CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  Taina vieţii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Text de Claudia Vaszko:  
Anul 2005 fusese un an sumbru. Vara trecuse secetoasă, toamna, precum primăvara ... fără culoare. Iarna, cumplită.  
 
Un ger aprig striga pe-afară. Fulgi nervoşi se izbeau de pământul îngheţat, răcnind din toţi rărunchii.  
 
Eram singură în cameră, în întuneric. Mă gândeam la primul om de zăpadă pe care l-am făcut, împreună cu bunicul. Nu-mi puteam aminti ce vârstă aveam atunci.  
 
Am aprins, în amintirea bunicului, ca într-un ritual magic, un ciot de lumânare.  
 
Priveam intens spre lumina lumânării şi pornisem încet spre ea, cu tot sufletul. Trupul îmi rămăsese pironit pe scaunul din faţa oglinzii. Cu cât înaintam spre lumină, drumul se făcea mai lung ... şi mai lung ... ca un labirint, în alb şi auriu.  
 
Din senin, am auzit un susur, ca de izvor. Era sângele meu, rostogolindu-se năvalnic prin venele tinere.  
 
Înaintând în lumină, am intrat, fără să vreau, fără să ştiu cum, în minunata Grădină a copilăriei mele. Păşeam pe fire fragile şi speriate, de iarbă proaspăt cosită. La umbra unui copac, c-o pană de păun aşezată-n pălărie, mestecând un fir de iarbă lăptos, era bunicul meu! Bunicul Ilie! În clipa aceea n-a mai contat ce vârstă aveam. Am alergat, cu bucurie şi speranţă spre cel care m-a învăţat primul cântec, prima poezie, prima rugăciune ... ”Bunule! Bunule, Ilie!”  
 
Ştiam că plecase de mult pe drumul cel fără de dor, dar speram că voi apuca, în această fantasmă, să-i sărut măcar o dată obrazul, mereu proaspăt ras şi ... dolofan, ca al unui bebeluş.  
 
L-am luat de mâini şi l-am ajutat să se ridice în picioare. Of, nici pe lumea cealaltă nu i-au găsit leacul, mă gândeam. Picioarele lui obosite au străbătut prin zăpezi, viscole, noroi şi arşiţe câmpurile din toată vatra satului nostru. Mâinile lui puternice sunt aspre încă. Dar ce munceşte aici, oare? Tot nu se odihneşte? Că pe-acasă despoia porumb, împletea coşuri de nuiele, prepara mezeluri, ca nimeni altul, de Ignat şi cosea cojoace cu blăniţă, pentru cucoane, ori cu nasturi de os, pentru domni.  
 
M-am uitat în ochii lui mari, de culoarea mării. Mă vedeam pe mine! Doar eu eram în ochii lui înlăcrimaţi.  
 
“Claudia!”, “Caudia, nu mă speria!”  
 
Mă simţeam zguduită puternic. Ca trezită din vis, o zării, cu coada ochiului, pe mama, lângă mine, în camera noastră anostă. Raiul cel verde dispăruse. Continuam să mă uit în ochii bunicului. Erau ochii mei! Eu eram în faţa oglinzii!  
 
“Mi-e dor de bunicul!” am spus calmă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.  
 
“Ştiu. Şi nouă ne este dor uneori”, murmură, ca pentru sine, mama.  
 
Parcă o ancoră grea cădea prin apă şi, pierdută în visul pe care mi-l imaginasem cu ochii deschişi, am înţeles că bunicul nu mă părăsise niciodată ... era parte din fiinţa mea.  
 
Aşa suntem toţi ... păstrători ai iubirii celor de dinaintea noastră şi seminţe vii pentru cei ce vor urma. Să fim sănătoşi, viguroşi şi vrednici!  
 
Din ziua aceea viaţa mea s-a schimbat radical.  
 
Am conştientizat că sunt parte din marea taina a vieţii!  
 
Voi ştiţi asta?  
 
Timişoara, 12.10.2014 Claudia Vaszko  
 
(clasa a IX-a, SN1, Colegiul Naţional “C.D Loga”, Timişoara)  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Taina vieţii / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1381, Anul IV, 12 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!