CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 1938 din 21 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Școala altfel în lumea copilăriei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 21 aprilie 2016, în ,,Săptămâna altfel”, în localul Școlii primare din Movila Miresii s-a desfășurat activitatea: ,,Recomandă-mi o poveste!”, activitate cuprinsă în proiectul educațional Universul copilăriei mele, derulat între școlile ,,Alexandru Vechiu” , din Zăvoaia - structura Dudescu și cea din Movila Miresii, județul Brăila.  
 
Elevii din Zăvoaia, însoțiți de cadrele didactice prof.Oana Raluca Popescu și prof. Dumitra Cioacă, au participat alături de colegii lor din Movila Miresii, îndrumați la rândul lor de învățătoarele Cornelia Florean, Vasilica Neacșu și Andreea Cojocea, la o serie de activități programate pentru această zi. Partenere în acest proiect sunt și învățătoarele Găzdaru Miorița și Pavel Nicoleta de la școala Zăvoaia, care nu au putut fi prezente deoarece au fost implicate alături de elevi în alte jocuri și activități recreative din această săptămână altfel.  
 
Urmărind scopul acestui parteneriat educativ, am descoperit că lumea copilăriei, cu valorile sale, oferă copiilor posibilităţi de a crea la nivel literar, plastic şi nu numai, lucruri minunate, unice care să le pună în valoare creativitatea. Iar dacă noi, adulții, încercăm să înţelegem această lume minunată, să cunoaştem dorinţele celor mici, să-i lăsăm să-şi îndeplinească în mod plăcut şi util culoarea copilăriei, prin intermediul limbajului literar şi plastic, pătrundem deja în universul fascinant al unui copil.  
 
Copilăria, știm cu toții că, constituie o perioadă de asimilări masive, de formare a unor atitudini şi abilităţi, care se vor transforma în instrumente pentru tot restul vieţii, iar şcoala, prin autoritatea morală pe care o are, poate aduce o contribuţie substanţială la însușirea unor atitudini comportamentale potrivite ale elevilor de azi, ale tinerilor de mâine şi adulţilor din viitorul apropiat, viitor care le aparţine! De aceea este important pentru noi, dascălii, să găsim modalităţi şi tehnici care să contribuie la stimularea interesului elevilor pentru lectură, pentru acele povești ce le sunt destinate. Iată de ce am ales să derulăm un parteneriat care să surprindă tocmai acest lucru determinant în evoluția unui copil de vârstă școlară mică.  
 
După ce elevii școlii gazdă și-au întâmpinat colegii cu flori, coșulețe cu însemne pascale și semne de carte, daruri confecționate de mânuțele lor în orele de abilități practice, a urmat un moment de împărtășire a unor impresii între viitorii prieteni.  
 
Lumea poveștilor este una vastă, iar micuții au dovedit că pătrund adesea în interiorul ei prin intermediul personajelor ce-i surprind pe parcursul întâmplărilor citite.  
 
După ce s-au vizionat trei filmulețe, respectiv: ,,Cei trei purceluși”, ,,Rățușca cea urâtă” și ,,Greierele și furnica”, personajele au prins viață sub pensula fiecărui elev prezent la activitate.  
 
Școlarii au fost invitați, apoi, să prezinte pe scurt o poveste citită sau audiată de ei, un personaj cu care se aseamănă și, desigur, să argumenteze alegerea făcută, astfel încât, să îndrume prin impresiile sale pozitive și un alt coleg spre lectura textului recomandat.  
 
A urmat apoi momentul mult așteptat, acela de a așterne pe pânză un erou al unei cărți îndrăgite.  
 
Astfel, fiecare copil a lăsat imaginația să zboare și să țeasă cele mai năstrușnice desene ce au încărcat mesele lor de lucru.  
 
La sfârșitul activității elevii au primit diplome de participare, iar ca totul să fie și mai plăcut, colegii din Zăvoaia i-au răsfățat pe elevii movileni cu cele mai delicioase prăjituri pe care le-au adus în dar din localitatea lor unde, se pare, există cele mai pricepute bucătărese.  
 
A fost o zi plină de însemne de neuitat, pe care, sperăm că o vom retrăi la o nouă întâlnire.  
 
Felicitări tuturor celor implicați în activitate!  
 
Cornelia Vîju  
 
Referinţă Bibliografică:
Școala altfel în lumea copilăriei / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1938, Anul VI, 21 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!