CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  ,, Așa am învățat să iubesc Brăila ,,
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- fragment - 
  
.................................................................................. 
  
Mama era cea care ne proteja sub umbra ei de fiecare dată. Tăcută și secretă, ori poate speriată și înfricoșată de ce ne pândea, ne făcea semne discrete să fim cu supunere și să acceptăm tot ce ne oferă. Totul ni se părea venit de departe. Era precum un dar surprinzător. O priveam îndelung tăcută și-mi aduceam aminte de zilele în care mă lua la Sfintele Slujbe ținute la Biserica Greacă. Aceasta mi se părea de fiecare dată încărcată de frumuseți nepieritoare unde sfinții din icoane slujeau la disciplina sufletească a spiritului. Duminica de dimineață la Sfânta Liturghie, ori seara zilei de luni, la Sfânta Vcernie și slujbele Sfântului Fanurie. Acestea erau pentru mine momentele de mare încărcătură ce simțeam că se învârtesc în jurul meu. Îmi amintesc și nu pot uita slujbele cu un iz tulburător, căutate de oameni simpli cât și de unii pe care-i credeam foarte înstăriți. Aceia, erau familii de greci. 
  
Așezată în strană, acolo unde-mi spunea mama să nu mă mișc din acel loc, răbdătoare să nu-mi scape nimic, ascultam murmurul rugăciunilor spuse într-o fastuoasă cântare de către părintele slujitor care le ținea, urmată de corul bisericii de acolo de sus, eu crezând că vine de undeva din Cer, precum și de credincioșii care umpleau biserica. Acestea reprezentau pentru mine sărbătoarea acestor zile prin triunful rugăciunilor pentru suflet atunci când este gata să fie rănit. Cu ochii spre Sfântul Altar, nemișcată din locul unde mă lăsa mama, cercetam sfinții pictați pe ușile de la intrarea în el, privind țintă asupra lor creându-mi în minte un nesfârșit de doriri printre care și mintea tatălui meu să-i fie sănătoasă considerând-o rănită în urma unor povești neexplicate. După slujbele de duminică dimineața eram fericită când mama mă lua de mână și mă purta în fața Sfântului Altar, acolo unde părintele ne aștepta cu dragoste, dăruindu-ne dintr-un pahar metalic împărtășanie. Simțeam că acesta îmi ascundea teama de orice, ori aveam ajutor binecuvântat, cum spunea și mama deseori. De fiecare dată gândeam că numai mama primește de la Cel de Sus ceva anume care să ne învețe și pe noi spre a gândi mai bine, să vedem lucrurile mai clar ori să nu ne împotrivim spre a ne fi bine. 
  
Prin anii aceia ai copilăriei, primul lucru când vedeam Biserica Greacă, era să mă minunez de bucurie. Așa a început să mi se împământenească în suflet, precum păsărilor libertatea spre cerul deschis, că Biserica Greacă este supremă în Brăila și ea, ține precum un ciorchine de strugure stabilitatea orașului Brăila, iar triumful rugăciunilor mângâie sufletele a mii de credincioși. Acest tablou îmbrăcat permanent într-o haină poleită cu aur și argint, s-a perindat liniștit în sufletul meu trecând de adolescență și până astăzi, neclintit de ceva anume; ceea ce faci pentru suflet, nu este altceva decât înțelegerea și iubirea de aproape, înțelegerea și prețuirea unicității sufletului omenesc oricât de infimi sau neînsemnați suntem. Credința în care te-ai născut este precum un miracol care te urmărește oprindu-se din când în când precum un fulg din Cer pentru liniștea fastuoasă, rotindu-se cu timpul pentru totdeauna și fără întoarcere. 
  
Pentru mine, unele aduceri aminte seamănă cu pitorescul din Brăila mea cea dragă, alte amintiri semănând cu deziluziile întâmplărilor fără frumusețe, plutind întâmplător ca frunzele pe apă, trebuind să depășească val după val, să ajungă în locuri limpezi dăruite de Dumnezeu. Din anii aceia de demult, așa am învățat să iubesc Brăila, privindu-i pământul care deseori se înfățișa sub culoarea florilor de mușețel, a izmei crețe ori a ciulinilor, toate coapte de atât soare. 
  
Așa am învățat să iubesc Brăila, fiindcă toate străzile și clădirile sale semănau cu tablourile întâlnite cândva în opera unor artiști, redate în culori nemaivăzute. 
  
Așa am învățat să iubesc Brăila, fiindcă prin fantasmele povestirilor primite de la moși și părinți, m-au trimis într-o lume frumos de tulburătoare: de la culoarea Dunării la galbenul din câmpuri înpânzit de maci, de la clădirile frumos ornamentate la străzile în formă de evantai pline cu salcâmi, de la peregrinarea pașilor pierduți în căutarea iubirii fără nume. 
  
Așa am învățat să iubesc Brăila, în trecera mea risipită în timp; cu amintiri din anii copilăriei cu doriri și neîmpliniri ucise, în căutarea unei constelații plină de lumină. 
  
Așa am învățat să iubesc Brăila ! Brăila, oraș plin de forme și culoare, de amintiri, iubiri și regrete, de melancolicii și visătorii acestor locuri. 
  
Referinţă Bibliografică:
,, Așa am învățat să iubesc Brăila ,, / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1906, Anul VI, 20 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!