CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 1574 din 23 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

CRONICĂ DE FILM- BIRDMAN( REVISTA PLUMB, APR 2015)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CRONICĂ DE FILM- BIRDMAN( REVISTA PLUMB, APR 2015)  
 
Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)) este un film american de comedie neagră și dramă din 2014, regizat, produs și co-scenarizat de Alejandro González Iñárritu.  
 
La cea de-a 87-a ediție a premiilor Oscar, Birdman a adunat nouă nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și nominalizări pentru evoluțiile lui Keaton, Norton și Stone. A câștigat patru premii Oscar: pentru cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu original și Cea mai bună imagine.  
 
Film dens şi complex ca mesaj.  
 
S-a vorbit mult despre perspectiva artistică a acestui film, încât un comentariu literar i-ar avaria relexia strălucitoare a mulţimii de premii Oscar, nominalizări, Globuri de aur.  
 
Dar îl gândesc literar ca generaţie, pentru că atât Alejandro González Iñárritu cât şi Michael Keaton (are o poveste de carieră, oarecum asemănătoare cu personajul), aparţin generaţiei mele artistice, aparţin postmodernismului ( e o comedie neagră). Ei sunt artiştii la trecerea dintre secole, cei care au folosit telefonul negru cu manivelă, acum tableta şi I-pad-ul, artiştii care au jucat pe scena din lemn şi s-au costumat în cabinele îmbâcsite şi slab luminate din culisele înguste, dar acum au conturi pe facebook şi twitter, artiştii care au perorat în aplauze şi flori aruncate la scenă deschisă iar acum îşi postează cariera pe youtube-.  
 
Schimbarea de secol cu progresul tehnic aferent, dar şi cu decadenţa în progresie geometrică, poate produce acestei generaţii viziuni şi stări incalculabile ca analiză jungiană dar şi o acoperire cerebrală mai profundă decât ale altor generaţii liniare.  
 
“Birdman” este un film cu accente generaţioniste nu numai în reflectare artistică a schimbărilor umane de manifestare concretă.  
 
Riggan Thomson fusese o celebritate şi acum încearcă o revenire, o reabilitare a succesului trecut, cu conştienţa permanentă a ratării, tânărul său coechipier reprezentând reversul trecutului, prezentul artistic nevrotic, rebel, labil, improvizator şi îi este rivalul greu de acceptat.  
 
Trecut şi prezent într-o luptă de supravieţuire.  
 
Toate reperele implicate în scenariu sunt aşezate face-to-face şi urmează o schemă bine gândită, cu borne de transformare spirituală şi de atitudine:  
 
- arta de succes la public primează şi prin locaţia nostalgică, un teatru din secolul trecut.  
 
- relaţionarea prin comunicare directă, un al doilea reper cap-pajură, prin dialoguri, -punctele tari ale scenariului- fiind sigure pe mentalitate, între actor şi soţia lui, între actor şi producător, între el şi fiica sa, sau cu tânărul actor actual celebru.  
 
- corolarul mesajului este unul existenţial, împlinirea umană, artistică dar şi realizatoare personalităţii.  
 
O generaţie tocită, cu fricile, fobiile, eşecurile sale, venind dintr-un secol trecut într-o lume tehnicizată, monopolizată şi manipulată de virtual, bolnavă prin aceste arestări dependente, bolnavă de false cariere şi false iubiri.  
 
Metafora, căci filmul “Birdman” este o metaforă a generaţiei de prag, de trecere dintr-un secol de virtuozitate într-altul de virtualitate, se expune prin final:  
 
zborul sinucis, ca asumare.  
 
Finalul este situat ca incipit:  
 
“-Ai primit ceea ce-ţi doreai de la viaţa asta? Eu, da!  
 
- Ce voiai?  
 
- Să mă consider iubit, să simt că sunt iubit pe pământul acesta!” Raymond Carver- fragmente târzii  
 
Un film mare, o istorie alegorizată stilistic, a omului artist transformat în pasăre liberă prin recunoaşterea propriei învingeri.  
 
Cristina Ştefan, 24 febr. 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
CRONICĂ DE FILM- BIRDMAN( REVISTA PLUMB, APR 2015) / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1574, Anul V, 23 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!