AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 1881 din 24 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Dragobetele - sărbătoarea iubirii celebrată la Școala Gimnazială Movila Miresii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Movila Miresii au consemnat, miercuri, 24 februarie 2016, sărbătoarea Dragobetelui, printr-o activitate organizată în sala bibliotecii școlare. Sub coordonarea doamnei profesor Florica Munteanu- bibliotecar, aceștia au reușit să pătrundă prin mrejele tradițiilor românești și să descopere cum este surprinsă iubirea în literatura populară.  
 
Din volumul ,,Tradiții și obiceiuri românești”, coordonat de editura Flacăra, elevii au aflat că: ,,Dragobetele are rădăcini foarte vechi, fiind sărbătorit chiar de pe timpul dacilor. Pentru daci, Dragobetele era o divinitate asemeni lui Cupidon al românilor și Eros, al vechilor greci. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.  
 
Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și al băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.  
 
Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine pe băiatul care le îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut ce simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală: „Dragobetele sărută fetele!”  
 
Flăcăii, strânși în cete și fetele obișnuiau ca, în ziua de Dragobete, să își cresteze brațul, în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, respectiv surori de cruce. Fiecare tânăr avea grijă ca ziua de Dragobete să nu îl prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg parcursul anului, până la următoarea zi de Dragobete.  
 
Se mai credea că, în această zi, păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile.  
 
Prilej de bucurie și bunăstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Probabil că, 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, ziua când natura se trezește, păsările își caută cuiburi, iar omul participă și el la bucuria naturii.”  
 
,,Uneori ne dorim să sărbătorim iubirea în fiecare zi, gândindu-ne la sentimentul de a iubi tot ceea ce este în jurul nostru, dar atunci când există și o dată în calendar, când fiecare om este răscolit de trăirile inimii, parcă altfel simțim farmecul dragostei”, a spus coordonatorul întâlnirii.  
 
Prezența la această activitate a directorului școlii movilene, profesor Mirela Brezuică a dat o notă aparte, deoarece, fiind profesor de limba română le-a vorbit elevilor despre tema iubirii, cum a fost aceasta abordată în literatura populară, cum reușește mereu sentimentul dragostei să pună stăpânire pe tânărul îndrăgostit și cum, parcă, scara valorilor se schimbă, persoana iubită reușind să ne acapareze simțurile în cel mai plăcut mod.  
 
Și pentru că activitatea și-a propus să valorifice tema iubirii din literatură, elevii participanți au dat citire câtorva creații populare, observându-se modul de exprimare al sentimentului pur al dragostei, care apare în diferite ipostaze , în anumite etape ale vieții fiecărui om.  
 
Așadar, perspectiva iubirii în literatura populară a fost privită cu ochi iscoditori de către elevele care au încercat să și aștearnă pe hârtie propriile versuri, astfel:  
 
,,Haide mândră la izvor / Când nu ești, eu mor de dor, / Căci te am mereu în gând/ Vreau să fii a mea curând” sau ,,Foaie verde lămâiță, / Ce mai faci tu, măi, Ioniță?/ Dragostea pentru tine-i mare / Vreau să-ți fur o sărutare!” precum și ,,Frunză verde de trifoi/ Dragostea se-mparte-n doi/ Când mă strangi cu drag de mână/ Nu mai dorm o săptămână!”  
 
Un elev a dat citire și unei poezii de dragoste scrise de poetul Mihai Eminescu, observându-se, astfel, diferența de exprimare a sentimentului iubirii în creațiile culte.  
 
Cu siguranță, în inimile elevilor prezenți la această întâlnire au înflorit sentimente de afecțiune pentru cei din jur, au visat cu ochii deschiși și au pictat cu imaginația cele mai frumoase culmi ale dragostei.  
 
Felicitări tuturor participanților pentru clipele unice oferite prin derularea acestei activități.  
 
Cornelia Vîju  
 
Referinţă Bibliografică:
Dragobetele - sărbătoarea iubirii celebrată la Școala Gimnazială Movila Miresii / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1881, Anul VI, 24 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!