AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Cornelia Curtean         Publicat în: Ediţia nr. 1361 din 22 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Contributia ta conteaza- Proiectul România 2039
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Asociaţia Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României, aflată sub înaltul patronaj al Principelui Radu, a lansat proiectul „România 2039”.
 

Lansarea publica a proiectului a avut loc la data de 1 septembrie a.c.. În interval de doua luni de zile, mai exact pana la 30 noiembrie a.c, pot fi trimise contributii individuale.

Între 1 si 15 decembrie a.c., va urma compilarea materialelor colectate sub forma de dosar, urmand ca pe 16 decembrie a.c. sa aiba loc arhivarea dosarului in cadrul A.N.R., iar tot pe 16 decembrie 2039 sa se deschida dosarul catre public si mass- media.

Acţiunea este deschisă tuturor celor care doresc să îşi imortalizeze preocuparea faţă de România.

Proiectul România 2039 nu este un concurs; ca atare, el nu implică premii şi câştigători.

Îşi propune să atragă cât mai mulţi tineri într-un amplu exerciţiu de reflecţie şi imaginaţie, orientat deopotrivă către trecut (1989) şi viitor (2039).


Rezultatele unui sondaj de opinie efectuat în decembrie 2013 de către INSCOP arată, de pildă, că 44,7% dintre români consideră că „regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România” iar 44,4% sunt de părere că „înainte de 1989 se trăia mai bine decât astăzi” (la care se adaugă 15,6% care consideră că „se trăia la fel”).

Dincolo de transfigurarea trecutului comunist într-o formă mai blândă, pesemne nejustificată istoric, aceste cifre ilustrează mai degrabă slaba performanţă a democraţiei postdecembriste prin raportare la speranţele pe care românii şi le-au pus în viitorul capitalist.

Cum se explică deficitul de realism politic de la începutul anilor 1990?

Cât de matură este astăzi societatea românească în înţelegerea propriului trecut şi cum se înfăţişează, în imaginarul colectiv, România următoarelor decenii?

Ce lecţii pot fi trase din ultimii 25 de ani pentru următorii 25 de ani?
România 2039 este un demers naţional lansat de către Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României, împreună cu Arhivele Naţionale ale României, Asociaţia Pro Democraţia şi Sindicatul Studenţilor din Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, cu scopul de a marca împlinirea a 25 de ani de libertate şi democraţie în România.

În decursul acestui sfert de secol, România a evoluat dinspre totalitarism şi sărăcie generalizată înspre libertate, democraţie şi un început de prosperitate. În ciuda unor realizări notabile (aderarea la NATO şi UE, avansul tehnologic ş.a.), societatea românească percepe tranziţia, în ansamblul ei, ca fiind mai curând insuficientă din perspectiva aşteptărilor pe care românii le aveau în decembrie 1989, la răsturnarea regimului ceauşist.

ITMR colectează texte succinte care conţin aprecieri individuale asupra felului în care va arăta România în anul 2039, la sărbătorirea a jumătate de veac de la căderea regimului comunist. Materialele colectate vor fi compilate sub forma unui dosar care va fi predat Arhivelor Naţionale pentru păstrare până în 16 decembrie 2039, dată la care dosarul va fi redeschis publicului şi mass-media.

sursa: http://casa-regala.blogspot.ro/2014/09/proiectul-romania-2039.html
http://romania2039.itmr.ro/
 

Referinţă Bibliografică:
Contributia ta conteaza- Proiectul România 2039 / Cornelia Curtean : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1361, Anul IV, 22 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Cornelia Curtean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Curtean
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!