CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 1984 din 06 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

DEBUT- Rodica Dascălu- Dansul vieții(versuri)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cerință obligatorie, viața!  
 
Se spune că oamenii, după o experiență dramatică sau tragică, se bucură de viața rămasă, cu patos. Ne îmbolnăvim de la o vârstă și cauzele nu ne mai bat la cap când înțelegem că mai aveam atâtea de făcut cu viața noastră și așa inadmisibil de scurtă, darmite să te mai întorci în timp, să-ți demonstrez unde ai greșit, unde psihicul tău a primit o lovitură ireparabilă prin care tot organismul tău suferă o cădere înspre neantul din care provenim și care ne va vindeca. Thanatos este un mister al omenirii sau poate o cauză a omenirii, dar ceea ce ne rămâne de făcut este un Carpe diem! O astfel de experiență a distinsei mele prietene, Rodica Dascălu, m-a determinat, citindu-I scrierile, să o îndemn la a edita acest volum de poezie. Nu este un volum de poezie obișnuit , nu cuprinde lirismul sau stările unui eu liric oarecare, nu folosește nimic din recuzita firească a poetului așa cum o cunoaștem, o decelăm, o analizăm și îi dăm verdicte. Nu! Este un volum de versuri aparte, unul scris în momente crunte, ultime, când nu știi dacă acum e secunda când privirea ți se încețoșează a plecare de tot și din toate. Și poate că nu poeziile în sine scrise în aceste momente mi-am dorit să fie împărtășite și altor semeni, ci frumusețea vieții din acele momente negre, acest colosal oximoron între moarte și surâsul inocent al vieții când o primește. Să vedem…  
 
Peste toate filozofiile lumii, peste toate capodoperele lumii în care Thanatos și-a arătat miile de fețe, miile de arme și nesfârșitele sale metode, implacabilele sale procedee în lupta contra veșniciei, R.D. a aflat cel mai simplu remediu împotriva a tot ce s-a scris și s-a gândit milenar despre zidul care ne-așteaptă, cel mai firesc mod de a răzbate dincolo de sumbru și definitiv și anume…viața însăși.  
 
Nu există moarte, dar iată ce există la schimb, cu condiția să vezi, să auzi, să guști, să miroși, să simți, să iubești toate aceste trăiri și să învingi astfel acea stare numită moarte. Este o filozofie? Ar putea fi, dar mai bine este demonstrația matematică, așa cum ar spune Solomon Marcus, a iubirii de viață, ca învingătoare a morții.  
 
Parcursul volumului este o cronologie a ultimatului dat vieții, în momente și viziuni, o bisectoare care a împărțit triunghiul morții pieziș, între organismul cu diagnostic sumbru și sufletul viu, pătimaș vieții.  
 
Și atunci se ivesc alte două triunghiuri, unul viu, colorat, și unul negru, care nu are decât să devină invizibil…În triunghiul colorat, Rodica adună, adună, secunde, momente, zile și nopți, întâmplări, nu pune prea multe întrebări, ci constată, își află propriile soluții la nuanțe, la pensule și acuarele, la muzică, la înțelegere și mai ales la sentimente. Câteva rețete de început:  
 
mi-am pierdut bucuria de a fi  
 
încerc să o descopăr în lucruri  
 
gri cenușii-s toate în jur  
 
o rază a soarelui apune  
 
zâmbește  
 
îmi dă speranță  
 
tresar...  
 
voi căuta-o în lăuntrul meu  
 
să ajung în adânc  
 
unde-și are lăcaș  
 
sau  
 
prin noaptea din mine  
 
la fiecare bătaie de aripă  
 
dăruiesc un strop din lumina faptelor bune  
 
ca un miracol cu fiecare strop dăruit  
 
fluxul de lumină crește  
 
dezvăluie un crâmpei  
 
din bolta cerului senin al inimii  
 
sau  
 
dincolo de cântec şi lumini  
 
percep totul ca fiind viața însăși  
 
căutările sufletului  
 
furtunile sale  
 
în final se așterne o liniște deplină  
 
În triunghiul colorat cu magia sufletului, își fac loc încet- încet adevăruri, rezoluțiile sunt acoperitoare celor mai adânci conexiuni, celor mai delicate legături între început și sfârșit, ori astfel de panseuri importante, numai clipele de apogeu le pot ivi din oameni:  
 
gândurile mele se prind  
 
în dansul amintirilor din alte toamne  
 
în lăuntrul meu pășește  
 
bucuria de a fi un minuscul pas  
 
în marele dans al vieții...  
 
sau  
 
imagini de-o neasemuită frumuseţe  
 
se descoperă ochilor...  
 
în drumul lui râul trece chiar  
 
pe lânga cimitirul unui sat de munte  
 
își îngroapă acolo mândria orgoliul trufia  
 
devine limpede și curat  
 
așa cum se cuvine  
 
când ajungi în preajma acelei întinderi infinite  
 
lumină devenită acum covârșitoare  
 
asupra umbrei ce se risipește...  
 
Fiecare poezie din volumul Dansul vieții este o lecție de rezistență și vindecare pe care ne-o dă Rodica Dascălu, fiecare poezie este un sfat, ca urmare a contemplării naturii, oamenilor, ca urmare a căutării locului în univers și al lui Dumnezeu. Rodica a învins o boală incurabilă, nu singură, dar a fost singură în această luptă sublimă de a-și vindeca mai întâi sufletul și apoi trupul. A reușit! Rodica Dascălu este eroul propriei lupte cu moartea și cum să nu învățăm din fiecare vers o rețetă de bucurie a vieții, atât de simplă și la îndemâna noastră?  
 
percep sensul creației  
 
cu legea-i supremă iubirea  
 
sunt o verigă în conexiune  
 
cu acest univers binecuvântat  
 
imensitate liniştită  
 
atât de vie în necuprinsul ei...  
 
M-a frapat acest volum de poezie, îmi pare că fac un gest măreț dăruindu-l mai departe ca tot ce vreți: poezie a vieții, cântec de înfruntat moartea, lecții de contemplare, filozofie antisceptică, dar mai ales demarcarea între important și nonimportant ca sens al existenței. Pace și armonie cu natura și cu tine însuți, iubire dăruită ție și semenilor, rugăciune și credință în Dumnezeu:  
 
“Rugăciunea este liman pentru cei învăluiţi de vifor, ancoră pentru cei asupriţi de valuri, toiag pentru cei osteniţi, comoară pentru cei săraci, adăpost pentru cei bogaţi, ajutor contra bolilor pentru cei slabi şi apărare a sănătăţii pentru cei tari.”- Sfântul Augustin  
 
Rodica a reușit să devanseze acest aforism prin punerea lui în practică exact prin dăruirea acestui volum de poezie. A fost menirea ei ca destin să ne transmită acest mesaj de luptă câștigată cu moartea, cu armele simple ale iubirii de Dumnezeu și de viață.  
 
Ce este important, ce trebuie să conteze pentru sănătatea existențială găsim reperabil în această scriere, una sublimată, dar realistă, una de apogeu al practicii gândirii, dar în același timp indicibilă, una de conexiune a creștinismului cu zenul limpezitor, dar, de fapt, un racursi vizionar.  
 
Iată!  
 
pârâul își schimbă albia  
 
curge prin mine  
 
preia și duce la vale gânduri trăiri sentimente  
 
devenite inutile...  
 
sufletul îngânând același cântec de leagăn  
 
capătă limpezimea apei...  
 
viața-i precum o pădure toamna  
 
tapiserie de culori  
 
sau  
 
frica mă oprește să-mi ridic privirea  
 
barierele par de netrecut  
 
cheia eliberării de temeri și trofeul libertății  
 
se dobândesc prin înțelepciune  
 
privesc admirativ la învățații lumii  
 
înțelepciunea o poți găsi în tine însăți  
 
Cartea de debut a Rodicăi Dascălu, cu titlul Dansul vieții m-a entuziasmat (rar se întâmplă) pentru că este o carte de mesaj dublu, unul existențial, de corectare a abordării existenței, dar, mai ales, a morții și al doilea, un mesaj al menirii poeziei, a readucerii ei pe calea inițială a frumuseții sufletești dinăuntru, esența poeziei fiind una vindecătoare estetic. O carte de premiu pentru debut! Citiți-o fără invidii, ca pe un pahar de apă de la izvorul “tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. La final, eu n-am găsit alte cuvinte dar Evrika! mi-am luat tonicul necesar vârstei, m-am vindecat de temeri, am deschis fereastra, apoi ușa și am contemplat primăvara, lăsând liberă, câteva clipe, uitarea nimicurilor! Altceva e important, “această sosire în mine”. O carte fără sfârșit…sau împotriva oricărui sfârșit omenesc. Să ne bucurăm!  
 
Cristina Ștefan (prefață la Dansul Vieții)  
 
Referinţă Bibliografică:
DEBUT- Rodica Dascălu- Dansul vieții(versuri) / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1984, Anul VI, 06 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!