CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Tonalitati >  


Autor: Cristina Chiprian         Publicat în: Ediţia nr. 1959 din 12 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Cristina CHIPRIAN - PREFAŢA LA VOLUMUL „ESPRESSO DUBLU LA HAIFA”

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Bianca Marcovici  
Espresso dublu la Haifa (Poezii)  
Traducere în limba ebraică de Tomy Sigler ZL  
Editura „Familia”, Israel, 2015 92 pg.  
 
„Dacă nu mi-aş uita versurile  
nu aş mai putea scrie”  
 
Bianca Marcovici este o poetă a realului, ale cărui bolţi uluitoare săgetează simţurile, delimitându-se net de banal prin contemplaţia de sine. Cartea este o reflectare multiplă într-un glob cu oglinzi, capabil să distorsioneze, dar şi să recompună imaginea.  
 
Volumul se deschide cu un crez (Patria) şi continuă cu o serie de confesiuni mediatizate prin imaginile lumii moderne, aflată în suferinţă dar supravieţuind cu graţie. Sau prin graţia unui zeu al amintirii, care devorează esenţa, lăsând uneori vizibilă aparenţa. Cititorul este chemat să privească prin ochiul de geam rămas neatins, după confruntări reale şi confruntări de idei. „Recunosc că alegi ca un scenarist de elită/…dai naştere la un fel de loterie/a simţurilor…” (Îmi dau seama că nu e simplu) Unele texte fac referire la arta poetului, la condiţia creatorului modern, constrâns să-şi concentreze expresia în e-mail şi să-şi permuteze simţurile originare („Treci peste mizerabila fiinţă cu tractorul/întorcând troiene peste el/cu şenilele inimii” – Experiment cu marionetă). Muzica se insinuează alături de imaginile tensionate, rezonând în sfera semnificaţiilor („diapazonul mereu te trezeşte” – Cortinele brocate).  
 
Universul imagistic balansează, nedecis, între frumos şi urât („Sunt din nou îndrăgostită […] ceva cu picioarele goale/ călcând pe iarba abia răsărită/bând apa dintr-un vas coclit”- Renaştere). Miniaturi poetice se lansează în senzorial, traversează eticul, apoi se deschid către cosmic şi microscopic (Vin cu scorţişoară). Vocea gravă a lirismului trezeşte ecouri culturale şi atitudini existenţiale, alături de experimentul direct al fericirii absolute (Partea plină a paharului). Structura poemului recuperează anii şi clipele, secolele şi teoretizările, conştientizarea şi inocenţa, într-o suprapunere de perspective („dragostea apare ca un Dumnezeu orb” –Borges).  
 
Lexicul poetic dezvoltă aria de sugestie a terminologiei speciale. Cartea este scrisă din perspectiva orizontului spiritual generic, cu preferinţă mărturisită pentru imprevizibil şi profund, pentru dragostea care a absorbit ura, pentru prezentul care poate recupera trecutul, în orice clipa. Este o ediţie bilingvă, beneficiind de traducerile în limba ebraică ale lui Tomy Sigler (ZL)  
-----------------------  
Cristina CHIPRIAN  
Dacia Literară,  
septembrie, 2009  
Referinţă Bibliografică:
Cristina CHIPRIAN - PREFAŢA LA VOLUMUL „ESPRESSO DUBLU LA HAIFA” / Cristina Chiprian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1959, Anul VI, 12 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Chiprian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Chiprian
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!