CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 1546 din 26 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Memoriile unui ofiţer de artilerie- CONSTANTIN ZAVATI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Memoriile unui ofiţer de artilerie- CONSTANTIN ZAVATI  
 
Apariţie editorială remarcabilă şi rară ca gen literar promovat, Memoriile unui ofiţer de artilerie, de profesor, colonel în rezervă Constantin Zavati din Bacău.  
 
Editura Ateneul Scriitorilor îşi adaugă în palmares această realizare de succes atât ca distribuire a unui DOCUMENT ISTORIC de valoare cât şi ca expunere a unei personalităţi băcăuane valoroase: generaţii şi generaţii de elevi l-au avut ca profesor de chimie pe distinsul colonel în rezervă CONSTANTIN ZAVATI şi iată că acum memoriile trecutului său militar vin să releveze aspecte istorice neştiute, cu atât mai mult cu cât vârsta domnului profesor, acum, la debut literar, este de 92 de ani.  
 
În cele 539 de pagini găsim documente originale şi fotografii începând de la înscrierea la Liceul Militar din Cernăuţi, la perioada militară din Germania, până la viaţa pe frontul de est în URSS şi apoi la Praga, încheind periplul cu întoarcerea în ţară.  
 
Cartea este pe lângă un memorial militar excepţional, prin detalii de viaţă cazonă şi un cod al onoarei militare, pentru că s-a dorit a fi dedicat acelora care au slujit ARMATA ŢĂRII.  
 
Volumul este structurat în 56 de capitole aşternute cronologic şi însoţite de fotografii şi documente ştiinţific comentate. Exact această simbioză foarte reuşită, între comunicarea ştiinţifico-istorică şi tonul diaristic şi cald al amintirilor de război, face din acest compendiu memorialistic o carte uşor de parcurs şi cu efecte emoţionale şi educative garantate. Apreciez frumuseţea frazei domnului Zavati care ni se descoperă un strălucit narator cu umor fin, de efect, în aceeaşi măsură cu un arhivar de noţiuni ştiinţifice ale tehnicii de război de acum 70 de ani.  
 
„Printre ofiţeri era şi Căpitanul C...care era cel mai scund din Regiment căruia camarazii îi făcuseră un cântec: „Jumătate-n cizmuliţe, Jumătate în chipiu”- el se supăra...”  
 
De remarcat sunt detaliile amintirilor de război cu nume, locuri, întâmplări, momente ca filme redate, de o acurateţe rară ca şi cum retrăim concret acele lupte de front:  
 
„De obicei bombardau oraşele Köln, Essen, Düsseldorf din Rheinland, cu formaţii mari de avioane Lancaster cu patru motoare. Tot cerul era cuprins de lumină, urmau incendiile provocate în localităţile respective, se auzeau şi zgomotele produse de exploziile bombelor şi în special se auzea cel mai bine zgomotul de la numărul mare de tunuri de apărare AA FLAK/ FLIEGER ABWER KANONEN.”  
 
Lectura este provocatoare pentru toate genurile şi vârstele de cititori dat fiind că spre deosebire de literatura de război, de naraţiunile ficţionale ale acestei perioade, Constantin Zavati aduce în realitate o istorie trăită şi nu presupusă sau îmbogăţită stilistic, cum însuşi autorul declară a fi „fapte aşa cum s-au întâmplat, fără nicio înfloritură.”  
 
Epoca este expusă din mai multe perspective nu doar prin prisma militarizată sau militară- iată un pasaj de un farmec aparte, descriind munca într-o tipografie a vremii:  
 
„...mi-a prezentat mai întâi locul unde se aflau casetele cu mai multe tipuri de litere, după mărime. Mi s-a explicat ordinea în care erau aşezate, ordine ce ajută foarte mult la culegerea rapidă a lor conform textului care urma a fi cules.am oservat apoi maşinile de tipărit de diferite tipuri şi mărimi, în raport de mărimea şi felul comenzii, de la cărţi de vizită, la invitaţii de nuntă, diferite anunţuri, trecâţnd la registre de diferite mărimi şi până la maşina cea mare pe care se puteau tipări ziareafişe, postere, etc.”  
 
Constantin Zavati este în viaţă şi a scris despre momente istorice cruciale pentru Europa şi România, cu o forţă de redare absolut surprinzătoare, trecutul devenind prezent, şi nu într-un film artistic prelucrat în scenarii ci complet realistic, este marea calitate a lucrării de faţă.  
 
Momente unice, nodale istoric, sunt aduse în faţa cititorului nu prin imaginare ci prin detalierea faptelor concrete. Le ştim din manualele de istorie, din filme, din arhive şi muzee, dar este de un impact puternic redarea lor de către un participant activ. Domnul Zavati este istorie vie şi povesteşte cu o anume tinereţe în scris, cu vivacitate, astfel realizând cât de puţin timp ne desparte de acea epocă turbulentă, schimbătoare de sisteme, ţări, oameni. Câteva vizualizări:  
 
- Mareşalul Ion Antonescu- Ordin către Armată, 22 iunie 1941  
 
„Vă ordon:  
 
Treceţi Prutul,  
 
Sdrobiţi vrăşmaşul din Răsărit şi Miază-Noapte.”  
 
- Elev pe frontul de est. Pierdut în imensa URSS  
 
„Era un marş de rutină, pentru că data de 25 mai 1943 în care ar fi treuit să înceapă operaţiunea ZITADELLE(citadela) de lichidare a SALIENTULUI(intrândului) dela KURSK FUSESE amânată din nou, fiindcă ARMATA GERMANĂ nu era pregătită încă de ofensvă- deoarece FRONTUL nu fusese aprivizionat cu suficient armament, tancuri, tunuri, aruncătoare, comustiil, hrană, etc. Hitler îşi pusese mari speranţe în noile tancuri TIGRU şi PANTERA precum şi în noile tunuri propulsate FERDINAND care, însă, erau în număr foarte mic.”  
 
- Hitler la JAHRHUNDERTHALLE din BRESLAU  
 
Constantin Zavati s-a întâlnit faţă în faţă cu Hitler şi redă discursul acestuia din „sala clădirii imense, rotundă şi cu acoperiş semisferic”, alături de impresii personale şocante azi pentru cititori.  
 
- Maestru al sportului în Germania  
 
- Întoarcerea în ţară  
 
- Ofiţer deblocat la Bacău  
 
Constantin Zavati este un om împlinit şi mulţumit de viaţă. Conchide exemplar:  
 
„Sper să-mi menţin sănătatea cât mai mult. Mă bucur de orice clipă ca pe vremea când am fost copil. Viaţa are părţi frumoase dacă ştii să le apreciezi. (...) pe lângă muncă serioasă a fost şi devotamentul faţă de Patrie.”  
 
Memorialul de faţă, deloc al durerii, a avut o echipă bună de realizare în scurt timp, date fiind documentele şi amintirile profesorului păstrate intacte, adaugându-se memorialisticii de război, din păcate, puţin studiată şi promovată. Pe lângă valoarea documentaristică, lectura acestei cărţi este o lecţie despre demnitatea vieţii.  
 
Cristina Ştefan, 21 martie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Memoriile unui ofiţer de artilerie- CONSTANTIN ZAVATI / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1546, Anul V, 26 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!