CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Corina Diamanta Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 1505 din 13 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

LOGODNICUL MEU, FRED (VII)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Oh, Jerry, rosti Charlotte, privindu-l cu lacrimi în ochi, de ce ne-am dori luna, când toate stelele sunt ale noastre?  
 
În timp ce ea vorbea, frunzișul bogat al copacilor începu să freamăte, atins de o adiere proaspătă. Nu se mai zări apoi, decât cerul nopții, cuminte, încremenit și încărcat de stele, vegheat de coroanele imense ale pomilor, ca o confirmare a cuvintelor lui Charlotte, pline de culoare și parfum. Și imediat după aceea, “The End”, semn că filmul se terminase.  
 
- În sfârșit!, izbucni Nona și închise televizorul. Zău că nu știu cine poate să te mai înțeleagă, mă certă ea. Mai întâi, îmi dai telefon și cu o voce panicată, mă chemi să vin cât pot de repede la tine, că nu știu ce lucru neobișnuit ți s-a întâmplat. Fac greșeala să te ascult, îmi las invitații singuri, o pornesc într-un suflet spre tine, iar când ajung, îmi ceri să amânăm puțin discuția, căci tocmai ai dat peste un film bun. Din care, după cum observ, ai prins doar finalul. Mă rog, o fi și în asta o consolare, pentru că s-a lăsat cu happy end.  
 
- Nona, nu înțelegi nimic!, i-am replicat. Dacă ai ști prin câte am trecut de aseară până acum… Filmul acesta…  
 
- Uite că nu știu!, mă întrerupse ea, furioasă. Tot ce știu este că ai dispărut fără nici o explicație de la petrecerea mea, de altceva nu am idee.  
 
- Nona, te vei lămuri imediat și îmi vei da dreptate. Lasă-mă să îți istorisesc. Iată cum a fost.  
 
Fără să mă grăbesc, fără să acord mai mare importanță decât s-ar fi cuvenit faptelor, refăcând totul până în cele mai neînsemnate detalii, i-am povestit Nonei despre sandalele pierdute, despre biletul în care eram chemată să le iau înapoi, despre întâlnirea cu Raoul, despre inexplicabila și neașteptata mea decizie - total fără logică - de a mă da drept logodnica lui Fred. Nu am lăsat nimic deoparte și nu am uitat nimic: iată, părăsisem petrecerea din apartamentul ei, dintr-un motiv anume: aveam în plan să înapoiez sandalele ce nu îmi aparțineau. Dar după ce plecasem de la ea, se produsese acel ceva care oprise lucrurile să își urmeze cursul gândit de mine.  
 
Din clipa aceea, certitudinea că voi putea prevedea ce are să vină fusese întreruptă de un șir de potriviri din care, oricât aș fi vrut, nu pricepeam nimic. Indiferent cât mi-aș fi dat silința, nu ghiceam ce se află dincolo de ele. Henrieta, Ortansa, chiar și Raoul îmi apăreau acum ca niște persoane îndepărtate, niște păpuși trăind fatal o existență nelămurită, pătrunse în viața mea din nu știu ce tenebre imposibil de clarificat. Pe lângă aceasta, puțin mai devreme, cineva îmi intrase în casă și păstra pe mai departe cheile cu care putea veni oricând, într-un spațiu ce fusese până atunci, doar al meu. Într-un sfârșit, Fred telefonându-mi de pe numărul Ortansei și anunțându-mă că urcă la mine, îmi dăduse o puternică tresărire în inimă, anunțând deznodământul. Îl așteptam pe Fred într-o îngrămădire de gânduri, sentimente și întrebări la care voiam să îmi ofere îndelungi explicații.  
 
Nona mă asculta, părând să accepte fiecare cuvânt al meu, fără să riposteze, fără să întrebe, fără să fie curioasă. Orice aș fi zis, ea rămânea calmă, împăcată, lipsită de frământări interioare. Din când în când, mă privea amuzată, însă doar pentru puțin timp, redevenind imediat, serioasă. Când am încheiat ce aveam de spus, aceasta m-a întrebat, pe un ton cumpănit:  
 
- Te temi de ceea ce urmează?  
 
- De ce mi se pare că ghicesc o ironie ascunsă în această întrebare a ta? Am sperat că îmi vei înțelege frământarea! Căci tot ce mi s-a întâmplat seamănă cu o călătorie lungă și plină de neprevăzut. Cel mai rău este că nu am idee cum se va încheia.  
 
- Nu trebuie să te simți ofensată, a continuat Nona. Mai întâi, să știi că nu sunt ipocrită. Îl cunosc bine pe Fred și știu că nu ar fi în stare de ceea ce mi-ai povestit. Fred îmi este coleg de facultate. Învață și muncește. Atelierul de reparat încălțăminte îi aparține. Face tot ce poate să adune niște bani. Aș putea să îți enumăr fiecare acțiune mai importantă a lui, căci în ultimul timp, m-am aflat îndeajuns de mult alături de el, ca să îl cunosc foarte bine. Am trăit alături de el bucurii și dureri, am avut furtuni și zile cu soare, toate adevărate și perfecte, nicidecum pustii și grandioase, așa cum erau cele din filmul la care priveai când am sosit la tine.  
 
- Nona, am murmurat eu, tu îl cunoști bine pe Fred! Cu câtă pasiune vorbești despre el!  
 
- Da, mi-a răspuns ea, îl cunosc bine pe Fred. Îți amintești că invitându-te la petrecere, ti-am spus că am o surpriză pentru tine?  
 
- Cum să nu? Desigur!  
 
- Petrecerea aceasta, spuse Nona cu o însuflețire nouă, nu am dat-o întâmplător. A fost ca să anunț că mă căsătoresc cât de curând.  
 
- Nona, Nona, iată într-adevăr o surpriză! Felicitări!, am adăugat și am îmbrățișat-o.  
 
- Da, a continuat ea, totul este pregătit și cu toate acestea, în fiecare zi descopăr că mai este ceva de făcut. Și parcă timpul trece prea repede, fără să îmi lase măcar un mic răgaz să mă bucur de aceste zile de dinainte. Sunt îndrăgostită!  
 
- E firesc, i-am răspuns. Dacă ai ști cât de mult mă bucur pentru tine!  
 
- Știu și îți mulțumesc!  
 
- Dar, Nona, nu mi-ai spus cine este el! Alături de cine vei purta rochia de mireasă?  
 
- Într-adevăr, nu ti-am destăinuit ceea ce este cel mai important!  
 
- Cu cine te căsătorești, Nona?, am întrebat-o, simțindu-mă sufletește, mai aproape de ea, ca niciodată.  
 
- Cu logodnicul meu, rosti Nona, încet.  
 
Apoi, cu o privire limpezită de bucurie, adăugă abia șoptit, ca pentru sine:  
 
- Cu Fred!  
 
 
Corina Diamanta Lupu  
București  
13 februarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
LOGODNICUL MEU, FRED (VII) / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1505, Anul V, 13 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!