CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 1494 din 02 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Prin poarta copilăriei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DE-A COPILĂRIA 
  
Ultimele poezii ale poetei Cornelia Vîju, incluse în volumul Prin poarta copilăriei, dovedesc evoluția creației sale pe linia transformării sentimentelor umane, a frumosului, în Uni(versuri) pentru copii și oameni cu suflet de copil. 
  
De fapt, versurile scriitoarei îi relevă cititorului acea dimensiune spirituală căreia nicio rațiune nu i se poate împotrivi: Lumea copilăriei cu toate fericirile ei, îndemnându-l să o prețuiască ,,fiindcă zborul ei cel lin” îl poartă ,,spre un cer de vise”. 
  
Este o carte în care autoarea surprinde, cu vârful peniţei, o parte din frământările copilăreşti, din jocul şi surâsul preşcolarului şi al şcolarului, dar și cele mai importante personaje din viaţa acestuia. Copilăria este cea care are puterea de a învia icoana chipurilor dragi (Cine-i mama, Amintirea bunicii, Tată) atunci când fiecare zi pare anume făcută să ne sărăcească de valori în favoarea nimicului exuberant. A surprins, de asemenea, poarta naturii, a anotimpurilor, a micuţelor viețuitoare, adăugând în volum câteva pasteluri reuşite ce merită evidențiate: Vânt de toamnă, Gând de toamnă, Iarna, Magia iernii, Ninge..., Aprilie, Valsul primăverii, Vara. 
  
Totodată, poeta reușește cu versuri simple, amintind de cele din folclor, să redea bogăția de sentimente omenești cu care a înzestrat în joacă elementele naturii, iar sub bagheta sa magică, acestea se joacă precum copiii. De aici, vine tot farmecul versurilor pline de prospețime, unde candoarea sentimentelor dă substanță poetică prin emoțiile create cititorului. Putem spune că, în general, poeziile Corneliei Vîju refac un univers familiar ce permit totuși evadări în meditație asupra universului copilăriei. 
  
Putem concluziona, fără tăgadă, că poeziile Corneliei Vîju din acest volum sunt valoroase prin mesajul lor, prin viziunile poetice și lumea creată, autoarea dovedindu-se a fi un condei încercat ce se dăruiește în totalitate și în profunzime poeziei și culturii române, ceea ce, cu siguranță, este admirabil. 
  
Prof. Mirela Brezuică 
  
Iarna 
  
Praf de-argint căzut pe gene, 
  
Pământul alb, înghețat, 
  
Iarna lasă-ale ei semne, 
  
Peste uliți, peste sat. 
  
Vine cu-a ei vijelie 
  
În toiagu-i lustruit, 
  
Iar pe derdeluș își suie 
  
Strigătul prelung, vrăjit. 
  
Nimeni nu vrea s-o înfrunte 
  
Sau s-o întoarcă din drum, 
  
Ea a coborât din munte 
  
Iar în urmă-i numai fum. 
  
Abia către dimineață, 
  
Când cărări a troienit, 
  
Se oprește să își scoată 
  
Cingătoarea de argint. 
  
Și văzând-o obosită, 
  
Copilași, cu-ale lor sănii 
  
Se joacă sub a ei sită 
  
În nămeți, făcând mătănii. 
  
Cornelia Vîju 
  
Referinţă Bibliografică:
Prin poarta copilăriei / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1494, Anul V, 02 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!