CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  MARIA NIȚU- Reciclare la Cubul Rubik
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MARIA NIȚU- Reciclare la Cubul Rubik 
  
Autoare a unor cronici literare, eseuri, interviuri, timișorencei Maria Nițu i s-a premiat recent( Festivalul AvangardaXXII, Bacău, 2015) o carte la Editura Eubeea, cu titlul Reciclare la Cubul Rubik. 
  
De data aceasta volumul adună subintitulatele "prozoeseme și alte farafastâcuri”, eseuri, în fapt, inspirate fie diaristic fie din vasta lectură a filologului Maria Nițu. 
  
Citind aceste proze scurte, scrise într-o dinamică de invidiat, în ton allegro, sărind de la un epic năstrușnic, la considerente acide, de la un diafan feminin, la exprimări colocviale, îmi imaginez autoarea într-un tablou al viitorului literar al cărui incipit, iată, îl creează aici prin manevrarea artistică a unui cub Rubik. Fațetele acestui cub, diverse, împrăștiate, unele la vedere, altele subliminale, sunt descrise inteligent, ”cultivând intertextualitatea” (Adrian Dinu Rachieru în prefața la volum). 
  
Actualitate și informație ar fi reperele disecate în aceste proze scurte, cu un corolar de cerebralitate performant calculat. Dacă Maria Nițu vizualizează câmpurile informaționale din interiorul și de la suprafața spațiului în care scrie, atunci toate undele, vectorii, razele luminoase sau mentale care străbat acest spațiu virtual, în secolul XXI, capătă cuvinte, expresii înrămări, capătă ființă, devin reale prin scrisul său, se constrâng într-o carte. Ar fi neverosimil să poți cuprinde diversitatea lumească de azi, dar eseistica este o soluție și metafora cubului Rubik, la fel. 
  
Titluri care mai de care mai incitante invită la adevărate curse cu obstacole, curse de raționamente, definiții, sofisme, și tu, lector, închei citirea cu impresii că până aici nu înțelegeai nimic din marea filozofie existențială și te trezești iluminat. CromcolorSRL, wewewepunctziarepunctro, www.la marginededrum.ro, sunt doar câteve titluri care exprimă pretextele acestei eseistici originale. 
  
Eseul, sau vorba autoarei, farafastâcul reciclării la cubul Rubik este un raționament interesant al repetabilității perpetue a tot ce înseamnă existența umană, în cronologie, tehnică, arte. 
  
Sub egida truismului ”Nimic nou sub soare”, Maria Nițu argumentează că prezentul, trecutul și viitorul omenirii stau sub auspiciile majusculei R, o majusculă factotum, de la Reciclare, Recondiționare, Refolosire. Este un trident cu puterea cubică, 3. 
  
Reciclarea la puterea cubului Rubik înseamnă reluarea, dincolo de timp, sub alte fațete ale culturii și imaginației milenare. Susținerea Mariei Nițu se axează pe politică: 
  
truismul lui Lavoisier,” nimic nu se pierde totul se transformă”, a făcut epocă în comunism dar îl regăsim și azi în programele de valorificare a materialelor reciclabile,. 
  
- în artă: ”Experimentalismul e reciclare și la fel toate remake-urile din lume”. 
  
Exemplele continuă cu umor și ironie, de la cocarda de vecin de bloc, la ziare, de pildă: 
  
”Leana folosește ziarele la șters geamuri de când se știe ea , vrednică gospodină. ” 
  
Argumentația urcă gradat: 
  
…”și trupul și sufletul omului sunt reciclabile, și viața și moartea omului sunt reciclabile.(…) Și metempsihoza e o formă de reciclare( ca și reîncarnarea), moartea e pașaportul tău spre no man’ s land.” 
  
Concluzia ar fi să știi să învârți cubul Rubik. 
  
Conchid cu impresia că spiritul critic, exersat îndelung, al Mariei Nițu a ivit o carte temperamentală, de concretețe și este admirabil patosul speculativ cu care autoarea divaghează aparent simplu în mari problematici umane. 
  
Cristina Ștefan, oct, 2015. 
  
Referinţă Bibliografică:
MARIA NIȚU- Reciclare la Cubul Rubik / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1740, Anul V, 06 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!