CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Versuri > Minipoeme > Haiku >  ÎNFIORARE

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Înfiorare – Haiku: autor, poeta Maria Oprea.  
Traducerea în catalană: Pere Besso.  
Ilustrația cărții: artist Mihaela Zânica  
Tehnoredactare și copertă: Mioara Băluță  
Editată la Editura Rovimed Publishers, Bacău, 2015.  
Haiku, este o poezie mai rară pentru cei care încearcă a o scrie, și, puțin ciudată pentru mine care o citesc. Cel care scrie Haiku, se săvârșește prin mica sa operă, ea devenind mai frumoasă dacă-i înțelegi stările lăuntrice amplificată de simplitatea ei. În Haiku ( după opinia mea ), limitele exprimării de cuvinte sunt strânse, nu numai că atestă principii ale unei estetici picturale, dar este plăsmuitoare nestingherită de frumusețe atunci când te deprinzi cu textul ei. Să scriu despre cartea ,, Înfiorare ,, ...am recitit câteva cărți de Haiku pe care le am în biblioteca mea de la prieteni scriitori; spre a compara și a fi un desăvârșit ordonator de înțelegere.  
Haiku-rile poetei Maria Oprea, pe cât sunt de simple și unitare pe atât sunt absorbite în lumea interioară a poeziei mai lungi. Poeta, prin aceste poezii scurte trăiește cu adevărat pasiunea pentru simplismul absolut al cuvintelor. Lucru, care nu este deloc ușor ! Și cum spunea Constantin Brâncuși în scrierile sale; ,, Să ajungi la simplitate, este extrem de dificil ! ,, Poate nu întâmplător și Maria Oprea, are aceiași gândire ce apare scrisă la începutul cărții în micul text ,, Cu iubire de Haiku ...Majoritatea poemelor care fac conținutul volumului de față sunt lucrate în grupul HAIKU DE AZI ȘI DE IERI – ATELIER, la început mai timid și încet-încet cu mai mult curaj. Uneori am avut momente de negăsire, alteori de răzvrătire, fiindu-mi greu să renunț la metaforă. ,,  
Citind și recitind cu mare plăcere aceste mici poeme, mi-au trecut prin fața ochilor zeci de peisaje în care autoarea le-a trecut prin filtrul gândirii, concepând și stăpânind cuvintele atât de artistic încât eu ca cititor m-am subordonat comunicării și dorului Domniei Sale, de a primi din interiorul său mesajele transmise părândumi-se plăcute și frumoase...  
,, un brâu de stele  
pe malul unei ape  
o altă lume ,,  
  
,, cunună pe pisc -  
luna trece agale  
pe lângă soare ,,  
  
,, înserare -  
pe cerul cu aripi  
singur copacul ,,  
Este ca și cum eu ca plastician aș spune; Sunt incapabilă să pictez pur și simplu, când nu am ceva de exprimat, când nu am ceva de transmis ! În repertoriul tematic al poetei Maria Oprea, pe lângă peisaje și flori se trece treptat la învierea naturii ori atitudini față și de destinul omului. Autoarea folosește cuvintele prin însăși propietățile lor dăruind poeziei formă și culoare, sensibilitate și afectivitate tocmai cum și-a dorit-o: pură și diafană.  
,, sosesc berzele  
cu ele invitația  
la creație ,,  
  
,, salcia goală -   
doar cerul ține loc de   
frunze și ramuri ,,  
  
,, plugarul de față  
egretele în spate   
ospăț să fie ,,  
  
,, înfiorare -   
în crengile fără frunze  
un ou cât luna ,,  
  
,, două cârlige -  
dragostea dintâi  
pusă la uscat ,,  
  
,, nicio vâslire -  
în locul cu papură  
doar luna trecând ,,  
  
,, două petale -   
zborul fluturelui -  
întors acasă ,,  
Fiindcă virtuozitatea acestei mici poezii deschide înălțarea poetei pe culmile meșteșugului de exprimare, încărcătura emoțională cuprinde întreaga carte lucind ca smalțurile sticloase.  
Cartea ,, Înfiorare ,, are o legitate internă deosebită datorită plăsmuirii ei de către poeta Maria Oprea.  
,, în oglinda apei  
singur omul   
cu cerul lui ,,  
  
,, un verde se va  
reaprinde  
sub umbrela de zăpadă,,  
  
,, mi-s pașii plini de ape  
de nisip  
de un albastru infinit ,,  
Iubesc albastru ! Albastrul cerului, al apei și pământului, al ochilor dragi. Albastru înseamnă pentru mine realitate, timp, percepere pentru simț. Albastru, nu poate fi perceput decât prin simțuri, prin imagini, efect de culoare, trăire. Acest albastru din ,, Înfiorare ,, mult mi-a plăcut !  
Aștept o nouă ,, Înfiorare ,, a poetei Maria Oprea ... 
Referinţă Bibliografică:
ÎNFIORARE / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1887, Anul VI, 01 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!