CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 1569 din 18 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

SORIN MICUŢIU - Visul continuă...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SORIN MICUŢIU - PREFAŢĂ la Volumul „40”  
 
Visul continuă...  
 
Sorin Micuţiu recidivează poetic! Cu visul său. Dacă în anul 2012 a debutat liric în „Vindecat de nevisare”, un apreciat grupaj poetic editat la Artbook, după o selecţie din Cenaclul Lira21, iată, acum, tipăreşte la aceeaşi editură, un volum aniversar, sub laconicul, dar plin de semnificaţii, titlu,” 40”. Simbolistica numărului 40 este legată de aniversarea vârstei mature, de prag.  
Lumea poetică din care scrie Sorin Micuţiu este ideală, este delimitată net de dezvrăjirea realităţii contemporane, o lume a credinţei şi a iubirii de părinţi, păstrată cu sfinţenie şi dedicată poeziei însăşi.  
 
”în sitele timpului  
rămân anii îmbătați  
în culori de amurg”  
(40)  
 
Poezia mistică, poezia de iubire de părinţi, poezia visului, sunt specii care după 1989 au avut impact la publicul cititor, cel online cu precădere. Orizontul de aşteptare al lectorilor a devenit deschis şi avid acestor genuri, date fiind cenzurările comuniste dar, din păcate, critica literară nu a încurajat aceste creaţii, fiind considerate vetuste, ele netrecând de zidul postmodernismului- rege din anii ‘80. Aşadar, puţini poeţi contemporani, chiar dintre cei practicanţi online, au marşat pe simplitatea genului oniric, revelatoriu, preferându-se alegorismul, epicizarea, metapoeticul, onirismul ludic suprarealist. Sorin Micuţiu scrie din lumea sa imaginară dar necreată artificial, intubată, ci din sinele său curat, cel neexpus realităţii, cel neatins de mediul crizat şi denaturat, sinele său purificat prin poezie.  
“joc origami cu visele  
în anticamera inimii  
îngădui iubirii să cadă pe gânduri  
pe şevaletul de șoapte”  
(Totul pare efemer)  
 
O definiţie a onirismului spune:  
“Ţinta imaginarului oniric – mărturisită, deci conştientă şi, ca atare, „construită”  
– este de a vieţui interior într-o altă realitate, paralelă, edificată în ansamblu ca „lume”,  
funcţionînd într-un cronotop nenormat firesc,”  
(Mircea Braga /INSURGENŢA ONIRICĂ – ÎNTRE POEZIE ŞI CONTEXT)  
dar nu aş putea să-l înrămez pe Sorin Micuţiu în acest gen de imaginar, pentru că poezia sa nu este construită nici ca refugiu, nici ca sălaş de unde poate releva poetic, poezia sa este visul trăit ca ideal de bineţe şi frumuseţe.  
”gândurile mele peste un petec de hârtie  
se despletesc în cuvinte  
ca umbrele înghesuite  
pe chipuri brodate  
de timp”  
(În dimineața eshatonului)  
 
Mama pierdută revine în cântecul lui Amfion pentru ca zidurile crescute să apere în permanenţă visul său de frumos. Sorin Micuţiu, un Amfion în reverie, la al cărui cântec zidurile despărţitoare de realitate cresc singure, fiind înseşi hotare poetice lumii visătoare.  
Visul ca ziduri de apărare. Visul ca dragoste. Visul ca blândeţea mamei şi puterea tatălui. Visul-ancora simţirii divine.  
O realitate ideală, de vis:  
“îmi asum dreptul/ să mă doară/ fiecare amintire/fără tine” (Mărturisire)  
“camera mamei -pe marginea patului/e doar catrinţa /zori în cimitir/ mărţişorul strâns în pumn/ pe crucea mamei/ în codul genetic/ îmi temperez firea/ prea visătoare uneori/ ochii și buzele/sunt ale mamei/ nu mă îndoiesc nicio clipă”  
(Meditaţie în semnul crucii)  
 
“șoaptele mamei/ citind din Psaltire/ mă mustră/ sunt visul împlinit/ într-o legănare/ târzie (Arhivar de vise)  
 
“Înfăşurat în giulgiul visării”, poetul arhivează vise, reflexia semnifică imaculat şi cuminte, realitatea sa poetică venind şi din meditaţii mistice. De fapt, emoţia limbajului său liric este în codul creştin asumat, identificându-se cu el.  
"mi-e dor  
de o fluturare de aripă  
aprind jarul  
în lutul hămesit  
amirosind a fum  
ard încet  
umbrele”  
(În golul brațelor e forma Ta)  
Din mistica experimentată, Sorin Micuţiu alege interiorul curat şi frumos, alege să-l reverbereze precum mitul elin al lui Amfion:  
“Amfion cântând, zidurile cetăţii cresc, cărămizile aşternându-se singure.”  
Întocmai Sorin Micuţiu în poezie. Întocmai.  
 
Cristina Ştefan, nov, 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
SORIN MICUŢIU - Visul continuă... / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1569, Anul V, 18 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!