CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 2020 din 12 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

G. Mosari- PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI SCRIITORILOR DE LIMBĂ ROMÂNĂ DIN ISRAEL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
G. Mosari- PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI SCRIITORILOR DE LIMBĂ ROMÂNĂ DIN ISRAEL 
  
Ne-am întâlnit cu G. MOSARI, într-un loc plin de farmec trist la Bacău, Cimitirul Evreiesc, așa cu flori și cărți, cu mesaje de la prieteni evrei din Israel. Eram un grup ad-hoc, după câteva telefoane date, de dl Calistrat Costin nici nu știam că va veni, dar prezența sa mi-a confirmat iar că Mosari este un scriitor îndrăgit, care rămâne în inimile celor care l-au întâlnit, după cum Bacăul rămâne în inima scriitorului Mosari ca oraș natal, neuitat vreodată. Aici sunt părinții dragi, în Bacău și-a petrecut copilăria și tinerețea, aici au fost prietenii și mai sunt. 
  
Nu am de gând să folosesc formule complicate ci spun de-a dreptul că întâlnirile cu Mosari și doamna Rica, soția sa, sunt pentru mine bombe cu neutroni sentimentali, îi iubesc, așa cum îmi iubesc rădăcinile neamului, copilăria, orașul meu natal, prieteniile cu copiii evrei, mulți, amintirile cu familiile lor de Purim, de Hanuka, plecările lor în Israel, la care plângeam de fiecare dată și așteptam să se reîntoarcă acasă. Este un sentiment de atunci pe care generația mea îl cunoaște bine, mai ales băcăuanii, noi am trăit împreună frumos, în respect și dragoste. Marcu, Leibovici, Rodman, Berinștein, Aizicovici, Mendelovici, Shwaitzer, Aaron, nume dispărute din cartea de telefoane a Bacăului în anii ’60-’70, dar niciodată din memoria celor care i-au cunoscut. Apoi am citit o carte dăruită de dl. Mosari, “O Viață în întrebări și răspunsuri” în care am regăsit acea lume dispărută, frumoasă, în care am copilărit eu, pe strada mea cu evrei români, la școala mea cu copii evrei, la sărbătorile fie ele creștine cu ouă roșii și cozonac, sau mozaice cu prăjituri și fructe uscate delicioase. Se făceau astfel de daruri între prieteni și vecini, de altfel, azi ar fi neînțeles, nu-i așa? Azi violența comportamentului între oameni a devenit concept iar expresia “buna înțelegere dintre popoare” a devenit limbaj de lemn, utopic și ridicol. 
  
“O viață în întrebări și răspunsuri”, apărută la Editura Tracus Arte, 2016, este un dialog- interviu între G.Mosari și Răzvan Voncu și dincolo de profesionalismul întrebărilor și discreția și modestia răspunsurilor, eu am găsit, pe tot parcursul poveștii de viață, poezia acelei lumi frumoase din orășelul nostru liniștit, prietenos, cu aerul său bacovian, dar și plin de umor sănătos. 
  
Răzvan Voncu: 
  
“L-am cunoscut pe Mosari, prin intermediul cărților sale, prin 2004, (…) Lectura lor mi-a dezvăluit un umorist de cea mai bună extracție evreo-română, adică având ochiul ager al lui Cilibi Moise și urechea fină a lui Caragiale.” 
  
Întrebările lui Răzvan Voncu au mereu un substrat istoric, poate chiar politic, o dorință evidentă de a creiona secolul, sistemul, în care a trăit Mosari la Bacău, având în vedere că este născut în timpul războiului, în anul în care “fascismul a ajuns la putere în Germania” , dar și mai târziu, despre activitatea sa culturală și administrativă printre edilii băcăuani de atunci. 
  
“La Bacău erau foarte mulți evrei care trăiau bine cu românii. Personal, am văzut războiul prin ochi de copil, și am înțeles că Hitler este dușmanul evreilor. De aceea, după obiceiul timpului, i-am scris numele pe pământ ca să moară. ” 
  
Tot în Capitolul Copilăria și adolescența găsim relatări din istoria orașului care acum doar prin povestiri mai pot fi rememorate: 
  
R.V.: Cum arăta viața cotidiană în Bacău, înainte de venirea comunismului? Cum percepeai tu multiculturalismul și frumoasa coexistență româno- evreiască? Există o “Cale Văcărești” a lui Mosari? 
  
G.M.: “Calea Văcărești” a Bacăului, era Strada Leca, unde locuiau mulți evrei, unele familii de pe această stradă fiind chiar renumite. Sinagoga la care am învățat patru ani era pe Strada Leca, așa că eu cunoșteam bine strada și oamenii ei. Nu am auzit niciodată de conflicte evrei-români. În special pe această stradă evreiască, nici măcar în timpul războiului. 
  
Sau în capitolul Tinerețea viitorului globe- trotter: 
  
G.M.: Eu nu pot spune la fel ca Bacovia: liceul, cimitirul tinereții mele. Am avut, la actualul liceu “Ferdinand“, profesori renumiți…În liceu n-am auzit niciodată, de la nimeni, cuvinte rasiste, eram cu adevărat prieteni. Până și colegii care o făceau pe “tinerii comuniști“ erau de treabă. Liceul de Băieți nr. 1- cum se numea pe vremea mea- era un liceu renumit, pe care l-am revăzut, peste ani, sub numele “Ferdinand I“, el a însemnat pentru mine ani de frumusețe. 
  
Mosari este român get beget, la fel, băcăuan, cu un acut simț al locului natal, deschis și activ în literatura de limbă română scrisă în Israel. Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, cu mulți scriitori renumiți, face ca literatura contemporană în limba română scrisă în Israel, să fie elaborată și susținută de multe reviste, edituri, evenimente, cel mai recent la care a participat președintele ei, G. Mosari, fiind la București, în luna iunie, BOOKFEST, unde Israelul a fost invitat de onoare. 
  
Mosari este așteptat cu dragoste de prieteni și cititori la Bacău, farmecul său discret, cumpătarea, înțelepciunea fiind atracții de necontestat în comunicarea devenită tradiție cu scriitorul îndrăgit. Mosari nu folosește niciodată expresii tari pentru a afirma lucruri importante, un anume firesc îl face atât de ușor de citit și de aprobat, ori asta ține de calități de scriitor indubitabile. Chiar dragostea de țară, care pentru unii a devenit vetustă sau dintr-un univers mort, demagogic, în expresia lui Mosari devine floare la rever, elegantă și de nerefuzat: 
  
“România nu o poate scoate nimeni din inima celor care s-au născut pe plaiurile Carpaților. Întâmplător, evreii născuți în România, datorită evenimentelor istorice din secolul XX, au putut emigra în țara lor și atunci a apărut iubirea pentru țara naționană. Nimeni nu poate anula una din aceste două iubiri…” 
  
“O Viață în întrebări și răspunsuri”, un dialog între scriitorii Răzvan Voncu și G. Mosari este o carte document, nu numai biografică, pentru datele istorice reale cuprinse din problematici sociale și naționale sensibile dar și pentru valoarea literară din “scrierile Mosari”, a culturalismului promovat în Țara Sfântă, expuse limpede pe parcursul celor 80 de întrebări și răspunsuri. Citim expresia netă a prezentului culturii române, a literaturii în limba română, care nu au emigrat, sunt acasă în Israel. 
  
Cristina Ștefan, iulie 2016 
  
Referinţă Bibliografică:
G. Mosari- PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI SCRIITORILOR DE LIMBĂ ROMÂNĂ DIN ISRAEL / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2020, Anul VI, 12 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!