CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Corina Diamanta Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 1419 din 19 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

LOGODNICUL MEU, FRED (IV)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dintr-o icoană fixată pe unul din pereții coridorului ce unește scara Nonei cu cea unde locuiesc eu, Hristos, înălțându-se la cer, mă privește cu o infinită și binefăcătoare înțelegere. În rând cu icoana, un tablou cu flori de miozotis își arată lumina albastră, pătată pe alocuri, de muște. Mai încolo, în razele lunii pătrunzând prin geamul deschis, o copie neclară și decolorată după “Fata cu tulpan” de Grigorescu, face tete-a-tete cu o felicitare de 1 Martie, lipită direct pe tencuială. Într-un colț, fixate în zid cu pioneze, filele unui calendar expirat înfățișează câte un monument dintr-un mare oraș al lumii. Sub fiecare poză, este imprimat cu litere înclinate, ce imită scrisul de mână, locul de unde este fotografia - Londra, Paris, Roma, Berlin.  
 
Flori în ghivece, așezate pe suporturi din lemn, împodobesc de asemenea, pereții, iar pe podea, înșirate unul lângă altul, se află și mai multe ghivece și glastre cu flori. De flori se ocupă madame Mia, vecina mea de palier. Ea le-a colecționat și le-a adus acolo. Grija pentru ele o ține plăcut ocupată și îi produce bucurie. Oare ce face acum, madame Mia? Iată o întrebare nepotrivită, pe care mi-a adresez fără să gândesc, doar pentru a-mi domoli crisparea. N-am pornit niciodată, de-a lungul acestui coridor, noaptea, așa cum fac acum, când mai este puțin până la ora unu.  
 
Și aceasta, pentru că mai devreme, când toți s-au strâns să îl întâmpine pe Fred, eu am părăsit sufrageria Nonei și m-am strecurat spre celălalt capăt al apartamentului. Am ieșit pe ușa de serviciu, mai întâi într-un mic vestibul, iar de acolo, pe palierul ce leagă cele două aripi ale blocului. Ziua, când îl traversez, culoarul acesta îmi lasă impresia unei prezențe nevăzute. Acum, în adierea vântului ce vine prin fereastra dată de perete, când cel mai mic foșnet din curtea interioară împrumută ritmul întunericului, acea prezență pare să se întrupeze din orice: din zbaterea unei frunze în curentul de aer ori dintr-o umbră ce cade strâmb pe perete, proiectând o formă inofensiv hidoasă. Fantezia mea face din nimic, ceva suspect, și aceasta îmi multiplică spaimele.  
 
Pas cu pas, mă apropii de capătul coridorului. Am ajuns lângă ușă. Disting voci șoptite, de aceea, rămân nemișcată, așteptând finalul discuției. Este madame Mia cea care vorbește acum. Dar ce caută madame Mia, la ora aceasta târzie, în pragul apartamentului? Și cine este cel cu care stă de vorbă? În sfârșit, aud cum vecina mea încuie ușa. Deslușesc apoi, pași, pe scări. Cineva coboară. Precis este cel cu care aceasta s-a întreținut până acum. Apoi, tăcere. Pot să ies din coridor, fără să mă tem că mă voi mai întâlni cu cineva.  
 
Am deschis cu băgare de seamă ușa și am privit. Nimeni. Doar câțiva pași mă mai despart de apartamentul în care locuiesc. Plecasem de la Nona cu intenția să trec pe acasă, să iau mesajul ce mă trimisese seara trecută, la Universitate, la ceas, precum și sandalele ajunse la mine, dintr-o greșeală. Aveam după aceea, să revin cu ele, pentru a i le arăta lui Fred. Poate că el este acel Fred pe care îl caut și poate că toată confuzia aceasta s-ar lămuri într-un fel neașteptat de simplu. Totuși, n-ar fi rău ca mai întâi, să verific cutia de scrisori. Cine știe dacă nu cumva mai primisem între timp, încă un răvaș? Abia acum îmi dădeam seama că distrasă de apelul venit de la Raoul, omisesem să fac lucrul acesta când revenisem din oraș. Da, ideea era bună!  
 
- Of, Doamne, că repede mai obosesc!, am auzit chiar în clipa când am pus piciorul pe prima treaptă, vrând să cobor la parter.  
 
Am recunoscut vocea lui madame Mia. Târșâitul papucilor ei se deslușea clar în liniștea din jur. Fără îndoială că madame Mia nu intrase în casă, ci doar încuiase ușa și își condusese oaspetele. Repede, mi-am zis, să iau liftul, dacă nu vreau să dau nas în nas cu ea! Am apăsat butonul de apel și ca și cum cineva știuse că voi fi în mare grabă, liftul nu era nici mai sus, nici mai jos, ci chiar aici, la etajul unde mă aflam. Ceea ce, m-am gândit eu, dovedea că nocturnul vizitator al lui madame Mia nu sosise de mult. Am intrat în lift, încercând să fac cât mai puțin zgomot. Iată-mă la parter! Am vârât cheile în cutia de scrisori și m-am oprit.  
 
Căci, privind afară, am văzut nu foarte departe, o siluetă ce mi se părea cunoscută, închizând portbagajul unei mașini și urcându-se la volan.  
 
Fără să mai aștept, m-am repezit în stradă. Până să traversez eu însă, șoferul demarase deja, în trombă. Singurul lucru pe care am mai apucat să îl văd au fost cele trei litere din numărul de înmatriculare al mașinii: „FRD”. Să fi fost acesta un indiciu că era Fred? Atunci, plecase de la petrecere? Și își făcuse drum și pe la madame Mia?  
 
Nu aflasem nimic precis și cel mai rău era că pentru a intra din nou, în bloc, trebuia să le apelez la interfon, fie pe madame Mia, fie pe Nona, căci toate cheile mele, plus cartela de acces, fiind prinse pe același breloc cu cheia de la cutia de scrisori, rămăseseră înăuntru. Nu aveam încotro, mă vedeam nevoită să fac un ocol, pe la scara Nonei. O voi ruga pe ea să îmi deschidă ușa. Dezamăgită, am pornit-o într-acolo. O pisică, țâșnind de sub o mașină, mi-a tăiat calea.  
 
- Vino aici, frumoaso!, am chemat-o.  
 
Aceasta s-a oprit, privindu-mă cu ochi temători. Am vrut să mă aplec să o mângâi, însă nu am mai apucat, căci cineva venind pe neașteptate, din spate, mi-a acoperit ochii cu palmele și m-a întrebat, chicotind:  
 
- Ghici, cine este?  
 
Corina Diamanta Lupu  
 
București  
 
19 noiembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
LOGODNICUL MEU, FRED (IV) / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1419, Anul IV, 19 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!