CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  ,, De ziua ta, Limba Română ,,
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ziua de 31 a lunii August, este o inspirată înrâurare de bucurie pentru cei ce vorbesc, scriu și prețuiesc limba română ! Acestui subiect, doresc să adaug cuvintele mele care mi-au fost dăruite pentru suflet, dar și mărinimia lucrului bine făcut. Arta grafică, picturală cât și cea a scrisului, sunt laboratorul în care-mi plămădesc activitatea artistică dar și caracterul. Acestui subiect adaug și eu, cum mulți scriitori o fac fără greș, cuvintele mele de credință și dor, de iubire și respect. 
  
Limba română, sunt cuvinte de rugăciune și botez ! 
  
Ele mi-au pătruns în adâncul sufletului și mi-au străpuns inima încă de când m-am născut. Fiecare dintre noi oriunde am fi, poate și în cel mai îndepărtat colț de lume, când te naști român, limba maternă devine precum o rugăciune curată, prinde aripi și iese în afara tuturor existențelor. Nu o spun cu jumătate de măsură, o spun fiindcă Ziua Națională a Limbii Române, este un eveniment mai deosebit decât altele. Pentru mine, această zi a început din perioada 26 Iulie – 1 August, în Ținutul geniilor culturii noastre de la Botoșani: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, George Enescu, Ștefan Luchian și nu numai...și continuă și astăzi. 
  
La Botoșani, am participat în Tabăra de creație și recreație sub egida ,, Universul Prieteniei – Iași,, condusă de manager Rodica Rodean și Primăria Municipiului Botoșani. Partenerii acestui frumos eveniment cultural de cinstire a limbii române au fost : Muzeul Județean Botoșani, Centrul Național de Studii Mihai Eminescu – Ipotești, Asociația Culturală GEEA Ro. , Biblioteca Județeană Mihai Eminescu, Asociația Culturală Vis de Artist, Asociația Literară Păstorel – Iași și Editura PIM – Iași. 
  
Oare ce a putut fi mai frumos decât acest areal unde s-au născut marii iluștri ai culturii noastre, dar și exercițiile de meditație folositoare câmpurilor noastre senzitive ! Simțurilor mele, totul i-a folosit ! De ce ? Pentru că m-a ajutat să-mi deschid și să-mi relaxez starea naturală de iluminare a sinelui: am simțit pe toată perioada acestei întâlniri cu invitații taberei, o vastă lumină și o mireasmă a limbii române prin creația fiecăruia. Când totul a început printr-o vastă expunere despre marele nostru Eminescu, orice zi a fost la fel, asemeni luminii și miresmei, întâmpinându-te cu bun-venit ! În fiecare zi am avut prilejul să ascult expuneri de mare calitate, ba mai mult întreaga audiență și-a arătat un interes extrem. Cred că fiecare dintre noi și-a dat seama cât de vast și de profund este Eminescu, decât tot ce cunoscusem fiecare. Amfitrioana acestui eveniment al Taberei de creație și recreație de la Botoșani prin toate temele expuse; ,, Pe urmele lui Eminescu ,, Actualitatea lui Eminescu ,, precum și alte programe, a fost distinsul om de cultură al orașului Botoșani, Prof.dr.Lucia Olaru Nenati, poet și prozator. 
  
Memorabile alocuțiuni au susținut doi mari eminescologi: Conf.univ.dr. Nicolae Georgescu și Prof.dr. Theodor Codreanu. Distinșilor și reputaților eminescologi, li s-au alătuurat prin prezentările de carte alte personalități ale cuvântului scris: Acad.Vasile Tărâțeanu, Emilian Marcu - poet, Mihai Batg-Bujeniță - prozator, Constantin Marafet – editor și poet, Doina Rizea - editor, Lina Codreanu - prozator, Prof. Mioara Bahna – critic literar și Daniel Corbu – poet și prozator. 
  
Timpul, nu este folosit pentru a nimici timpul ! 
  
Timpul este veșnic ! În acest minunat timp s-au lansat cărți din Colecția ,, Floare albastră ,,unde fiecare autor a reciatat câte două poezii din propia carte, ori a citit o proză scurtă. 
  
Lucia Olaru Nenati cu ,, Parabola vântului ,, proză scurtă, 
  
Ana Maria Gîbu cu ,, Când vor muri macii ,, poezie, 
  
Violetta Petre cu ,, Când violet e albastru ,, poezie, 
  
Carmen Antoaneta Marcean cu ,, Lumini și umbre între coperți ,, - poezie, 
  
Mariana Rogoz Stratulat cu ,, Aproape Unul ,, poezie, 
  
Vera Crăciun cu ,, Dimineți de copil ,, povestiri, 
  
Gheorghe Luchian cu ,, Zâmbete vesele și triste ,, epigrame și catrene, 
  
Iulia Valeria Raclu cu ,, Buburuza albastră ,, haiku, 
  
Mariana Bendou cu ,, Priviri în oglinda vieții ,, poezie, 
  
Liliana Albu cu ,, Sămânță de iubire ,, cu poezie. 
  
Pe lângă o aleasă ,, Pledoarie sentimentală ,, dedicată marelui compozitor George Enescu, de către regizorul Mihai Zaborilă din Iași, a fost și expoziția mea de grafică care s-a numit ,, Avem nevoie de Eminescu ,, prezentă pe simezele Galeriilor de Artă GEEA, patronată de Elena Condrei. Expoziția de grafică a cuprins 43 de lucrări în peniță și acuarelă, ilustrații la poezia lui Eminescu, teme compoziționale, precum și cartea cu același nume ,, Avem nevoie de Eminescu ,, autor Constanța Abălașei-Donosă, editată la Ed. Nico / Tg.-Mureș în anul 2013. Aici, au mai fost expuse Cărți Poștale și albume mici cu grafica mea, editate de domnul Petru Suciu din Turda, de asemeni mare iubitor de Eminescu. Pentru expoziția prezentă și cartea ,, Avem nevoie de Eminescu ,, la Galeriile de Artă GEEA – Botoșani, sub patronajul doamnei Elena Condrei, Domnia Sa, mi-a oferit cu aleasă generozitate Diploma și ,, Teiul de Argint ,, semn al aprecierii și prețuirii.. 
  
Anul acesta, în luna iunie în cadrul Concursului Internațional ,, Art & Life ,, din Japonia, coordonator poeta și prozatoarea Floarea Cărbune, am obținut GRAND PRIX și Medalia Floare de Cireș, pentru albumul de carte poștață ,, Eminescu, 165 de ani de la naștere ,, ! 
  
Mulțumesc lui Dumnezeu că există ,, Ziua Națională a Limbii Române ,, ! 
  
,, La mulți ani Limba Română ! ,, 
  
Referinţă Bibliografică:
,, De ziua ta, Limba Română ,, / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1699, Anul V, 26 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!