CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Adriana Butoi- Prescurtarea literei mari
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Adriana Butoi- Prescurtarea literei mari  
- prefață-  
 
De profesie filolog, Adriana Butoi debutează în volum de versuri după ani și ani de activitate administrativă în Lira21. Discretă și modestă dar cu un temperament justițiar poate întreținut de profesoratul practicat cu sârguință, Adriana scrie versuri, în genere, de confesiune, de stare și sub aerul mărturisirii găsim freamătul căutării echilibrului prin delicatețe lirică. Postat secvențial în timp, între azi și ieri sau viitor, un ego, transformat parcă în secundul observator sinelui, analizează suișurile și coborâșurile unui vector de citire a lumii intr-un mod abstract.  
 
“inventez alternative pentru azi pentru mâine  
sau un imposibil cândva  
 
și încă aud în mine povești nespuse”  
(mă desparte de mâine doar un gând)  
 
Pe o axă temporală poetică, dacă stau pe verticală repere psihice generale iar pe orizontală vise, linia frîntă care le unește ar crea o evoluție retrogradă ar reprezenta un pesimism de evoluție a sentimentelor în jos, și numai o sclipire de luciditate le-ar trasa exemplar. Este caracteristica stilisticii deosebite a Adrianei, părelnicul lucid pe tărâmul lirismului.  
 
“e o alegere absolut retorică  
drumul spre mâine evoluează agresiv  
între rațiune și dezechilibru  
 
la final magia face simplă figurație”  
lumea se schimbă de azi  
 
“azi  
mai devreme ca niciodată  
am aliniat toate visele cu noi  
așa  
într-o înțelegere tacită cu timpul”  
(Și mai departe…)  
 
Prescurtarea literei mari, un titlu care face dublă referire, una la conținut, poeziile accesând stilul minimalist și creionând esențe, concluzii, idei importante ale vorbirii lirice. Despre minimalismul încurajat in Lira21 am mai vorbit referitor și la alți autori liriști, considerându-l ca o replică actuală la postmodernism, cu impact la cititorul contemporan. A doua referire a titlului este chiar o esență ideatică a transpunerii lirice din gândirea Adrianei, aceea prin care tot ce e important existențial se poate simplifica, tot ce se scrie și se trăiește cu literă mare, și aici includem și iubirea, se poate prescurta întru trăire intensă, întru înțelegere deplină:  
 
“nu fac rezervări nejustificate  
nici nu insist asupra lucrurilor simple  
pledez pentru valori reprezentative  
anotimpuri albe  
cifre exacte”  
(Nu ai văzut clar înainte)  
 
Prezentul azi este un incipit continuu, versurile sunt anunțate zilnic, confesiunea este cumva diaristică…iată câteva titluri:  
Azi e ziua cu dor /Azi nu e joi…/aseară a fost liniște/dimineața începe la ora nouă/ aceeași poveste...și noi doi/ compromisul a venit peste mine ca un bumerang/ Recapitulări rigide/ imagini de orgoliu urban/ vreau să încep azi drumul spre niciunde.  
Registrul sentimental erotic în care gândurile capătă structură de adâncime lirică, se reiterează de la o poezie la alta, reflexivitatea fiindu-i o trambulină de salt în rostire. Adriana nu este, însă, imprevizibilă ci concluzivă.  
“de câte ori intru în universul acela  
în care ai apărut de ceva vreme  
mă amuză epicul imperfect”  
(nu am crezut că mă poţi inspira)  
 
Confesiunile lirice ale autoarei o situează pe plan liric într-o poetică suplă în care celestul visului se împacă generos cu labirintul lăuntric al sinelui și luciditatea de care vorbeam aduce soluții potrivite eului liric. Sunt revelații, în fapt, căutate tocmai pentru o ordonare a reflecției. Poezia Adrianei este această nevoie de clarificare, de dezambiguizare cu mijloacele proprii ale ambiguizării. În susținere, se cuvine să citez două poeme frumoase, în care metafora își calculează înălțimea visului pentru a reuși definiția exactă a stării și o transmite în câteva expresii tușante:  
“îmi vindec nopţile  
de parfumuri amestecate  
visul îl tot împart la doi  
zdrenţuit  
ca un cerşetor tipic  
timpul siluieşte singurătatea  
lacrimi tresar din zăpada  
prea albastră de dor”  
(Comedie absurdă)  
 
“rup detalii din marginea cerului  
redecorez fiecare bătaie de inimă  
îmi spun că singurătatea  
poate muri în sălbăticie  
 
de fapt cuvintele mele  
sunt transplantul dorului frânt”  
(nu pot să alerg pe o stradă oarecare)  
Nevoia de încadrare minimalistă a contemplației poate duce cu gândul la înțelepciunea niponă, rece, detașată, dar stilistica folosită, limbajul structurat pe metaforă (un mixaj specific autoarei) fac din poezia Adrianei o orgă de cuvinte dând înțeles aforistic fie ca observare, fie ca sentiment decelat.  
Dintre metaforele combinate aforistic am selectat:  
 
“aseară  
a venit timpul  
dinafara mea”  
 
“scriu  
anonim  
lumina  
s-o trec  
peste tine”  
“luna  
ninsă gri  
împiedicată-n gânduri  
 
scutură  
soarele  
de zgomot”  
“nu miroase a tămâie sângele de cerb  
parc-a stat eternitatea-n loc  
pendulă obosită  
de prea nimic”  
 
O altă metodă stilistică a Adrianei este negația, ca argument alternativ și nu ca refuz, ca dezbatere de motivații psiho-posibile soluțiilor și nu ca închidere sau opacitate, negația Adrianei este predicativă și nu subiectivă, lucrează.  
“nu-mi place lumea paralelă/ cu anotimpul meu preferat”, “nu mă obișnuisem cu nonsensul  
căutam doar o regulă simplă de supraviețuire”, “e posibil să nu finalizez toate aceste demersuri/ nu las liniştea să mă amăgească/ e prea devreme”.  
În cartea Adrianei Butoi, ori de câte ori recitesc o poezie, găsesc noi interpretări și definiri, este inepuizabilă în a direcționa cititorul, în a-i da de gândit, este o lirică de context și abreviere a gândirii sub aura unui estetism actual. De aceea, această carte este încă o lumină în lirica prezentului.  
 
Cristina Ștefan, nov, 2015  
Referinţă Bibliografică:
Adriana Butoi- Prescurtarea literei mari / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1786, Anul V, 21 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!