CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 1579 din 28 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Beduin- Ticu Leontescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Beduin- Ticu Leontescu  
 
Poezia mistico-religioasă- un domeniu eludat de critica literară contemporană, fără să însemne că această tradiţie lirică românească nu există. Un poet pe care îl citesc acum prima oară, Ticu Leontescu, din Timişoara, urmează căile bătătorite de înaintaşi, de la Dosoftei la Arghezi, de la Traian Dorz la Ioan Alexandru, pe tărâmul liricii religioase. Au fost opinii că acest gen literar nu este reprezentat semnificativ în literatura română:  
„Lirismul religios nu prea are reprezentanţi de seamă în literatura română. În secolul al XIX-lea, nu aş putea cita decât două poezii, două veritabile capodopere însă, Fecioara Maria de Bolintineanu şi Rugăciunea lui Eminescu, fără ca totuşi pe cei doi clasici să ne fie permis a-i trece printre poeţii religioşi” (Ion Negoiţescu, Mai aproape de îngeri, în „Dialog”, Caiet de literatură, nr. 1-2, martie 1988).  
În critica literară este această verigă lipsă şi nu în istoria literaturii noastre, dacă ne gândim numai la vorbele Părintelui Dumitru Stăniloae despre Nichifor Crainic, care spuneau că este „poetul nostru creştin prin excelenţă, cum este Paul Claudel, poetul creştin francez prin excelenţă sau Rainer Maria Rilke, poetul creştin german prin excelenţă”. Apoi alţi poeţi:  
Zorica Laţcu (călugărită sub numele de Maica Teodosia, Traian Dorz şi Costache Ioanid, Valeriu Gafencu, Radu Gyr cu cântecul său de luptă, Sandu Tudor, Valeriu Anania - între Anamneze şi File de acatist, Ştefan Augustin Doinaş, un psalmist modern, Lidia Stăniloae, Daniel Turcea. Există o monografie pe internet publicată de Maria-Daniela Pănăzan- Poezia religioasă românească- Eseu monografic şi prefaţată de profesorul univ.dr. Ion Buziaşi, care face o incursiune documentată în istoria poeziei religioase româneşti de la izvoare până în prezent. Eseul este publicat în 2006 şi cred că o istorie tematică a poeziei religioase româneşti ar fi de folosinţă didactică necesară, dată fiind tradiţia noastră de credinţă ortodoxă dar şi lirica acestui gen, diversă şi milenară.  
Volumul Beduin al poetului Ticu Leontescu are etichete strălucite fiind tipărit la Editura Brumar şi având o prefaţă amplă a profesorului filolog dr. Eugen Dorcescu. Este cunoscut faptul că printre puţinii critici de anvergură ai domeniului literaturii religioase, profesorul Eugen Dorcescu scrie eseuri, studii, teoretizări ale poeziei mistico- religioase româneşti. În anul 2009 a publicat la Editura Palimpsest Poetica non-imanenţei cu un capitol distinct, Poezia mistico-religioasă. Structură şi interpretare. De accea privirea sa, detaliind încadrări şi estetici, peste poezia lui Ticu Leontescu are deja un statut de recunoaştere sau poate este balustrada sprijinitoare acestui gen literar în scrierile ulterioare ale poetului.  
Domnul Leontescu se află poet în şase volume de poezii, cu precădere religioase. Profesorul Eugen Dorcescu, în teoretizările domniei sale, distinge clar între poezia religioasă. „cu trăire mediată de ritual a misterului”şi poezia mistică „reprezentând trăirea directă a misterului”. Despre poetul Leontescu spune că „religiozitatea şi misticismul lui Ticu Leontescu şi ale poemelor sale sunt definite foarte exact de ceea ce se înţelege prin minimalism” dar şi |constată abandonarea formalismului, dat de modernitatea, eventual postmodernitatea unui asemenea discurs şi de originalitatea lui tipologică.”  
Mergând pe aceste criterii intervine întrebarea de ce ar fi un poet religios, original? Ce s-ar mai putea inventa după Psalmii lui Arghezi sau Rugăciunea lui Eminescu sau Lumina lină a lui Ioan Alexandru?  
Între a te ruga lui Dumnezeu în termeni lirici şi a face din termenii religioşi poezie există o diferenţă necesară actualei literaturi. Între a scrie o rugăciune în versuri ritmate, eventual transpusă pe note muzicale şi a obţine lirică din revelaţii şi iluminări grevate pe conştiinţă religioasă, din nou se impune discernere. Principiul poetic acţionează total diferit între cele două categorii de manifestare lirică a dragostei pentru Dumnezeu.  
Ticu Leontescu este teolog prin conştiinţă şi aplică această formatare religioasă în cotidianul modern scris. Expresia sa este de comuniune cu Dumnezeu, de comunicare directă, fără false osanale, fără umilinţă şi de aici până la poezia religioasă cu caracter pragmatic nu mai este distanţă.  
 
„Rabuni,  
n-am urcat vreodată  
Golgota  
Pe care Tu ai urcat-o  
Cândva  
Dar am o Golgotă în mine.  
O Golgotă  
numai a mea.” (O Golgotă în mine)  
 
Emoţia mistică este esenţializată şi minimalizarea mizează pe nevoia de spiritualizare într-o lume denaturată, crudă, uşuratică şi coruptă.  
 
„De la o vrene  
mai mult ca oricând înainte  
caut de toate  
de-a buşilea mergând  
pe genunchi şi coate...  
Eclesiastic observ  
că toate-s vane  
destrămate!” ( Caut)  
 
Între credinţă şi religiozitate, Ticu Leontescu alege expresia alegorică a fiinţării divine, eul său înţelegându-se simbiotic cu Dumnezeu, o revelaţie a iubirii până la savurarea eternităţii.  
 
„Înveşnicind vremelnicia  
depozitez în inima-mi chivot:  
cuvântul, cântarea, iubirea  
pâine, miresme şi flăcări...  
Ce simple sunt acestea toate!  
Doar ele-mi dau eternitate.” ( Înveşnicind vremelnicia)  
 
Poezia religioasă a lui Ticu Leontescu nu se abate nicio clipă de la umbra lui Dumnezeu în om aşa cum a poetizat neasemuit de frumos Fericitul Augustin:  
„Aşadar, o, Dumnezeule al meu, eu n-aş putea să fiu, n-aş putea în nici un fel să exist, dacă Tu n-ai fi întru mine.”  
Credinţa în Dumnezeu este însuşi sensul vieţii şi poetul Ticu Leontescu ne învaţă acest lucru simplu şi curat.  
 
Cristina ŞTEFAN, 15 martie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Beduin- Ticu Leontescu / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1579, Anul V, 28 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!