AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 1612 din 31 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Dan Iancu / Despre înţeles
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dan Iancu / Despre înţeles 
  
Când lirismul are în subsol un oniric disecat la maxim, poţi vorbi cu Dan Iancu „Despre înţeles”, în cartea apărută la Editura Agol în 2012, de fapt, o reeditare din 1997, la Cartea Românească, cu premiul de debut. 
  
Critici notorii au dat acestui volum încadrări poetice rafinate, „dincolo de cuvinte”( Nicolae Prelipceanu), „interesant tip de lectură, altul decât după străvechi şablon unanim aceptat( Bogdan Suceavă) sau “mai apropiat de rădăcina lucrurilor, acolo unde zborul nu-i doar un vis, ci uzină de unghiuri complementare”(Grişa Gherghei). 
  
Eu am citit poemele lui Dan Iancu venind dintr-o lume a visului, în special din idealul erotic sau o realitate alternativă în care fiecare reper, pentru a fi argumentat, are nevoie de o explicaţie la subsolul paginii, devenind astfel credibil poetic. Lui Dan Iancu nu-i este suficientă metafora, ci o prelungeşte cu tonuri şi nuanţe, nu-i este suficientă imaginea ci o transpune lăuntric, nu-i este suficientă starea lirică expusă ci o secţionează până la os, arătându-i motivaţia carnală cea mai absconsă. 
  
Dan Iancu este un poet al detaliului şi dacă scrie „lumină”, atunci raza este o frază rococo, din complicate formule decelatoare esenţei luminii. 
  
Ca lector ai nevoie de atenţie încordată, ca la cusăturile în punct artizanal, dacă ai greşit două fire, modelul întreg s-a dus pe apa sâmbetei, dacă pierzi indiciile 10 sau 67 de la subsolul paginii, înţelesul poeziei râmâne trunchiat. Tocmai în acest ludic stilistic constă încercuirea lirică a stilului Dan Iancu. Este o matematică poetică în structura versului aici, dar o matematică a sensurilor din geometria în spaţiu care ţine şi durează, care absolvă în virtuozitatea scrierii. 
  
Metafora cu anexele sale, stilistica în ataşament, limbajul poetic în conexare estetică, iată structurarea originală a versurilor lui Dan Iancu şi astfel erosul tinde spre perfecţiune onirică: 
  
”mai ascunde-te între aşternuturile/ mirosind a dragoste/ încă/ să mă visezi/ că sunt/ şi că nu am plecat/” iar visul devine o realitate de rezistenţă, o peliculă protectoare, o ecranare a închipuirii poetice. 
  
La versul, de pildă, ”nu te speria că nu sunt”, notiţa de la subsol punctează 
  
„am trimis o clepsidră/ la care să te uiţi din când în când tresărind/” 
  
La urma urmei densitatea metaforei pe centimetrul pătrat este fundamentală în poezie şi Dan Iancu echilibrează, cu elongaţia din subsolul paginilor, ponderile dintre metaforă şi realism, dintre imagine şi imaginaţie. Ce-i mult strică şi de o parte şi de cealaltă, ori Dan Iancu se citeşte curat, fără excese într-un perpetuu perfectibil, detaliabil onirism. 
  
Mesaj? Poezia, ca înţeles, cară infinitul în spate. 
  
Cristina Ştefan, 31 mai 2015 
  
Referinţă Bibliografică:
Dan Iancu / Despre înţeles / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1612, Anul V, 31 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!