CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Cristina Oprea         Publicat în: Ediţia nr. 1868 din 11 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Cristina OPREA - DE LA SUFLET DE ROMÂN LA SUFLET DE ROMÂN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eveniment cultural românesc pe alte meleaguri cu prilejul  
UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE DE LA 1859  
 
La început de an am primit o invitaţie extrem de onorantă din partea Cercului Cultural Româno-Austriac UNIREA de la Wiener Neustadt. Mi se propunea participarea cu lucrări din creaţia personală la omagierea Unirii Principatelor Române, în cadrul comunităţii româneşti din această frumoasă localitate austriacă. Am avut alături ca partener de dialog cultural pe scriitorul şi regizorul Horia Muntenuş, domnia sa prezentând filmul ,,Un arbore la mijloc de lumi – Constantin Brâncuşi”.  
 
Am acceptat imediat, mai ales că eu cunoşteam parte din creaţia domnului Muntenuş şi consideram că ne completăm într-un dialog extrem de interesant vizual şi ideatic. Am realizat într-un timp extrem de scurt 13 lucrări de grafică ce aveau ca două capete de pod, două teme majore, ce mă preocupă – „Umbra-OM” sau „Amprenta umană”, „Copacul şi îngerul” şi pe care le-am reunit sub titlul generic „Între spirit şi materie”.  
 
Aşa cum mărturiseam în cuvântul de deschidere omul este definit de ceea ce înmagazinează în perioada vieţii, de ceea ce acumulează, este spirit şi materie, dar devenind umbră rămâne doar spirit. În cea de-a doua temă am definit copacul ca o cale spre divinitate, iar îngerul este cel ce ne protejează paşii să nu ne rătăcim în vâltoarea vieţii cotidiene şi să uităm de credinţă.  
 
Surpriza a venit din partea organizatorului domnul Ioan GODJA director al Cercului Cultural Româno-Austriac UNIREA şi al Radio Tv UNIREA din Wiener Neustadt care ne-a anunţat că am fost invitaţi de către Ambasada României de la Praga, Cehia şi de către ICR Praga, Cehia să ne prezentăm ceaţiile. O onoare pentru noi şi de aceea ţin să mulţumesc şi pe această cale celor două instituţii gazdă şi mai ales Excelenţei Sale Îsărcinat cu afaceri a.i. - Bogdan NEAGU, domnului consilier Nicolae BLÎNDU, domnului Director ICR Ionuţ -Petre MUNTEANU, doamnei Mariana MIHĂILĂ şi Parohiei Ortodoxe Române, Sfantul Arhanghel Mihail si Binecredinciosul Voievod Stefan Cel Mare si Sfant din Praga 5.  
 
În cuvântul său de prezentare domnul Horia MUNTENUŞ a spus că „Printr-un concurs miraculos de imprejurări magice mă aflu pentru prima dată în această ţară de vis – Cehia şi în acest oraş magnific din punct de vedere cultural. Celebrarea Unirii Principatelor Române de la 1859, 24 Ianuarie, este un eveniment istoric de o importanţă covârşitoare nu doar pentru poporul român ci şi asupra conceptelor culturale şi politice ale vremii, pentru întreaga Europă. Vorbim despre însemnătatea a două subiecte foarte importante: Iată: un grup de tineri entuziaşti ai vremii lui 1848 ce şi-au propus foarte multe lucruri şi unul dintre ele era realizarea Unirii Principatelor, totul sub atenţia a unui mare diplomat al vremii, Mihail Kogălniceanu, care după parerea mea, în concepţia proprie, o putem regăsi, fragmentar, chiar şi la unii cercetători mari ai noştri în istorie, cred că a fost creierul întregilor lor acţiuni. Sunt aici să vorbesc şi de un alt subiect: marea personalitate a lui Constantin Brâncuşi, la fel de importantă pentru poporul român, la fel de importantă pe plan mondial pentru popoarele lumii. A avut discipoli germani, a avut discipoli japonezi, a avut discipoli americani. Străluceşte şi pentru secolul XXI ca un avangardist uluitor. A fost de o bunătate absolută. Filmul pe care l-am realizat e un film documentar cu o tentă de film artistic. Acest film a fost primul meu film documentar. L-am realizat în 2009. A fost prezentat în 2012 şi în Academia Română”.  
 
După încheierea scurtului discurs a urmat vizionarea filmului documentar artistic „Un arbore la mijloc de lumi, Constantin Brâncuşi” ce a impresionat în mod pozitiv publicul român prezent în sală.  
 
Apoi tânărul cercetător Răzvan ROŞU aducând cu sine un instrument tradiţional – tulnicul, a susţinut o prezentare interesantă din punct de vedere etnografic a ceea ce reprezintă instrumentul menţionat şi tradiţia zonei sale de baştină din zona Apusenilor, însoţindu-şi alocuţiunea cu imagini proiectate.  
 
Seara s-a încheiat cu un mic recital de muzică folclorică din zona Reghinului susţinut de către cunoscuta solistă Maria NEAG, care a interpretat chiar Hora Unirii şi unde sufletele de români prezenţi în număr mare ,,şi-au dat mână cu mână”. Seara a coborât peste oraş o dată cu ninsoarea ce se aşternea în tăcere ca un covor de lumină.  
 
A doua manifestare a avut loc la Sala de concerte Gemeindesaal din localitatea Lichtenwörth, 2 km lângă Wiener Neustadt, avându-l ca gazdă pe domnul Johann Prandl. Invitaţi de marcă au fost doamna Gabriela Mihaela FOLFĂ ministru-consilier, coordonator secţie consular, preot paroh Răzvan Florin GÂSCĂ de la Biserica Ortodoxă Română- Sfânta Cuvioasă Paraschiva din Wiener Neustadt şi părintele diacon Felician Petru VLADU de la Biserica Greco Catolica Română din Wiener Neustad.  
 
Cea mai frumoasă prezenţă a fos a ÎPS Dr. Serafim JOANTĂ Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului Mitropolit Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, ce ne-a binecuvântat şi a ţinut un cuvânt deosebit pentru noi, dar şi pentru toţi românii din sală.  
 
Pogramul a fost acelaşi pezentarea expoziţiei mele „Între spirit şi materie”, apoi filmul „Un arbore dincolo de lumi – Constantin Brâncuşi”, expunerea etnologului Răzvan ROŞU şi un concert amplu de muzică folclorică a solistei Maria NEAG. Sperăm ca cei prezenţi, români stabiliţi în această frumoasă zonă a Austriei au apreciat efortul nostru de a le oferi o altfel de sărbătorire a unui eveniment istoric ce a marcat evoluţia statului roman.  
 
Mulţumesc tuturor organizatorilor din ambele state şi sper ca de această manifestare să îşi aducă aminte cu drag. Cu speranţe şi bucurii sufleteşti m-am intors în ţară mândrindu-mă că fac parte din acest popor minunat, care nu îşi uită istoria.  
-----------------------------------  
Cristina OPREA  
dr. în istorie şi arte vizuale  
Craiova, ianuarie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Cristina OPREA - DE LA SUFLET DE ROMÂN LA SUFLET DE ROMÂN / Cristina Oprea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1868, Anul VI, 11 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Oprea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Oprea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!