AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 1552 din 01 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

LANSARE DE CARTE, 3 APRILIE 2015, BUCUREŞTI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LANSARE DE CARTE, 3 APRILIE 2015, BUCUREŞTI  
 
CĂRŢI LANSATE- SCURTĂ PREZENTARE  
 
1. ANTOLOGIA DE VERSURI ŞI PROZĂ, CENACLUL LIRA21- selecţie Cristina Ştefan  
2. 40, VERSURI, AUTOR SORIN MICUŢIU  
3. MIREASMĂ DE VERBINĂ, VERSURI, AUTOR IOAN BERGHIAN  
4. EU SUNT SPARTACUS, VERSURI AUTOR MELANIA BRICIU  
5. FĂRĂ HASHTAG, VERSURI AUTOR TUDOR A. URSENTE  
6. CULEGĂTORII DE FLORI, VERSURI AUTOR CRISTINA ŞTEFAN  
 
1. ANTOLOGIA DE VERSURI ŞI PROZĂ, CENACLUL LIRA21, 2014  
 
Volumul cuprinde 25 autori de poezie şi 8 autori de proză, toţi membri fondatori sau autori ai Cenaclului Lira21. Este a cincea antologie selectată a cenaclului, cu o grafică realizată de un artist consacrat, Carmen Voisei, pictor şi poet, directorul Şcolii de Artă din Bacău dar şi doi debutanţi, elevi ai Liceului de Artă Bacău, Carmen Maria Patu şi Ada Turculeţ. Cristian Turculeţ, jurnalist băcăuan, a realizat redactarea şi coperta volumului.  
 
Autori de versuri:  
 
ANA URMA  
LUMINIŢA ZAHARIA  
LAURENTIU BELIZAN  
ANA MARIA GÎBU  
CARMEN VOISEI  
IOAN RAŢIU  
CAMELIA IULIANA RADU  
MARIANA ZAVATI GARDNER  
PAUL BLAJ  
CORNEL MĂRGINEAN  
SORIN MICUŢIU  
ANIŞOARA IORDACHE  
MARIA GRĂDINARU  
ANY TUDORAN  
CARMEN TANIA GRIGORE  
CATERINA SCARLET  
CRISTINA ŞTEFAN  
IOAN BERGHIAN  
OANA-FELICIA GHEORGHE  
ROBERT TOMA  
ADAM ARMINA FLAVIA  
IULIANA LINTE  
ADRIAN GRAUENFELS  
MĂDĂLINA ROTARU  
MELANIA BRICIU  
 
Autori de proză:  
 
MARIANA ZAVATI GARDNER  
PAUL BLAJ  
CRISTINA ŞTEFAN  
ELISABETA IOSIF  
MELANIA BRICIU  
SORIN COADĂ  
SEBASTIAN ŞUFARIU  
LUMINIŢA ZAHARIA  
 
Autorii selectaţi sunt consacraţi, membri USR sau ai altor asociaţii de creaţie din România, cu volume single, premiaţi, sau cu certe perspective în literatura contemporană.  
 
2. 40, VERSURI, AUTOR SORIN MICUŢIU  
 
Este al doilea volum de versuri ale tânărului hunedorean Sorin Micuţiu, cu o prefaţă de Cristina Ştefan, tehnoredactat de Alexandra Bostan, pentru Editura ArtBook, Bacău. Grafica este realizată de pictorul Dan Ion Cîrjoi. În prefaţa la volum Cristina Ştefan relevă din versul lui Sorin Micuţiu:  
“Înfăşurat în giulgiul visării”, poetul arhivează vise, reflexia semnifică imaculat şi cuminte, realitatea sa poetică venind şi din meditaţii mistice. De fapt, emoţia limbajului său liric este în codul creştin asumat, identificându-se cu el.”  
 
3. MIREASMĂ DE VERBINĂ, VERSURI, AUTOR IOAN BERGHIAN  
 
Haţeganul Ioan Berghian, matematician, plecat de ani buni din ţară şi stabilit în Ragusa Italia, se află la volumul său de debut, Mireasmă de verbină, un volum consistent, date fiind poeziile postate atât în cenaclu dar şi în alte reţele literare pe un parcurs de 7-8 ani. În prefaţă, Cristina Ştefan afirmă:  
“Temă favorită poetului, iubirea, vine între eros şi thanatos şi devine absolutul existenţei, nimic relativ, nimic întâmplător în această simbioză vitală a omului cu iubirea. Într-un decor care aduce neîncredere în viitor, sentimentul înstrăinării de prezent induce apusul vieţii, sumbru, ca soluţie de resuscitare a frumosului trăit, între scepticism şi asumarea lui ca prezent, iar realismul acestui prezent este motivaţie trăirii viitoare. Sigur pe sentimentele sale, în iubire faţă de fiinţa dragă şi înstrăinare faţă de realitatea înconjurătoare, poetul îşi cerne şi discerne perspectiva emoţională fără candoare, fără naivităţi inutile, constatator. Deşi versurile sale sunt profunde, analitice, grave pe alocuri, în tonalităţi sobre, versuri cu rime complicate şi răsturnări semantice, citesc uşor, pentru că nu întâlnesc nimic ţinând de manierism sau formulare simplă ori calofilă şi constat că iubirea viersuită nu poate fi numai un şir interminabil de exclamaţii alintătoare şi rime mângâietoare ci poate fi adâncime poetică între orizonturi stilistice originale.”  
 
4. EU SUNT SPARTACUS, VERSURI, AUTOR MELANIA BRICIU  
 
Tot un volum de debut al autoarei Melania Atanasiu Briciu, stabilită în Viena de mai mulţi ani, are ca prezentare în prefaţa Cristinei Ştefan următoarea încadrare:  
“Cele şase grupări lirice sunt tot atâtea crâmpeie ale temperamentului auctorial, grevate pe întâmplările destinului autoarei, remarcabile fiind analizele de detaliu ale stărilor eliberatoare poiesisului. Melania are un parcurs liturgic al vieţii ei reale, glisată aici, pe o poezie desfăşurătoare sorţii, scrie din cascada cuvintelor sale, este ca un zăcământ mocnind şi eliberarea poate fi lavă, altfel, Melania uimeşte cu densitatea imaginilor suprapuse dar firul roşu trece vizibil în expresie, unind înţelesul cu mesajul transmis. Este acel myself wrote pe care îl apreciez performant la un scriitor.”  
 
5. FĂRĂ HASHTAG, VERSURI, AUTOR TUDOR A. URSENTE  
 
Aflat la al treilea volum publicat, tânărul IT-ist orădean realizează un volum unitar, actual, modern despre care Cristina Ştefan în prefaţă afirmă:  
Tudor A. Ursente aduce în prim plan liric o metaforă din semantică- fără hashtag- aşadar fără includeri şi segmente, fără tipizări şi încrengături, fără domenii şi scheme matriceale, dar cu libertatea poeziei ca interpretare existenţială.  
Haştagul poate fi folosit dezvăluirii sensurilor unui singur cuvânt iar poezia îl poate divaga oricât pe scala unei atitudini realiste a cotidianului. “  
„Tudor A Ursente este un cronicar-poet, scriind din metabolismul cuvintelor, demonstrând ambivalenţa semnului „hashtag” în context şi limită a expresiei literare.”  
 
6. CULEGĂTORII DE FLORI, VERSURI, AUTOR CRISTINA ŞTEFAN  
 
Este al cincisprezecelea volum de autor, publicat la Editura Ateneul Scriitorilor Bacău, consilier literar Calistrat Costin. Despre volum, profesorul timişorean Eugen Dorcescu spune:  
“Centrul ocult, adevărul ultim al poeziei semnate de doamna Cristina Ştefan mi se pare a fi candoarea, în sensul curat şi deplin al cuvântului. Adică puterea de a vedea ceea ce rămâne pur, neîntinat, frumos şi etern, în oameni şi lucruri, dincolo de toate asperităţile, neîmplinirile şi înfăţişările, uneori dezagreabile, ale ambianţei. Candoarea, ca şi răbdarea, e o forţă. Şi un semn de nobleţe: în simţire, înţelegere, relaţie de comunicare. Culegătorii de flori (titlu foarte inspirat) sunt purtători ai candorii. Făpturi ireale (dar cât de reale, în ontologia imaginarului!)”  
 
Cristina Ştefan, 1 apr 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
LANSARE DE CARTE, 3 APRILIE 2015, BUCUREŞTI / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1552, Anul V, 01 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!