AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  ,, Când vor muri macii ,,

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Comentariu -  
Când vor muri macii, este cartea de poezii semnată de Ana Maria Gîbu, apărută recent în Colecția Floare albastră, Editura Pim / Iași, sub egida ,, Asociația Universul Prieteniei, – condusă de Doamna Rodica Rodean.   
Prefața cărții este semnată de o mare personalitate a scrisului românesc: Doamna Lucia Olaru Nenati.  
Redactori de carte sunt: Carmen Antoaneta Marcean și Rodica Rodean  
Elevă în clasa a- XII – a la Colegiul Național Grigore Ghica din orașul Dorohoi, Ana Maria Gîbu, este deja un nume cunoscut în lumea poeziei pentru cărțile pubilicate până în prezent în număr de 9, pentru numeroasele apariții în antologiile literare, pentru colaborările la reviste literare, pentru participarea la diferite simpozioane și conferințe în domeniul literaturii cât și pentru numeroasele premii naționale și internaționale obținute până în prezent.  
În cartea ,, Când vor muri macii ,, Ana Maria Gîbu, și-a dorit o carte pentru sine dar și pentru noi cei care o citesc, fiindcă prin fiecare poezie autoarea nu încurcă lucrurile, dimpotrivă devine mai înaltă, nu prin statura sa, ci prin firea sa. Am citit vers după vers din această carte și parcă o și văd prin cuvântul său scris, biruind oricare cugetare a pământului, lăsând macii să moară când vor ei !  
,, am îmbrăcat în giulgiu  
croit manual   
cu bucăți din apus   
și am cântat simfonia oaselor rupte   
a fost o singură dată   
când bezna sălii   
s-a cutremurat.  
- Voi reveni -  
Și ce mai spune Ana Maria în cartea sa ?  
Imaginația ei nu are margini și nici număr. Imaginația ei este așa cum și-a dorit-o ! Nu apelează la nimeni și nimic, fiindcă ea este îndrăgostită.  
,, noi știm  
șoptesc îngerii  
ai scris când ai așteptat  
când ai vrut să alinți  
când sufletu-ți sărea în palmă  
și nu trebuia să-l pierzi ,,  
a bătut destinul la ușă  
ai deschis, scăpând viața  
din îmbrățișarea strânsă  
treaptă cu treaptă  
urci.  
- În luptă cu lutul -  
Cel care iubește nu cercetează nimic: nici drumurile, nici promisiunile, nici o astfel de lume poate mai primenită. Iubirea, nu vede nimic: nici măcar urâțenia sau bătrânețea ! De aceea se cheamă iubire ! Poți vedea urâțenia ori bătrânețea și te îndrăgostești ori te jertfești să nu-ți lipsească tihna din suflet .  
,, îmbrăcată în straie de gală  
toamna presară peste verde  
poleiala-i din sacul fermecat  
câte puțin...  
ocolește doar tufele de crizanteme  
și pietrele  
aruncă ocheade ( poate ultimele ! )  
trandafirului  
înnourat de ceața târzie  
valsează printre copaci  
rămași cu podoaba neatinsă  
în ritmul frunzelor nemoarte încă.  
- stări de octombrie –  
Pentru ea ca poet, datoria de-a se exprima prin cuvânt, este cea mai mare importanță pentru că așa poate fi transmisă semenilor în modul cel mai direct, gândul său. Pentru ea ca poet, cuvântul se pare că este gingășia, harisma și forța spiritului său. Cuvintele sale scrise și transmise se pare că respiră onestitate și profunzime îmbinată cu multă dragoste. Lucrul cel mai minunat este atunci când vezi toate lucrurile prin ochii unui îndrăgostit ! Vezi revărsarea iubirii, a bunătății și a dreptății pentru orice ființă. Iubirea față de om, față de încrederea în el, față de tot ceea ce ne înconjoară, este tocmai credința neclintită din sufletul nostru. Din această credință și iubire sinceră putem gusta și din poeziile Anei Maria Gîbu.  
,, am în oase iarna  
visele tale  
îmi colorează   
sângele în vișiniul suprem  
cântă-mi oda macilor  
care se topesc în picturi străine  
lasă-mă să adorm  
stele în privirea ta  
apoi poți să pleci  
înflorim statuile din marmură  
și le dăm suflete meschine  
pe coloana mea se face curse periodice  
de motociclete  
am urme negre  
în care ai plantat regrete  
vor înflori în mine  
când vor muri macii. 
Referinţă Bibliografică:
,, Când vor muri macii ,, / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1690, Anul V, 17 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!