CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 1585 din 04 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Umbra şi aparenţa- Andrés Sánchez Robayna
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cartea albă- Umbra şi aparenţa- Andrés Sánchez Robayna  
(traducere şi prezentare: Eugen Dorcescu)  
 
Este o carte de stare şi orice citat aş folosi aici ar avea conotaţii didacticiste ori sunt cărţi care se citesc numai pentru a intra în lumea şi atmosfera create de poet şi atât. Sunt cărţi absolute ce n-au nevoie de cronici ori recenzii.  
Cine este Andrés Sánchez Robayna? Un om cult, un om cu acumulări filozofice şi ştiinţifice de anvergură dar şi un poet pe măsura acestor acumulări, ajuns la marea înţelepciune meditativă şi contemplare existenţială profundă.  
Tânăr, profesor conferenţiar în diferite universităţi spaniole, acum conduce un atelier de traduceri literare la Universitatea din La Laguna.  
A publicat multe volume de poezie, primul în 1970, ultimul această carte albă, La sombra y apariencia în 2010. Multe volume de critică literară denotând o activitate intensă de scriitor, profesor, istoric, ”o personalitate de primă importanţă în viaţa literară şi universitară spaniolă”, aşa cum l-a numit în prezentarea sa Eugen Dorcescu.  
Mă rezum la poezie pentru că odată începută lectura, versul m-a purtat într-un oniric alb, într-o meditaţie despre lucrurile existente pentru fiinţare umană, între dorinţa de a înţelege un sens nou dat de poet axiomelor milenare filozofice şi visare, visare ca într-o hipnoză indusă de cuvânt, chintesenţă.  
Dacă Austin spunea „Teribil de important! zece sensuri ale cuvântului ”, cu trimitere la Metafizica lui Aristotel, în "cartea albă" găsesc o sută de răspunsuri. „A fi” poate fi desăvârşire dacă înţelegi numitorul comun al înconjurărilor noastre ca pe un fides quaerens intellectum (intelect ce caută credinţa).  
Numai o credinţă modelând gândirea poate aduce sensuri uniforme în priceperea lumii sensibile şi poate că lumea poetică e singura validă să explice şi să distingă posibilităţi şi argumente existenţiale ca o perpetuă Pasăre Phoenix, vie şi descumpănită de propria vitalitate.  
Poezia lui Robayna, îmi pare blagiană în conţinut filozofic, de o muzicalitate specifică poate tradiţiei cantatelor spaniole, poartă spre peştera lui Platon, scară spre Cabala luminii infinite şi armonia eului poetic, ca lumea sa desăvârşind.  
 
„Şi nimic nu moare în tine,  
nimic în afară de tine însăţi,  
în pietrele tale nu rămân decât semne  
ale nimicului şi ale nimănui.Rămâne  
numai lumina.”  
 
Impresionantă perfecţiune unui gând? Nu şi când vine din lumină.  
Cartea Umbra şi aparenţa nu poate fi recenzată modest, nu i se poate ticlui o cronicuţă de duzină. Trebuie numai citită în aplicarea carteziană a lui “Cuget, deci exist”.  
Nu am un final la aceste gânduri pentru că nici cartea nu are final, este un râu nesfârşit al gândirii omeneşti milenare, cuvântat de poetul Andrés Sánchez Robayna.  
 
Cristina Ştefan  
 
Referinţă Bibliografică:
Umbra şi aparenţa- Andrés Sánchez Robayna / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1585, Anul V, 04 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!