CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Corina Diamanta Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 1937 din 20 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

ANONIMI ÎN GARA DE NORD
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A fost o vreme când trenul era știut de mașină mică: roțile înaripate ale vagoanelor te duceau "în zbor" către orice destinație. De obicei, călătoria începea și se sfârșea în Gara de Nord, cea mai mare și mai importantă gară a țării și a capitalei. Străjuită de două rânduri de șase coloane masive, principala intrare în Gara de Nord reprezenta atât primul pas în drumul pe care îl aveai de făcut, cât și ultima bornă a voiajului din care te întorceai. Pe aici pătrundeai și ieșeai din povestea care se deschidea cu "Poftiți în vagoane!" și se încheia cu "Am sosit cu bine".  
 
De mare însemnătate era să te urci în vagon la timpul potrivit. Așa că, de pe turnul Gării de Nord a privit dintotdeauna, dincolo de orizont, asemenea unui străjer de veghe la poarta cetății, un ceas. Cândva, acesta era solul meridianului Greenwich din Târgul lui Bucur, pentru că oamenii își potriveau ceasul după ceasul Gării.  
 
Cu ochii pe ceas stăteau și călătorii care ajungeau în gară mai devreme. Și pentru că așteptarea este grea, aceștia își omorau timpul picotind în sala de așteptare, frunzărind presa ori lângă o halbă de bere sau un pahar de sirop, băute în pripă la restaurantul gării. Nici birt, dar nici tavernă, restaurantul, cu mesele și scaunele sale din fier forjat, era odinioară, singura posibilitate de divertisment din Gara de Nord. Pe lângă acesta, pe peron, în laterala gării, Cooperativa Igiena își oferea serviciile la botul calului, într-un salon de frizerie și un coafor.  
 
Tot odinioară, adică în urmă cu mai bine de o jumătate de veac, nu existau în Gara de Nord magazine și chioșcuri. Un minim shopping, așa cum se întâmplă astăzi, era exclus. Însă acest aspect se compensa prin curățenie și punctualitate. În gară, pe peroane și în trenuri, serviciul de salubritate își făcea conștiincios datoria. În funcție de sezon, stâlpii de sustinere din gară erau îmbrăcați cu plante cățărătoare ori cu ramuri de brad.  
 
Trenurile, interne sau expres - cum se numeau cele internaționale - nu aveau niciodată întârziere. Orient Expres, Panonia Expres, Balt Orient Expres apăreau pe tabelele de "Sosiri" și "Plecări", precum și în "Mersul trenurilor", alături de cursele ce deserveau țara. Zi și noapte, oamenii veneau și plecau, anonimi în Gara de Nord. Nimeni nu stătea să numere pașii pierduți în acel loc, din zori până la alți zori ori doar până la următorul semnal al glasului roților de tren.  
 
Anonimii din Gara de Nord, fie ei călători, simpli trecători cu bilet de peron ori ceferiști, lăsau și luau cu ei de aici, o amintire, un instantaneu, o bucurie sau o tristețe. Acum, oamenii sunt alții, iar timpurile s-au schimbat. Gara de Nord a trecut și ea prin prefaceri și renovări. Ceva a rămas însă, la fel: Vacanța tot cu trenul vine și tot din Franța.  
 
Aceasta se urcă în vagon în Gara de Nord din Paris și coboară în Gara de Nord din București. La București nu are cine să o aștepte la peron cu flori și o cutie de bomboane de ciocolată. În gară nu există nici florărie și nici bombonerie. Așa că Vacanța, neștiută de nimeni, părăsește Gara de Nord pe la fântâni și se pierde în mulțime. În urma ei, Patria și eroii ceferiști anonimi continuă să scruteze zarea.  
 
Corina Diamanta Lupu  
București  
20 aprilie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
ANONIMI ÎN GARA DE NORD / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1937, Anul VI, 20 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!