CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 1565 din 14 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Fantezii cu Mişu- Luminiţa Zaharia
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fantezii cu Mişu- Luminiţa Zaharia  
 
Când i-am făcut Luminiţei Zaharia propunerea de a scrie proză satirică, nu mi-a trecut prin minte că voi deveni personaj de povestire, dar acum deţin flatarea unui loc sigur în panteonul prozei scurte, gen literar de perspectivă tinerească. Şi nu-i numai atât! Se adaugă participarea mea la epopeea lui Mişu, un erou din clasa Ulise, trecut şi prin furcile caudine ale poetei Sanda Nicucie. Mişu este o superputere de metamorfozare de la un secol la altul, de la o artă la alta, un factotum scriitoricesc.  
 
Mişu va avea cont de facebook în curând şi pagină elaborată de wiki. Cartea Fantezii cu Mişu, este deja o analiză ludică a acestui erou mitologic, făcută în detaliu psihologic, locativ, sentimental, relaţional, cu tot ce cere procedura managerierii unei personalităţi de asemenea anvergură. Eu mă opresc la punctele slabe ale lui Mişu, bărbatul Mişu, inspiratoarea muză a Luminiţei- punctele tari au fost deja analizate de antevorbitorii mei critici literari-.  
 
Câteva schiţe de portret:  
 
- pentru a-i face faţă complexităţii personalităţii energetice inepuizante a lui Mişu, naratorul este nevoit să-şi bage degetele în priza electrică, iar Mişu nu reacţionează întru salvare- iată egoismul acestui personaj.  
 
- „de la o vreme am impresia că nu prea mai guşti glumele mele”- spune povestitoarea, asta derivă dintr-o acută lipsă a simţului umorului- ceea ce duce la rupturi iminente în această sensibilă relaţie.  
 
- autoarea îi dedică versuri delicate pe mai multe pagini, ori Mişu nu reacţionează, sau, poate, adevărul îi creează disfuncţii sentimentale.  
 
„Mişu era un băiat frumuşel  
Privirea lui lasciv-misterioasă  
Avea ceva din Kafka şi Bruegel  
Hiperactiv, nu prea dădea pe-acasă.”  
 
Partea serioasă a acestei cărţi ţine de un aspect creativ al Luminiţei Zaharia, prin faptul, deloc simplu, că Mişu, bărbatul Mişu, este prelucrat şi lucrat ca pe propriul sistem de iubire reprezentată. Fanteziile cu Mişu sunt o astfel de reprezentare şi, din nou, umorul şi satira machiază o psihanaliză fină a meandrelor interpretative ale iubirii. În sprijinul efemer pentru afirmaţiile mele, la acest volum dedicat lui Mişu, vine însăşi „coda” acestui cântec zâmbitor în amarul lui paradoxal.  
 
„O poveste obişnuită are punct culminant, cea de faţă îl omite intenţionat.(...) Epilogul? Ca întotdeauna, va urma.”  
 
Sigur va urma, pentru că Mişu este un rol pe scena liricului Luminiţei Zaharia, mai nou reformat, transpus epic, va urma pentru că, deşi invizibil, Mişu este activat genetic între anima şi animusul feminin, are eternitatea lui.  
 
Cristina Ştefan, 21 febr. 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Fantezii cu Mişu- Luminiţa Zaharia / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1565, Anul V, 14 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!