CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 1882 din 25 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Activitate în cadrul proiectului educațional: ,,Să vorbim despre bani și bănci”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Miercuri, 24 februarie 2016, la Școala Gimnazială Movila Miresii, din județul Brăila, a avut loc o activitate din cadrul proiectului ,,Să vorbim despre bani și bănci” .  
 
Banca Naţională a României în colaborare cu Ministerul Educației Naționale și universități, derulează o serie de proiecte de sprijinire a educației financiare adresate elevilor, studenților și cadrelor didactice.  
 
Parte integrantă a activităţii de comunicare externă a Băncii Naţionale a României, proiectele educaţionale au ca obiectiv creşterea nivelului de educaţie financiară a publicului, contribuind la o mai bună înţelegere şi la o evaluare corectă a unor aspecte economice şi financiare.  
 
Mihail Kogălniceanu spunea: „Dacă ţara trebuie să aibă un loc în concertul Europei, apoi nu va putea ajunge prin industrie, nici prin comerţ, decât numai prin învăţământ”. Iată unul din cele mai puternice argumente ale derulării unui astfel de proiect educațional.  
 
Reprezentanții Agenției Teritoriale Brăila, a Băncii Naționale Române, Laura Țupea și Ionuț Manea le-au vorbit elevilor movileni despre acest proiect, susținând o prezentare bine documentată, dedicată istoriei leului și a băncii centrale, a elementelor de siguranță ale bancnotelor românești, prezentare care a vizat și cunoașterea obiectivelor și funcției BNR.  
 
Proiectul ,,Să vorbim despre bani și bănci” se adresează elevilor, a fost iniţiat de către BNR în anul 2011 și este dedicat educaţiei financiare la nivelul învăţământului preuniversitar.  
 
Prin acesta se urmăreşte însuşirea de către elevi a unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar-bancar prin folosirea unor metode formale şi non-formale de educaţie. Principalele tematici educaţionale promovate se referă la: economisire, credit, dobândă; istoria monedei naţionale; principalele atribuţii, rolul şi funcţiile băncii centrale; criteriile şi stadiul procesului de convergenţă a României către zona euro, cunoscut fiind faptul că în viitorul apropiat și în țara noastră se va folosi această monedă.  
 
După ce au fost făcute prezentările și s-a anunțat sediul Agenției BNR Brăila, respectiv strada Călărașilor , numărul 2, domnul Ionuț Manea, cu ajutorul unui film, a făcut un scurt istoric al BNR, pentru a înțelege și elevii rolul acesteia, de ce s-a înființat, când s-a produs aceasta, urmărind chiar anii când activitatea s-a intensificat pe teritoriul țării noastre, cum existau în anumite perioade pierderi financiare deoarece se utilizau multe monede și cum influențele diverse, din punct de vedere economic, îngreunau schimburile la vremea aceea.  
 
Banca Naţională a României s-a înființat în perioada 17 - 29 aprilie 1880, în prezent este condusă de un Consiliu de administraţie. Acesta este alcătuit din 9 membri numiţi de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.  
 
Așadar, făcând un periplu prin istoricul acestei instituții, elevii au aflat că până la declanşarea Primului Război Mondial, Banca Naţională a României s-a implicat în susţinerea dezvoltării economiei naţionale, prin volumul creditelor acordate şi nivelul redus al taxei scontului. De asemenea, alături de guvernul român, a contribuit în anii 1890-1892 la elaborarea legilor care au consacrat schimbarea etalonului monetar, prin renunţarea la bimetalism în favoarea monometalismului aur. Între 1900 şi 1925, statul s-a retras dintre acţionarii băncii, fapt pentru care BNR a devenit o instituţie particulară privilegiată, dar care avea aceleaşi responsabilităţi naţionale.  
 
În timpul Războiului de Reîntregire, BNR a susţinut financiar efortul de război al guvernului român. Evoluţia evenimentelor militare a obligat Administraţia centrală a BNR să plece în refugiu la Iaşi şi să accepte transferul tezaurului său la Moscova, fără ca acesta să mai poată fi recuperat.  
 
Imediat după 1918, BNR a trebuit să răspundă altor provocări, printre care: criza economică postbelică, restabilirea convertibilităţii leului, unificarea monetară şi extinderea reţelei sale de sucursale şi agenţii la nivelul întregii ţări. După revenirea statului între acţionarii săi (1925), BNR a fost implicată în proiectul stabilizării monetare din 1929, în controlul comerţului cu aur şi devize, precum şi în acţiunile de conversiune a datoriilor agricole şi în organizarea şi reglementarea comerţului de bancă începând din 1934.  
 
În anii celui de-Al Doilea Război Mondial, BNR a susţinut guvernul în cheltuielile provocate de acţiunile militare, luând, în acelaşi timp, măsuri pentru a stăvili inflaţia şi a-şi salva tezaurul propriu.  
 
În partea a doua a prezentării, doamna Laura Țupea a vorbit elevilor despre istoria leului românesc, când a apărut acesta, necesitatea existenței lui pentru facilitarea schimburilor în economie. După rapiditatea cu care se derulau activitățile economice,într-o țară care era în plină dezvoltare, era nevoie, desigur, de o monedă unică. Prin urmare, BNR a fost înființată în acest scop, pentru a emite monedă unică recunoscută pe teritoriul României, pentru a gestiona situația financiară. Astfel a luat naștere leul românesc, iar circulația lui era unul din obiectivele băncii. BNR este singura intituție în măsură să emită monedă - leul- moneda noastră națională.  
 
În prezent, BNR, pe lângă faptul că gestionează leul, se mai ocupă și cu supravegherea băncilor și are, de asemenea, un rol important în partea de statistică, elaborează sondaje și în baza indicatorilor obținuți publică aceste rezultate care, după cum este firesc, stau la baza politicilor macroeconomice.  
 
Așadar, rolul BNR este de a asigura menținerea stabilității prețurilor în economie, de a emite bancnote și monede. Banii și produsele în economie echilibrează balanța, banca supervizând toate tranzacțiile în valută de pe teritoriul României sau între țara noastră și restul lumii.  
 
În domeniul bancar, doamna Laura Țupea a subliniat că este foarte importantă încrederea în bani și în bănci, deoarece nimeni nu și-ar depune economiile într-o bancă care nu inspiră încredere, care nu este destul de puternică pe piață.  
 
Despre etimologia leului și despre cum sunt bătute la fabricile englezești primele monede, au mai aflat, cu interes, elevii movileni din clasele gimnaziale.  
 
Un alt subiect, care a stârnit interesul auditoriului, a fost prezentarea unui material despre elementele de siguranță incorporate în bancnotele din polimer pe care le folosim noi, în momentul prezent. Au fost enumerate și prezentate în imagini elementele de siguranță ale bancnotelor românești: fereastra transparentă, filigranul, banda iridescentă, cerneala care-și schimbă culoarea, microperforațiile, imprimarea în relief, imaginea latentă, microtextul, imprimarea vizibilă în lumina ultraviolet, imprimarea aurie. Numerele de serie sunt unice pentru fiecare bancnotă și se înscrie ulterior. S-a reținut că, cu cât are o valoare mai mare o bancnotă, cu atât are elemente de siguranță mai multe și mai complexe.  
 
La sfârșitul întâlnirii, reprezentanții Agenției Brăila ai BNR au oferit materiale informative legate de euro și despre economia europeană.  
 
Mulțumim Laura Țupea și Ionuț Manea pentru toate aceste informații oferite, pentru prezentarea de excepție făcută și pentru momentele interactive ce le-ați strecurat cu profesionalism pe parcursul activității.  
 
Promitem că vom onora invitația de a vizita sediul Agenției brăilene BNR și, cine știe? poate astfel o parte dintre noi ne vom orienta către cariere din domeniul financiar.  
 
Cornelia Vîju  
 
Referinţă Bibliografică:
Activitate în cadrul proiectului educațional: ,,Să vorbim despre bani și bănci” / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1882, Anul VI, 25 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!