AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 1396 din 27 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Emoții picurate prin frunzișul toamnei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul Școlii Țepeș Vodă, din comuna Movila Miresii, județul Brăila 
  
Luni, 27 octombrie 2014, la Școala Țepeș Vodă, din comuna Movila Miresii a fost sărbătoare. Ocrotitorul acestei instituții de învățământ fiind Sf. Mare Mucenic Dimitrie, cei care învață aici au consemnat cu emoții data în Cartea de Onoare a școlii. Evenimentul a fost privit ca un act istoric pe care școala are datoria să-l cultive, să-l evoce și să-l transmită generație după generație, ceea ce s-a și întâmplat. 
  
Școala Gimnazială Movila Miresii a fost reprezentată la eveniment de către directorul acestei instituții de învățământ, prof. Mirela Brezuică, directorul adjunct prof. Mirela Tarța, iar din partea Consiliului Local Movila Miresii, a fost prezent viceprimarul Vasile Bădără. 
  
Prima parte a activităților organizate cu acest prilej a constat în participarea la Sfânta Liturghie susținută în Biserica cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului”, din satul Țepeș Vodă, de către preotul care păstorește acest sfânt lăcaș. 
  
După încheierea slujbei dedicate acestei zile, s-a făcut un periplu prin viața Sfântului Dimitrie-Izvorâtorul de Mir, cu ajutorul elevilor Atuduroaei Leonard din clasa a IV-a și Grigorescu Alexandru, din clasa a III-a, care au pregătit un material, din care cităm: 
  
,,Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir - Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților Diocletian și Maximian Galeriu (284- 311) și era fiul voievodului cetații Tesalonicului, botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Și îl învățau părinții în cămara cea ascunsă a palatului lor toate tainele sfintei credințe, luminându-i cunoștința despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum și milostenia cea către săraci, săvârșind, adică, faceri de bine, celor ce trebuiau. Și așa, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele parinților săi, dar, mai ales, a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu. Și tânărul creștea cu anii și cu înțelepciunea, urcând ca pe o scară, din putere în Sfântul Dimitrie putere. Și, ajungând la vârsta cea mai desăvârșită, părinții lui s-au dus din vremelnica viață, lăsând pe tânărul Dimitrie moștenitor, nu numai al multor averi, ci și al bunului lor nume.” 
  
Deși micuți, preșcolarii țepeșeni au dovedit că știu să cinstească Ocrotitorul Spiritual al școlii și au prezentat un program artistic alcătuit din poezii, cântece și dansuri populare. 
  
După ce grădinarii au impresionat auditoriul cu talentul și sârguința lor, elevii claselor pregătitoare și I-IV au interpretat un colaj de cântece, precum și versuri special alese pentru această zi. 
  
În încheierea acestei activități extrașcolare a fost prezentată sceneta Mănăstirea Putna, care a redeschis o pagină de istorie semnificativă din trecutul nostru. 
  
De bunul mers al acestui eveniment s-au ocupat următoarele cadre didactice movilene : prof. Maria Ghiorghieș, prof. Elena Amalia Răscărache, prof. Penca Budur și ed. Cristina Mârzea. 
  
Stropul de bucurie picurat cu pioșenie în sufletele celor prezenți astăzi, la Școala Țepeș Vodă, structură aparținând Școlii Gimnaziale Movila Miresii, se va transforma în mănunchiuri de crizanteme albe așezate la icoana Sfantului Mare Mucenic Dimitrie. 
  
Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. 
  
Cu Dumnezeiască cunună a muceniciei fiind încununat, lângă Dumnezeu dănţuieşti, strălucind cu Strălucirile cele de acolo, fiind plin de lumină, mucenice, pururea lăudate, Sfinte Dimitrie. 
  
Felicitări celor care s-au străduit să ne ofere astăzi astfel de momente! 
  
Cornelia Vîju 
  
Referinţă Bibliografică:
Emoții picurate prin frunzișul toamnei / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1396, Anul IV, 27 octombrie 2014, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!