CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Cornelia Curtean         Publicat în: Ediţia nr. 1722 din 18 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Majestatea Sa Regina Ana împlinește 92 de ani
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De-a lungul anilor, la toate vârstele, Majestatea Sa Regina a dezvăluit aparatului de fotografiat o frumusețe, un farmec, o spontaneitate și o eleganță ieșite din comun. Neobișnuite calități, mai ales în contrast cu temperamentul care le însoțea. 
  
Fiindcă regina noastră nu este o femeie suavă, ci una energică. Ea poate fi abruptă în reacții, tăioasă în replici, iute în gesturi și plină de un aplomb rebel. Agilitatea sa nu este una de balerină, ci una de felină. Ana a României nu răspunde vieții și lumii, ci le provoacă. Gata mereu să se alăture unei demonstrații de stradă, Regina preferă să călărească decât să brodeze, să meargă cu jeepul sau cu bicicleta în loc să gătească, să facă tâmplărie în loc de conversație de salon. Reginei îi place fotbalul, preferă bocancii pantofilor cu toc și se simte stingherită în rochii lungi, cu diadema pe cap. Uneori, în compania verilor ei regali, Majestatea Sa face glume (în mod privat, nu public), despre protocol și rigorile ceremonialului. 
  
Atunci când, însă, este în “luminile rampei”, Regina devine contrariul a ce am afirmat în paragraful precedent. Rochiile ei sunt mereu purtate cu o grație înnăscută, zâmbetul și semeția capului sunt mereu asortate diademei de diamant (a purtat rar mai mult de una, cea rămasă de la Regina Elena, pe care o împarte cu Principesa Moștenitoare și, uneori, cu celelalte fiice ale ei). 
  
Majestatea ținutei sale este relaxată și nobilă, purtată fără efort printre oameni și împrejurări. Simplitatea Reginei Ana este aceeași la Piața Amzei și la Palatul Buckingham. S-ar putea ca la a doua locație să aibă un mic adaos de cinism în colțul gurii, ca o completare la zâmbetul ei politicos și binevoitor. Secolele XX și XXI nu au dăruit multe regine atât de frumoase. Și, de fapt, nu prea a avut multe regine de nici un fel. 
  
La Palatul Elisabeta, în anul 2008, la aniversarea Nunții de Diamant, a fost proiectat pe zidul clădirii un film de zece minute care conținea fotografii din toată viața Majestăților Lor. În grădină erau peste o sută de musafiri din străinătate, veri regali în majoritatea lor. Când a apărut pe zidul alb prima imagine cu Regina Ana adolescentă (un portret care apare în această carte), toată lumea a exclamat la unison un “aaahhh”, care semnifica “Doamne, ce frumusețe”! 
  
Dar nu se poate omite suferința și continua încercare la care această femeie a fost supusă de destin. În cartea “Un război. Un exil. O viață”, Ana a României își făcea cunoscută, surprinzător și franc, părerea că viața nu-i este datoare cu nimic, dar nici ea vieții. Prin aceasta, Regina încerca să spună, în felul ei spontan dar profund, că nu consideră încercările unui exil de o viață drept o nedreptate, dar nici drept un privilegiu. A fi regina unei țări interzise cinci decenii este, cert, un destin neobișnuit, dar nu este cel mai la îndemână cadou pe care ți-l poate face viața. 
  
Declarația Reginei Ana ilustrează de fapt sursa forței sale în fața vitregiilor vieții: luciditatea. Deși pare o fire spontană și plină de naturalețe, Majestatea Sa este un om calculat. Nu a făcut niciodată cheltuieli nesăbuite, a refuzat categoric să-și cumpere rochii sau bijuterii scumpe, a respins orice tentativă de a merge la vreun studio de înfrumusețare, iar a ieși la restaurant din proprie inițiativă i se pare la fel de bizar precum a merge pe Lună. 
  
Majestatea Sa, la nouăzeci și doi de ani, este cea mai longevivă consoartă de voievod sau rege din toată istoria națională. 
  
(fragment din volumul “Ana. Portretul Reginei”, Curtea Veche Publishing) 
  
sursa :romaniaregala.ro 
  
Referinţă Bibliografică:
Majestatea Sa Regina Ana împlinește 92 de ani / Cornelia Curtean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1722, Anul V, 18 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cornelia Curtean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Curtean
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!