CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 1548 din 28 martie 2015        Toate Articolele Autorului

culegătorii de flori
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O carte de primăvară, pentru prietenii mei, culegători de flori!:)Mulţumesc Editurii Ateneul Scriitorilor, Bacău! Mulţumesc domnului profesor Eugen Dorcescu!  
 
Grădini de umbre  
 
culegătorii de flori  
dorm iepureşte în nopţile albe  
iar ziua vorbesc uneori  
la microfoanele toamnei  
culegătorii ăştia sunt nişte personaje de roman  
merg pe scene improvizate  
şi declamă aiureli  
printre semne de punctuaţie  
la final se îmbăţoşează în autografe  
sunt străini culegătorii de flori  
străini de străzi, de case  
străini de studii, de joburi,  
de toate practicile omeneşti  
plăsmuite vreodată.  
 
ei nu efectuează nimic dar sunt locuri  
sunt drumuri, sunt destinaţii  
şi mai ales sunt timbre pe scrisori  
culegătorii de flori- creaturi abstracte  
apar aşa unde sunt visele mai mari  
şi când te aştepţi mai puţin  
vin şi gesticulează sau cântă  
vin şi beau până cad în ploi  
vin şi culeg florile oamenilor  
vin şi nu mai pleacă din umbrele care li se par grădini…  
de când n-aţi văzut un culegător de flori?  
 
Cristina Ştefan  
 
prezentare coperta IV:  
 
Centrul ocult, adevărul ultim al poeziei semnate de doamna Cristina Ştefan mi se pare a fi candoarea, în sensul curat şi deplin al cuvântului. Adică puterea de a vedea ceea ce rămâne pur, neîntinat, frumos şi etern, în oameni şi lucruri, dincolo de toate asperităţile, neîmplinirile şi înfăţişările, uneori dezagreabile, ale ambianţei. Candoarea, ca şi răbdarea, e o forţă. Şi un semn de nobleţe: în simţire, înţelegere, relaţie de comunicare. Culegătorii de flori (titlu foarte inspirat) sunt purtători ai candorii. Făpturi ireale (dar cât de reale, în ontologia imaginarului!), ei – autoarea îi subsumează şi-i reprezintă – cunosc, desigur, FRICA (“dacă nu ieşim la numărătoare/ dacă nu avem ştampila pe frunte/ (clamp!) FRICA!”), sunt pătrunşi de marele fior metafizic (“mă închid în umbră/ şi ascult nimicul/ nu e tristeţe/ nu e frică/ Te întâmpin în Tine!”), cunosc angoasa existenţială (“albul vorbeşte-n rugăciuni/ cu o iubire de durată/ întâi către Dumnezeu/ apoi către Hazard/ că m-am întâmplat pe Pământ”), scandează stilizate strofe folclorice, dar, mai presus de orice, degustă reveria, visul, melancolia discretă şi profundă. Precum în această memorabilă mărturisire lirică: “am lăsat crinii în camera de alături/ dimineaţa i-am regăsit tare departe-n lumină/ m-am întrebat după care ornic or fi mers/ după care nord cardinal/ de-au mişcat casa/ răspândind ameţitoarea aromă/ când am deschis fereastra/ nori de petale albe şi portocalii/ au intrat/ să-mi aştearnă un mirabile visu”.  
  
Culegătorii de flori este o minunată carte de poezie, unică şi singură, în felul ei, aidoma unui crin solitar, suficient sieşi, undeva, într-o câmpie uitată, departe.  
  
Eugen Dorcescu  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
culegătorii de flori / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1548, Anul V, 28 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!