CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  “Personalitățile timpului și contemporanii noștri”- GRIGORE CODRESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eveniment editorial- Cartea “Personalitățile timpului și contemporanii noștri”- autor prof. Grigore Codrescu, apărută recent la Editura Corgal Press Bacău.  
 
Volumul prezentat de Calistrat Costin, președintele Filialei USR Bacău, este o colecție de articole despre autori clasici și contemporani, în fapt o istorie literară a locurilor, pentru că harul criticului și eseistului Grigore Codrescu aliniază la rampă scriitori care i-au marcat scena spirituală a vieții de profesor de limba și literatura română pe meleaguri bacoviene.  
 
În Argument, Grigore Codrescu motivează demersul editorial prin șansa băcăuanilor la memorarea valorilor spirituale:  
 
“...în deceniile postdecembriste au dispărut din orașul nostru drag mai toate obiectivele economice cu faimă națională, dar și peste granițe. În aceste condiții, ne-am zis că șansa băcăuanilor pentru viitor, rămâne teritoriul creativității umane reprezentat cu strălucire în veacurile trecute și avem, în spațiul urbei, dar și în arealul mai larg, modele umane create aici, validate și pe alte meridiane, dar pornite din comunitatea băcăuană, fiind apreciabile dintotdeauna.” G C  
 
Pornind de la Alexandru Voievod, fiul lui Ștefan cel Mare (Biserica Precista- ctitorie) ajungând la Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, George Enescu, George Bacovia, Vasile Pârvan, Nicu Enea, George Apostu și până la pleiada de artiști și scriitori contemporani, volumul “Personalitățile timpului și contemporanii noștri” demonstrează argumentat și inedit că Bacăul poate fi numit nod cultural în istoria țării, dând nume și personalități sonore de-a lungul vremii. Creativitatea în varii domenii pe tărâmul unui alt nod, de ape, Bistrița și Siret adaugă personalități istorice: Mircea Cancicov, Lucrețiu Pătrășcanu, Gheorghe Vrânceanu, savanți, Solomon Marcus, “ultimul mare profesor al universității”, Alexandru Piru, dar și actori celebri dintre care primul, Radu Beligan.  
 
Iată de ce afirm că acest volum se remarcă prin studiu elaborat cu scop istoric cultural și poate fi considerat o istorie culturală a Bacăului, un document inedit și important.  
 
Calistrat Costin definește volumul concluziv: “Întreaga substanță a volumului atestă un amplu orizont al scriitorului băcăuan CODRESCU, om care și-a consumat ani buni punerii în pagină și valoare a patrimoniului cultural din această parte de Românie.”  
 
Trei capitole structurează volumul, trei titluri grupând personalități băcăuane de ieri și de azi, evocare prioritară a celor care, spune autorul, “au lăsat urme frumoase pe la noi prin Bacău”.  
 
I. Personalitățile timpului  
 
II. Cărțile…ah! cărțile…  
 
III. Din cronica vremurilor noastre  
 
Din lumea literară contemporană, Grigore Codrescu selectează poeți, prozatori, istorici literari remarcabili, o enumerare a lor nu ar face decât să minimalizeze fondul articolelor scrise cu acribia cunoscută a criticului, limpezi, concluzive corect, având calitatea de a fixa în timp și spațiu literar operele studiate.  
 
Se regăsesc între articolele însumate și autori ai altor serii istorice literare: Eugen Budău, (Bacăul Literar), Cornel Galben, Marin Cosmescu-Delasabar, Constantin Călin, Gheorghe Pătrar, Măndica Mardare, efortul criticului Codrescu adăugându-se întru oglinda realistă și reală a vieții culturale băcăuane.  
 
Nu au fost uitate nici revistele culturale băcăuane, Ateneu, Plumb, 13Plus, Viața Băcăuană, Vitraliu, nici scena culturală publică, avansată de cei “peste nouăzeci de scriitori din Filiala USR Bacău, care doresc un dialog mai fertil, cu conducerea municipiului și județului, pretinzând că pot elimina sau măcar diminua lipsa de stil și neglijențele din viața urbană.”  
 
Trei cuvinte de încheiere pentru cartea scriitorului Grigore Codrescu: profesionalism, stil, atitudine!  
 
Cristina Ștefan, 18 septembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
“Personalitățile timpului și contemporanii noștri”- GRIGORE CODRESCU / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2088, Anul VI, 18 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!