CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Cristina Oprea         Publicat în: Ediţia nr. 1772 din 07 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Cristina OPREA - VIZIUNEA SUPRAREALISTĂ A LUI HORIA MUNTENUŞ ÎN ROMANUL „DINCOLO DE STELELE RECI”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe domnul Horia Muntenuş l-am cunoscut la Craiova cu prilejul manifestării culturale ,,Zilele Constantin Brâncuşi”,ediţia a III-a, desfăşurată în perioada 14-15 martie 2015. Pentru ca acest eveniment cultural să fiinţeze au cooperat trei instituţii culturale şi formatoare – Asociaţia ,,Podul lui Apollodor”, Muzeul de Artă şi Filarmonica Oltenia. Simpozionul ,,Brâncuşi, la răscrucea artei moderne” s-a desfăşurat apoi in Sala Oglinzilor din cadrul Muzeului de Artă.  
 
A fost într-adevăr un miracol, existenţa lui Brâncuşi pe aceste meleaguri. Creaţiile lui Brâncuşi sunt cărţi deschise spre lectura profundă. Semnele arhetipale ce sunt închise în piatră şi marmură, au fost folosite încă de la naşterea civilizaţiei umane. Dar ei, primii oameni, ştiau cum şi cât să le folosească. O dată cu evoluţia umanităţii, noi am pierdut acest limbaj sobru şi echilibrat. Dar...S-a născut Constantin Brâncuşi! O cometă pe cerul necunoaşterii noastre. Prin creaţiile sale ne-a reamintit de simplitatea formei şi de modul de a esenţializa o idee. Şi...încetul cu încetul, ne-am reamintit cine suntem. Ne-am reamintit de frumuseţea şi puritatea sufletului. Ne-am reamintit de ceea ce înseamnă vibraţia la elementele universale.  
 
Şi de la simpozionul acesta interesant l-am reîntâlnit pe domnul Muntenuş cu prilejul ,,Zilelor oraşului Craiova” când, la Casa de Cultură ,,Traian Demetrescu” a prezentat filmul ,,Calea Eroilor – Istoria unei capodopere” şi a lansat romanul ,,Dincolo de stele reci” editat la Azbest Publishing 2015. Pe lângă regizor, Horia Muntenuş este un scriitor marcant al Ardealului contemporan, venind din zona Clujului şi a publicat mult, de la poezie la eseuri de hermeneutică, şi aici permiteţi-mi să citez titlurile cărţilor sale ,,Noaptea exilatului”, ,,Ioan”, ,,Gura de piatră”, ,,Dreptul la tristeţe”, ,,Liber”, ,,Pythia”, ,,Dincolo de Brâncuşi” şi ,,Poesii (frânturi din tinereţe)”.  
 
Când am privit pentru prima dată coperta cărţii, m-am gândit imediat la tensiunea creată prin juxtapunerea a două culori puternice – roşu şi negru . cărora, li se adaugă pentru a echilibra, mici inflexiuni de verde. Atunci am avut sentimentul de pulsaţie a vieţii, de eternitate a trecerii, de lupta dintre viaţă şi moarte, dintre dragoste şi ură. Păsărea neagră, sufletul transmigrând spaţii existenţiale, al cărui ochi, o stea, mi-a adus aminte de Luceafărul de dimineaţă, ce în solitudinea lui, ne trimite raze, dar se luminează de fapt pe sine. În acelaşi timp ochiul păsării înocuit cu o stea poate semnifica şi privirea de dincolo de lumi, de biruinţă a văzutului asupra nevăzutului.  
 
Astfel, am deschis cartea spre lecturare. Tema abordată are o mare importanţă în viaţa scriitorului, fiind presărată cu multe date autobiografice din perioada amatei făcute la Vânătorii de munte, armă destul de grea.  
 
Textul te poartă de la cruda realitate spre zone ale supra-realului, metamorfozând trăiri, ducând cititorul spre lumi subtile. De la lupta pentru viaţă, pentru supravieţuire, autorul ne deschide o fantă spre iubirea sinceră, delicată, între doi oameni tineri şi frumoşi, ce îşi trăiesc sentimentele profunde la intensitate maximă.  
 
Întregul roman este structurat pe clipe rupte din realitatea dură a vieţii de soldat, după cum spune autorul ,,firul gândurilor leagă firul râului de firul şoselei şi drumul curge ca un râu. Râul se va vărsa într-un altul şi, în final, va ajunge în mare, fără chip de întoarcere, în timp ce drumul ăsta e afluentul milităriei, drumul va fi afluentul Eliberării.” (citat de la p.45)  
 
Pendulând între planul terestru şi cel spiritual, autorul introduce mai multe personaje, fiecare găsindu-şi situarea lui spaţio-temporală, iar numele lor sunt coordonate de fixare pe această hartă a cărţii – Pistolarulnumărulunu, Comandantul Unităţii, Locotenent-Colonelul, Maiorul, Căpitanul, Cicatrizatul, Locotenentul Celalb, Tina, Maioreasa Cucoc, Viki, Bătrânul, Sfântul Petru, Sfântul Sisoe, Călugărul, soldaţii şi Maria – personajul feminin principal.  
 
Romanul cucereşte cititorul prin întâmplările sale şi prin tragismul lor, prin modul de sinceritate al scrierii, prin limbajul utilizat, prin imaginile suprarealiste folosite ca treceri între tablouri. Starea de spirit indusă de lectură este aceea de contemplare asupra existenţei umane şi a efemerităţii sale. De aceea trebuie să menţionez că această carte deja îşi formează publicul ei, fiind lansată în mai multe oraşe din România – Cluj, Craiova, Bucureşti, Sebeş-Alba, Râmnicu –Vâlcea, Făgăraş şi Baia Mare.  
 
Eu am găsit cartea ca interesant sistematizată, gîndită de la impactul vizual asupra cititorului, prin cromatica copertei şi până la modul de exprimare extrem de original. După cum scrie Horia Muntenuş în încheierea romanului ,,Cerul senin se poate zări printre vârfurile brazilor, acolo unde Luna Plină tronează solemnă, impasibilă, înconjurată de stelele reci. Dincolo de ele, dincolo de freamătul constelaţiilor, dincolo de Pulberea Luminii, dincolo de puzderia de sori şi de planete – imensitatea misterioasă în care se duc, să se prefacă-n tăcere, toate gândurile, toate visurile, toate neliniştile şi toate emoţiile.” (citat pag.253)  
 
Îi multumesc domnului Horia Muntenuş pentru bucuria de a-mi oferi spre lectură un alt tip de roman, un roman cu o anumită încărcătură filosofică şi îî doresc succes în demersurile domniei sale. Iar dumneavostră cititorilor, vă doresc ,,Lectură plăcută!”.  
 
Cristina OPREA  
artist plastic  
dr. in istorie şi arte vizuale  
Craiova, 7 noiembrie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Cristina OPREA - VIZIUNEA SUPRAREALISTĂ A LUI HORIA MUNTENUŞ ÎN ROMANUL „DINCOLO DE STELELE RECI” / Cristina Oprea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1772, Anul V, 07 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Oprea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Oprea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!