CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 1792 din 27 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Sunt mândru că-s român!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marți, 1 decembrie 2015, se împlinesc 97 de ani de la Marea Unire a românilor. În cinstea acestui eveniment, elevii claselor primare ai Școlii Gimnaziale Movila Miresii, al cărei director este prof. Mirela Brezuică, îndrumați de învățătorii lor, au organizat o activitate extracurriculară intitulată: ,,Sunt mândru că-s român!” 
  
Din istorie aflăm: 
  
,,La 1 Decembrie 1918 Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, a adoptat o “Rezoluţiune” care consfinţea unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul, cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre, şi Ţara Ungurească, Crişana, Sătmar şi Maramureş. În ziua semnării documentului peste 100.000 de persoane erau prezente la Alba Iulia din toate colţurile Ardealului şi Banatului. Ziua de 1 Decembrie 1918 marchează sfâşitul luptei românilor pentru întregirea statului, care vine să încununeze precedentele acţiuni ale românilor din Basarabia (9 aprilie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).1 Decembrie a fost adoptată ca zi naţională a României în 1990, fiind inclusă apoi în Constituţiei României din 2003. ” (http://www.amosnews.ro/arhiva/1-decembrie-2011-93-ani-marea-unire-1918-2011-01-12-2011) 
  
S-au recitat poezii dedicate țării, s-a pregătit o expoziție cu desene pe aceeași temă, s-au intonat Imnul de Stat și alte cântece patriotice, iar elevii clasei a II-a B au dat citire unui fragment al textului ,,Visul împlinit” scris de Lucian Blaga, în care se relatează evenimentul Marii Uniri. (http://www.ziaristionline.ro/2010/12/01/fratii-blaga-la-marea-unire-relatarea-lui-lucian-blaga/) 
  
“Pentru marea, istorica Adunare Naţională de la Alba Iulia unde s-a hotărât alipirea Transilvaniei la patria-mamă n-a fost nevoie de o deosebită pregătire a opiniei publice. Pregătirea se făcuse vreme de sute de ani. În dimineaţa zilei de1 Decembrie, ca la un semnal, lumea românească a purces spre Alba Iulia (spre Bălgrad, cum îi spuneam noi) (…) pe jos şi cu căruţele. 
  
Era o dimineaţă rece, de iarnă, (…). Pe o parte a şoselei se duceau spre Alba Iulia, scârţâind prin făgaşele zăpezii, căruţele româneşti. Buchete de chiote şi bucurie, alcătuind un singur șir, iar pe cealalaltă parte se retrăgea în aceeaşi direcţie, armata germană ce venea din România, tun după tun, ca nişte pumni strânşi al tăcerii. Soldaţii germani, fumegând liniştiţi din pipe, se uitau miraţi după căruţele noastre grăbite.(…) 
  
În ziua aceea am cunoscut ce înseamnă entuziasmul naţional, sincer, spontan, irezistibil, organic, masiv, al oratorilor de la tribună.(…) 
  
La întoarcere, când am trecut prin Lancrăm, satul natal, drumul ne ducea pe lângă cimitirul, unde, lângă biserică, tata îşi dormea somnul sub rădăcinile plopilor, zgomotul roţilor pătrundea, desigur, până la el şi-i cutremura oasele. Ah, dacă ar şti tata ce s-a întâmplat, zic eu fratelui meu întorcând capul spre crucea din cimitir (…) Când dăm să ieşim din sat, numai ce auzim dintr-o curte, neaşteptat, în noapte, un strigăt de copil: Trăiasca România dodoloaţă!” 
  
Activitatea s-a încheiat cu un concurs ce a constat în formularea de întrebări despre înfăptuirea Marii Uniri a românilor, iar elevii câștigători au fost recompensați cu diplome. 
  
Așadar, ziua de 27 noiembrie 2015, a fost plină de emoție pentru elevii movileni care au redeschis pagini ziditoare din cartea de istorie a propriei țări. Trecutul și prezentul s-au împletit în culorile Tricolorului românesc, iar timpul s-a scurs prin clepsidrele de aur ale micuțelor inimi de români. 
  
,,Cu săbii făcurăm Unirea cea mare, spre Alba cu toții porneam, / Toți oamenii țării semnau 
  
întregirea, voința întregului neam./Aceasta-i povestea Ardealului nostru și-a neamului nostru viteaz, /Istoria-ntreagă cu lupte și jertfe trăiește-n unirea de azi. /Treceti batalioane române Carpații, la arme cu frunze și flori, / A noastră-i izbanda, ai nostri sunt frații, trăiască în veci trei culori.” (Treceti batalioane Romane Carpatii – fragment, de Nicolae F. Iancu) 
  
La mulți ani România! 
  
La mulți ani români de pretutindeni! 
  
Cornelia Vîju 
  
Referinţă Bibliografică:
Sunt mândru că-s român! / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1792, Anul V, 27 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!