AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Corneliu Vlad         Publicat în: Ediţia nr. 1882 din 25 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Corneliu VLAD - UN SECOL HIPER-RELIGIOS
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Doctor – în filozofie/istorie şi consilier academic pe viaţă al Universităţii din Bremen, Viorel Roman este o prezenţă activa şi persistentă, incitantă şi dezbătută, dar în primul rând singulară în mişcarea de idei – atâta cât e ea şi aşa cum e ea – a României post-decembriste (căci în această copilărie întârziată tot dăinuim). Oricum, nu prea înţeles, ori greşit înţeles, dar faptul nu pare să-l deranjeze, dimpotrivă, e întotdeauna dispus la dialog şi controverse. Nu e în partidul România Mare, chiar dacă a fost publicat în săptămânalul cu acest nume, în vremea canonică a lui Corneliu Vădim Tudor. Nu e nici PSD-ist, deşi este în/cu social-democraţia germana. Nu este catolic, deşi pledează vibrant şi înfocat pentru dialogul cu Roma. Şi îşi mărturiseşte public patriotismul, deşi aruncă vorbe grele despre „lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei Constantinopolului şi Moscovei” care îi încătuşează pe “moldo-valahi”.  
 
Cine înţelege însă cum trebuie înţeles rostul unor asemenea fastuoase veşminte sacerdotale care înfăşoară discursul autorului (multor cărţi şi nenumărate articole Viorel Roman ia cunoştinţă de un punct de vedere original care, mereu reluat şi explicitat, devine o viziune fascinantă şi – de ce să nu o spunem – una altfel asupra problemelor trecutului şi întrebărilor asupra viitorului romanilor.  
 
Cartea sa abia apărută, „Biserica-Statul”, adevereşte triumful crezului său (laic) mereu, metronomic, enunţat: că lumea, chiar şi cea a secolului XXI, nu poate fi înţeleasă ( şi cu atât mai puţin ghidonată sau condusă) dacă nu iei în seamă religiosul. Malraux poate fi cumva liniştit: secolul XXI e religios, chiar prea religios, chiar cum nu ar trebui să fie ca fapt religios. O mare (dar uneori amară) mulţumire trebuie să încerce dr. Viorel Roman când îşi vede confirmate interpretările în cheie religioasă: „Uniunea Europeană cu trei religii, credinţe – catolici, protestanţi, ortodocşi – şi respectiv cu trei tradiţii de drept – roman, anglo-saxon şi bizantin – este ab ovo o construcţie şubredă, care nu se mai bucura de credit (…) Liga Creştină, NATO, armata occidentală are şi azi o comandă unică, totuşi interesele apusenilor sunt diferite (…) Englezii urmăresc tenace aşa-zisul echilibru de forţe, din care mereu câştigă. Nord-americanii, călcând pe urmele lor, sunt mai hotărâţi să ia taurul de coarne, atât pe cel islamic, cât şi pe cel pravoslavnic (…) Parisul, Berlinul, Viena, se înţeleg volens-nolens cu Moscova, care la rândul ei le face concesii substanţiale (…) Condominiumul ruso-chinez şi iranienii vor să impună ceva similar anglo-americanilor, să interzică intervenţia militară a unei alte puteri în sfera lor de interese euroasiatica”. Şi exemplele pot continua. Apoi, concluzii: „În ciuda aparenţelor, nu greco-ortodocsii sau refugiaţii musulmani şi idolatri, veniţi la muncă de jos în Vest, sunt Calul Troian din UE, ci Axa maritimă Washington-Londra-Ierusalim în concurenţă cu Axa continentala Paris-Berlin-Moscova”. Sau: “Majoritatea conflictelor actuale sunt legate de Chestiunea Orientală, în aria de conflict dintre ortodocşi, occidentali şi islam din fostul Imperiu Roman de Răsărit, Bizantin, Otoman: Libia, Egipt, Yemen, Muntenegru, Serbia, Croaţia, Kosovo, Georgia, Ucraina/Crimeea şi nu în ultimul rând România şi Moldova/Transnistria”.  
 
Prea multe citate, în această prezentare de carte? Ar mai fi de dat încă destule, mai cu seamă că nu mulţi vor putea avea acces la aceste texte. Orice nouă carte a lui Viorel Român ar putea fi în felul ei o mică/mare senzaţie, dacă faptul (cartea) şi fapta (apariţia) ar fi cât de cât împrăştiate ca ştire publică. Dacă nu, nu.  
-----------------------------  
Corneliu VLAD  
analist de politică internaţională  
21 februarie 2016  
Bucureşti  
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu VLAD - UN SECOL HIPER-RELIGIOS / Corneliu Vlad : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1882, Anul VI, 25 februarie 2016, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Corneliu Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Vlad
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!