CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 1556 din 05 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Două cărţi din opera Cezarinei Adamescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Două cărţi din opera Cezarinei Adamescu  
 
Râs în flăcări, Editura sinteze, 2011 şi Străjer peste suflete, Editura Sinteze, 2012  
 
Din 1982, anul în care a debutat la revista Viaţa nouă din Galaţi, cu un poem de toamnă, până azi când frumoasa vârstă îi conferă roadele toamnei vieţii, Cezarina Adamescu s-a dăruit literaturii române cum poate nici un alt scriitor contemporan nu a făcut-o. Are nenumărate premii literare obţinute. Membră în mai multe societăţi de scriitori din ţară şi din străinătate, acest mare suflet de poet are un palmares literar de invidiat: peste 100 de publicări în volume single sau colective, redactor şi colaborator la multe reviste de prestigiu, critic literar, este un exeget notoriu, un îndrumător şi susţinător pentru confraţii săi scriitori. Ar fi simplu de spus că toate acestea sunt ofranda talentului prolificei autoare Cezarina Adamescu şi faptul că se află în manualele şcolare româneşti este o recunoaştere binemeritată.  
 
Pentru că de curând, scriitoarea Cezarina Adamescu a păşit în al şaptelea deceniu de viaţă, am ales două din cărţile domniei sale întru sărbătorire aniversară lecturată.  
 
Râs în flăcări, Editura Sinteze, 2011, ne poartă printr-o suită de versificaţii de la fabule, parodii, epigrame până la sonete şi rondeluri, selecţii din genurile atât de diferite abordate de scriitoare. Performanţele înrimărilor alături de umor savuros sau, dimpotrivă, accente grave, fac o casă bună cu lectura îmbietoare. Ce are Cezarina ca pe o caracteristică a literaturii ei, este limpezimea. O limpezime de izvor de munte, o curăţenie a zicerii provenită din sfere înalte ale spiritualităţii. Când îi citesc o carte am aceeaşi senzaţie, la final, cu cea de la ieşirea din dom: am învăţat, sunt albită sufleteşte, sunt mai convinsă că nu fac umbră pământului de pomană.  
Şi pentru că noi două suntem şi prietene, am ales să transcriu din această carte arzătoare „Motivele pentru care nu se poate intra într-o uniune de creaţie” şi zâmbesc frumos tocmai fiind acceptată în USR iar Cezarina este membră USR de anul trecut. Sunt murphisme, flashuri inteligente, urzicătoare şi atât de potrivite situaţiilor create recent la vârful USR, instituţia care de la 1821 încoace e fruntea ţării scriitoriceşte vorbind.  
 
Iată sfaturile Cezarinei pentru a nu reuşi să intri într-o uniune de creaţie literară:  
 
- „Scrie cât mai multe cărţi şi vei avea cu atât mai puţine şanse.”  
 
- „Scrie cât mai bine şi vei avea cu atât mai puţini prieteni.”  
 
- „Scrie cât mai favorabil despre confraţii tăi şi sigur ţi-i vei câştiga duşmani.”  
 
- „Fă-ţi prieteni critici, istorici literari, exegeţi, oameni de seamă şi sigur nu va mai scrie nimeni despre tine.”  
 
Să contrazic aceste panseuri nici gând, mă simt în ele ca acasă, cu autoironia necesară.  
 
De fapt, cartea cu 318 pagini este un adevărat almanah, aşa o densitate de informaţie creativă şi diversitate sunt cuprinse, încât o recomand ca lectură tihnită în zilele de sărbătoare.  
 
A doua carte, Străjer peste suflete, un album verde în simfonii nipone ar fi de lecturat imaginativ şi meditativ, întocmai apropiat de ambianţa stilistică folosită aici de Cezarina( haiku, tanka, senryu)  
Spun asta pentru că versurile în 17 silabe sunt adevărate forţe energetice ale unui spirit cultivat în credinţă şi nu orice fel de credinţă, nu una comună, ci una solitară, o credinţă a eului purificat ca al eremiţilor din peşterile munţilor.  
Este ceea ce prefaţează şi scriitorul profesor dr. Eugen Dorcescu la această carte spunând despre cele două forţe ale eului autoarei:  
„una aşa zicând statică, singurătatea, cealaltă dinamică (în planul greu accesibil fundamentelor), contemplarea.”  
Şi unde găseşti contemplare mai profundă ca în cultura haiku, în special între axele martematice ale singurătăţii? Singurătatea ca vocaţie? Sigur, nu! Dar singurătatea ca stare pură a spiritului, da, ea poate aduce reveria până la sensul divin.  
Nu ştiu ce să aleg dintre aceste clipiri lirice frumoase până la durere, până la ţipătul artistic al conştiinţei. Dacă aş alege, aş nedreptăţi talentul Cezarinei, dar mai ales aş simţi că împietez acel intim poetic ca întreg necuvântător al sinelui. E bine să mă bucur de înaltul privit în aceste versuri.  
...nu e aşa că poezia poate fi:  
„Iubiri ce trec dincolo  
De graniţa vieţii  
Şi a morţii.”?  
Voi încheia cu pasajul literar care mi-e deviză spirituală de mulţi ani, poate potrivită şi în contextul celor lecturate, din Gabriel Garcia Marquez (Cien años de soledad)  
,,seminţiilor osândite la un veac de singurătate  
nu le era dat o a doua şansă pe pământ.’’  
 
Deci să ne bucurăm de şansa vieţii şi La mulţi ani, Cezarina Adamescu!  
 
Cristina Ştefan, 21 nov 2012  
publicat în cartea Însemnări (ne)critice- Jurnal de lectură, Cristina Ştefan la Editura Artbook, 2013  
 
foto, pe malul Dunării, 2013  
 
Referinţă Bibliografică:
Două cărţi din opera Cezarinei Adamescu / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1556, Anul V, 05 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!