AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  Nuanțe de toamnă, un nou început
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Festivitatea de deschidere a anului școlar 2016-2017  
 
Astăzi, 12 septembrie 2016, la fel ca-n toate școlile din țară și la Școala Gimnazială Movila Miresii din județul Brăila a sunat primul clopoțel dintr-un nou an școlar.  
 
Dacă în alți ani pomii tremurau a început de toamnă, de data aceasta soarele a dăruit cu generozitate din razele sale tututor copiilor ce-au răspuns chemării clopoțelului.  
 
La festivitate au fost prezenți directorul instituției de învățământ, prof. Mirela Brezuică, directorul adjunct, prof. Mirela Tarța, din partea Consiliului Local, domnul viceprimar Vasile Bădără, din partea bisericii preotul paroh Marius Sinca și, desigur, toate cadrele didactice movilene.  
 
După urările firești de bun venit, directorul școlii, prof. Mirela Brezuică a spus:  
 
,,Prima lună de toamnă, septembrie, toți o asemănăm cu ideea educației, implicit cu debutul unui nou an școlar. Voi, învățăceii, așteptați să vă întoarceți cu nerăbdare la școală, să descoperiți lucruri noi și să vă lărgiți orizontul cunoașterii.  
 
Știm cu toții că școala este locul devenirii noastre, locul unde învățăm unii de la alții lecția comunicării, a toleranței, a egalității de șanse, a deschiderii către lume. Pentru că școala reprezintă în mod egal: cultură, știință, dar și etică, spiritualitate, prietenie.  
 
La început de an școlar, vreau să-mi exprim încrederea în competența cadrelor didactie de a modela personalități și de a le oferi exemple de viață. Părinților le mulțumesc pentru sprijinul oferit școlii și-i invit, din nou, să se implice activ în educația propriilor copii, pentru că ei sunt partenerii noștri în formarea tinerelor caractere.  
 
Elevilor le adresez provocarea competiției, a muncii, a disciplinei și studiului cu seriozitate, pentru că numai astfel aspirațiile le pot deveni realitate.  
 
Mulțumesc, în mod deosebit, autorităților locale pentru sprijinul acordat în amenajarea spațiului școlar.”  
 
Școala trebuie să ne învețe să fim oameni  
 
Copleșit de emoții, reprezentantul Primăriei, viceprimarul Vasile Bădără și-a început discursul într-o notă plină de umor, smulgând astfel zâmbete de pe buzele tuturor celor prezenți, susținând cât de fericit se simte ca și ,, primar pentru o zi”, făcând aluzie chiar și la un film binecunoscut, cu o situație asemănătoare.  
 
Și pentru că emoțiile elevilor parcă se mai risipise, mesajul viceprimarului, a fost ascultat cu mult interes:  
 
,,Școala trebuie să ne învețe înainte de toate să fim oameni, iar de noi toți depinde să facem din această nobilă misiune o reușită. Avem marele privilegiu să trăim într-o comună care a făcut din învățătură un blazon. Noi, autoritățile locale am sprijinit și vom sprijini traiectoria școlii pentru a-și atinge performanțele. Susținerea noastră se menține consistent din punct de vedere financiar, dar și moral. Vom continua să sprijinim inițiativele școlii, pentru a crește calitatea actului educațional, pentru că o lume mai bună poate fi construită doar de oameni instruiți.”  
 
A încheiat cu câteva urări adresate celor prezenți, elevilor teme ușoare și note mari, părinților putere de muncă, iar dascălilor capacitatea de a-și îndeplini menirea, aceea de a educa.  
 
Familia, școala și biserica sunt centre vitale ale educației pentru viață  
 
Cum de fiecare dată la început de drum cerem binecuvântare divină, iată că preotul Marius Sinca i-a îndemnat pe cei prezenți să rostească într-un glas rugăciunea, atât de complexă și grabnic ajutătoare, ,,Tatăl nostru”.  
 
,,Orice început să-l facem cu Dumnezeu – a spus părintele - pe care să-l punem la temelia vieții, să-i cerem ajutorul și să-i mulțumim pentru toate. Dacă Dumnezeu ne este prezent în inimă și suflet, vom reuși să culegem multe roade de pe urma copiilor noștri. Cea mai mare bucurie pe care o putem trăi este reușita lor, de aceea vă îndemn să-i sprijinim permanent, căci familia, școala și biserica sunt centre vitale ale educației pentru viață.”  
 
După încheierea festivității, elevii, însoțiți de mămici, tătici, bunici sau alte rude, plini de emoție, au pășit în sălile de clasă, frumos amenajate, care îi așteptau să le însuflețească. Cum o vorbă înțeleaptă spune că ,,Omul sfințește locul”, este firesc să afirmăm că și elevii dau strălucire și valoare școlii în care învață.  
 
Dacă elevii din clasele mai mari și-au stăpânit ușor emoțiile, prichindeii ce au pășit în clasa pregătitoare erau uimiți de ceea ce au observat în prima zi, o mare de școlari și profesori care parcă nu semăna cu mediul grădiniței de unde ei au venit. Abia când au pășit în sălile de curs s-au mai liniștit.  
 
Și iată cum alte clipe frumoase, pline de încărcătură emoțională, s-au scurs în clepsidra noului început.  
 
Înainte de a încheia, doresc și eu tuturor elevilor succes în activitățile școlare și extrașcolare, iar cadrelor didactice movilene multă răbdare, blândețe și înțelepciune.  
 
Cornelia Vîju  
 
Referinţă Bibliografică:
Nuanțe de toamnă, un nou început / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2082, Anul VI, 12 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!