelegi nimic.El îmi aparține mie, eu l-am adus aici ,e-al meu și nu-l voi mai ceda,repetă amenințător. 
  
- Ai cam multe pretenții pentru ...o măicuță. Nu-l mai iubești pe Dumnezeu ? Brusc ,ți-ai amintit că iubirea lumească e mai importantă decât iubirea spirituală ? Mă faci să râd ! 
  
Încet,încet, spaima îi trecuse Mădălinei . Era o fire puternică ,renăștea întotdeauna din nimic. 
  
- Ascultă-mă cu atenție ,soră Irina ! Nu poți face nimic pentru că vă am la mână . Am aflat cum a fost omorât soțul tău de către tine și iubitul Micki.Un singur lucru necugetat să faci și poliția va afla tot.Recunoaște că eu am câștigat la fel ca întotdeauna. Du-te înapoi la mânăstire și roagă-te să-ți fie iertate toate păcatele. Nu mai ai ce face aici ! 
  
- Deci asta e ,l-ai șantajat ! Știam eu că n-ar fi făcut asta de bunăvoie și nesilit de nimeni . 
  
- Dragă, mă ții de la mână și după cum vezi,eu sunt ocupată. Hai, du-te te rog odată și-mbrățișează niște cruci ! 
  
Aroganța și superioritatea afișată cu atât de mult tupeu, o irită la maxim. Iar o persoană iritată nu gândește la fel de limpede ca una calmă și calculată. Zărește statueta din bronz și nu stă foarte mult pe gânduri. O izbește în plin ,cu toată furia dezlănțiută. O vede cum se prăbușește la podea ,dar nu are nici măcar acum ,vreo remușcare. 
  
„ Nu o să mai câștigi nimic,niciodată ! ” Încă o lovitură și înțelege acum că viața Mădălinei s-a sfârșit. Scoate calmă batista,șterge orice urmă care ar fi putut să o trădeze și-apoi dispare în lumina întunericului de afară. 
  
„ Măcar să am de de să fiu iertată ! ” 
  
(va urma ) 
  
Referinţă Bibliografică:
VIAȚA LA PLUS INFINIT (16) / Dan Gheorghilaș : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1869, Anul VI, 12 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dan Gheorghilaș : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Gheorghilaș
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!