AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 1632 din 20 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Cronici movilene - lansare revista școlară
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vineri, 19 iunie 2015, în sala Căminului Cultural Movila Miresii, înainte de începerea festivității de premiere a elevilor, școala din localitate și-a lansat primul număr al revistei sale, Cronici movilene. 
  
Despre cum s-a născut această revistă și ceea ce conține ea, a vorbit celor prezenți, prof. de limba română, Ingrid Ciurc, dar și prof. Mirela Brezuică, directorul Școlii Gimnaziale Movila Miresii și inițiatoarea acestui proiect îndrăzneț. 
  
Din sumarul revistei, astăzi vă prezint primul material: 
  
Rubrica: Interviu cu movileni de succes 
  
În curând va apare primul număr al revistei școlii noastre, Cronici movilene. Câteva cuvinte din partea dumneavoastră, domnule primar Dumitru Panțuru, ne-ar onora, de aceea, permiteți-mi să vă adresez câteva întrebări: 
  
- Dacă ar fi să ne întoarcem în timp, care a fost numele dascălului care v-a purtat prima dată prin tainele cărţilor şi ce fel de amintire îi purtaţi în suflet? 
  
- Învățătorul meu a fost regretatul, Aurel Spiță, un om de înaltă ținută, înaintea căruia mi-am plecat cu respect fruntea mereu. Tipul de învățător drept, pentru care actul didactic a fost misiunea propriei vieții. Era tipul dascălului caracterizat de Sadoveanu, un Domnu’ Trandafir al Movilei Miresii. În cartea de onoare a sufletului meu, după cum intuiți, a lăsat o semnătură clară, mi-a fost drag și l-am iubit pentru ceea ce a reușit să sădească în inima mea de copil, un buchet de idealuri. 
  
- După învățător, în viața unui elev apare profesorul. Dezvăluiţi-ne numele acelor profesori ce v-au marcat perioada școlii gimnaziale. Acei dascăli ce-au trezit permanent motivația înlăuntrul dumneavoastră și peste amintirea cărora obișnuiți să așezați adesea un semn de carte, numai să retrăiți momente în care ați simțit cum sămânța cunoașterii v-a fost semănată de grădinari iscusiți. 
  
- Un respect adânc port tuturor celor ce mi-au orientat anii de școală, dar dacă ar fi să amintesc niște nume, d-na prof. Marieta Lazar, dl prof. Viorel Mortu si dl. prof. Vasile Zbarcea sunt profesori de care mi-amintesc adesea, al căror respect rezonează permanent în inima mea. Iar dintre cei care m-au învățat meserie, deoarece eram înscris la profil mecanic, domnii Mihail Dumitrescu și Tudorache Crăciun sunt cei cărora le-am mulțumit atunci când a trebuit să îmi fac meseria, deoarece sub îndrumarea lor am putut să ofer tot ce-aveam mai bun în mine, să fiu un meseriaș dedicat. 
  
-Ați fost elev al școlii movilene. Cum priviți din punct de vedere material condițiile oferite astăzi de sălile de clasă? 
  
- Într-adevăr, din punct de vedere material, condițiile sunt astăzi foarte bune. Școala este dotată cu multe materiale didactice, cu laboratoare, iar cel de informatică cred că este cel mai important în prezent. Elevii dispun de calculatoare și de conexiune la internet, facilități pe care eu nu le-am avut în perioada școlarității mele. Și totuși, cu toate acestea, se făcea învățământ de calitate și atunci. 
  
- Cum vi se pare elevul de astăzi, raportat la cel din perioada când erați elev? 
  
- Cu toții observăm, privind în jur, că elevii din ziua de astăzi au un comportament mai degajat. Nu vreau să supăr pe nimeni, mai ales o instituție de învățământ. Până la urmă, educația pornește din familie, știți, cei șapte ani de-acasă ... Școala continuă să cizeleze și să formeze comportamente care își au rădăcinile în familie. Cum prezentul oferă o paletă largă de posibilități de petrecere a timpului liber, iar două exemple relevante ar fi: modulele de socializare sau telefoanele mobile cu aplicații din ce în ce mai atractive, toate acestea, după părerea mea, influențează educația copiilor noștri. Și, de cele mai multe ori, în sens negativ. Iar atunci când eu eram elev, respectul pentru cei mari era primul comportament ce ni se insufla din familie. Nu cred că este cazul să amintesc cât de mulți elevi uită și să salute când trec pe lângă un adult! Pentru asta nu acuz școala, ci părinții care, de cele mai multe ori, nu se implică în educația propriilor copii, lăsând totul în seama dascălilor. Disciplina și respectarea regulilor erau prioritate în viața elevului din generația mea, ceea ce nu se mai întâmplă în prezent. 
  
- Cum vedeți viitorul tinerilor acestei comune? Au elevii noștri, după ce ies de pe băncile școlii, vreo șansă să rămână aici, în comună? Mă refer la șansa vreunui loc de muncă. 
  
- Rândurile vieții ni le scriem prin vorbele și gândurile noastre, prin ceea ce alegem să trecem în filele ce le semnăm zilnic la capitolul existență. Am certitudinea că elevii movileni vor merge la liceu, vor urma studii superioare și, poate că, o parte dintre ei se vor întoarce aici să profeseze. Totuși, realitatea este dură, vizând locurile de muncă din mediul rural. Nu prea avem ce să le oferim, doar pentru cei care au fost mai putin silitori la învățătură și aleg să rămână acasă cu familia, preferând să lucreze în agricultură, viața la țară poate reprezenta viitorul. 
  
Să nu uităm că fiecare zi ne oferă noi experiențe, ne dă ocazia să mergem mai departe și să excelăm în domeniul pentru care avem aptitudinile potrivite. Iar dacă locul unde ne putem pune în valoare talentul, va fi departe de casă, cred că nu este un impediment pentru a atinge succesul, dacă asta ne dorim. 
  
- Şi pentru că aş dori să încheiem acest inteviu într-o notă optimistă, ce urări faceți revistei Cronici movilene, acum, la debut? 
  
- Vă urez să aveți cât mai multe ediții, cu cât mai mulți cititori, să aveți subiecte interesante și atractive, astfel încât să insuflați motivația scrierilor în cât mai multe inimi ale elevilor movileni. Știu că este o muncă care necesită pricepere și timp, o înclinație către literatură și multă creativitate. Sunt convins că sub îndrumarea profesorilor, în speță ai celor de limba română, școala va forma reporteri și scriitori talentați care vor face cinste comunei noastre. 
  
- Vă mulțumim mult pentru timpul acordat, domnule primar, vă felicităm pentru toate reușitele dumneavoastră prefesionale, cu atât mai mult cu cât ați fost unul din elevii cu care Școala Gimnazială Movila Miresii se mândrește. Acel om potrivit, la locul potrivit, un român autentic ce nu și-a uitat rădăcinile și înaintea căruia ne înclinăm cu respect. 
  
Vă urăm succes în continuare, înțelepciune, putere de muncă, aceeași verticalitate și să ne fiți în continuare partener în proiectele ce le vom derula pe viitor. 
  
Cornelia Vîju 
  
Referinţă Bibliografică:
Cronici movilene - lansare revista școlară / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1632, Anul V, 20 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!